Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olika synsätt även i Malmö

Stridigheterna mellan Fatah och Hamas skapar splittring även i Sverige. Men Palestinska föreningen i Malmö, dominerad av Fatahsympatisörer, välkomnar också Hamas folk.– Det är bättre än att Hamas skaffar egna källare där dörrarna alltid är låsta, säger Bassem Nasr.

MALMÖ. Bassem Nasr är centerpolitiker och palestinier. Hans far är född strax utanför Nasaret. Som vice ordförande för Palestinska föreningen har Bassem Nasr under flera år tagit Hamas i försvar. Han har bjudit in ledande Hamaspolitiker till Malmö och har sett det som kontraproduktivt av omvärlden att isolera Hamas.

Men i konflikten med Fatah är Bassem Nasr snar att fördöma Hamas:
– När man försöker mörda en president är det kuppförsök. Att gå in i Yassir Arafats hem och stjäla är oförskämt. Att lyncha och mörda Fatahledare passerar allt mänskligheten står för.
Enligt Bassem Nasr bär Hamas huvudansvaret för att den palestinska konflikten blivit ett rent inbördeskrig. Han lägger skuld också på Israel och USA, men det är främst Hamas som skapat en grogrund för ökad extremism genom att medvetet föra en politik som gör tillvaron allt odrägligare för vanliga palestinier.
– Hamas är medvetet om att deras politik inte gynnat vanligt folk, säger han.
Osama al-Rayyes är njurspecialist på Universitetssjukhuset Mas. Han är född i Gaza och har sin mamma, sina syskon och andra anhöriga kvar i Gaza City. Han säger sig stå neutral i konflikten mellan Fatah och Hamas. Han har en helt annan infallsvinkel än Bassem Nasr när han beskriver den upptrappade palestinska konflikten.
Osama al-Rayyes ser det som solklart att USA och Israel bär huvudansvaret för våldsutbrotten:
– De stöttade inte president Mahmud Abbas tillräckligt. Han försvagades. Därför saknar folket i Gaza den respekt för Abbas som vi hade för Yassir Arafat, säger han.
– En av mina bröder jobbar för den palestinska myndigheten i Gaza. Han har inte fått lön på flera månader. Det skapar otålighet.
Enligt Osama al-Rayyes har befolkningen i Gaza retat sig allt mer på Fatah när bristen på el, mat, vatten och bensin ökat. Korruptionen irriterar. Beväpnade Fatahsoldater agerar torpeder åt lånehajar och kräver ockerränta. Fatahs tjänstemän kräver egna tomtbitar för att bevilja bygglov. I bensinköerna har Fatahs folk gott om egna ransoneringskuponger, enligt al-Rayess.
– Omvärlden borde för länge sedan erkänt Hamas valseger i Gaza och gett dem chansen att styra området, säger Osama al-Rayyes, som ser det som olyckligt att Fatah så ofta gått till väpnade angrepp mot Hamas styrkor.
– Jag är född och uppväxt i Gaza. Jag vet hur livet är där. Att ett så litet område nu delats upp mellan milisgrupper känns overkligt, säger han.
Från sin lägenhet på Rosengård följer Bassem Nasr utvecklingen i Gaza och på Västbanken timme för timme. Han zappar mellan 102 arabiska tv-kanaler.
– I ett första skede kan vi kanske få en fredsuppgörelse för Västbanken. Det är trots allt viktigare än Gaza. Palestinierna har starkare rötter där. Det handlar ju bland annat om Jerusalem, säger Bassem Nasr.
Även hos Osama al-Rayyes är konflikten något av ett tv-krig. En av al-Jaziras kanaler visar ständigt nya direktsända presskonferenser. Men Osama al-Rayyes har även daglig telefonkontakt med sin mamma och sina bröder.
– Vi kan bara hoppas att konflikten löses. Men jag vill absolut inte att Gaza hamnar i klorna på Fatahs korruption.

3 000 palestinier i Malmöområdet

Det bor 25 000-30 000 personer av palestinsk härkomst i Sverige, varav drygt 3 000 i Malmöområdet. De har kommit från Jordanien, Israel och Libanon i olika flyktingströmmar sedan 1970-talets början.
Svensk-palestinier som är politiskt aktiva sympatiserar oftast med Fatahrörelsen. Svensk-palestinska Hamasanhängare har oftast invandrat hit från Libanon. De framträder ogärna offentligt av rädsla för att ses som terrorister. Hamas stämplas av såväl USA som EU som en terrororganisation.
Gå till toppen