Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Roland Lundberg: Modern företagsledare aktiv som politiker

Roland Lundberg, Malmö, 88 år, har avlidit. Hans närmaste är barnen Eva, Mia och Lars med familjer.

Roland Lundberg föddes i Stockholm 1919. Familjen flyttade till Malmö 1920 där pappan, Ruben Lundberg, grundade AB R Lundberg 1923 – agenturverksamhet inom kolonial- och kemikaliebranschen. Ruben Lundberg dog redan 1941, endast 51 år gammal. Roland fick avbryta studierna vid Handelshögskolan i Stockholm för att som äldste son överta företaget – endast 22 år gammal.
Roland insåg sin begränsning och anställde därför 1942 och 1948 två fackmän med erfarenhet från respektive branscher. Firman satsade efter krigsslutet helt på utländska agenturer. 1950 respektive 1947 anställdes undertecknade som säljassistenter.

Roland var en modern företagsledare och intresserad av att utnyttja modern teknik. Redan 1951 hade vi vår första telex. 1953 införde Roland ett tantiemsystem för säljande personal. Ett ganska okänt system och överraskade för att komma från en högerman.
Av kolleger och konkurrenter betraktades han som okollegial, eftersom han ansågs medvetet driva upp lönerna. Med goda inkomster förhindrade han emellertid att medarbetarna startade eget och tog sina inarbetade agenturer med sig – annars mycket vanligt i branschen. Företaget kunde istället utvecklas i lugn och ro, samtidigt som alla parter var nöjda.
Roland ville undvika att företaget skulle bli uppköpt och överlät därför till undertecknade 1974. Vi drev företaget i tio år och lämnade sedan över till nuvarande ägare.
Rolands stora intresse var politik. Han invaldes 1958 i stadsfullmäktige. Åren 1965–1968 satt han i riksdagens första kammare. Han var verksam i såväl jordbruks- som bankoutskottet. Efter åren i riksdagen prioriterades kommunpolitiken. Han satt bland annat i hamnstyrelsen, fastighetsnämnden och socialnämnden.
I sydvästra Skånes kommunalförbund kämpade han för att få ordning på lokaltrafiken, ett arbete som så småningom resulterade i pågatågen. Han var under många år vice ordförande i kommunstyrelsen. Roland var resultatpolitiker och respekterad av såväl sitt parti som av oppositionen.
Vi är många – inte minst alla vi som hade förmånen att få arbeta i AB R Lundberg – som vill minnas Roland som utmärkt chef och ärlig och fin människa, alltid beredd att lyssna och sträcka ut en hjälpande hand.
Lars Malmros
Hasse Liljegren
Gå till toppen