Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bluffbiskops liv blir dokumentärfilm

Den ungerske bedragaren György Zemplényi härjade i Malmö under några år i mitten på 1990-talet. Nu gör Guldbaggebelönade filmarna Åsa Blanck och Johan Palmgren en dokumentärfilm om hans liv.

”De bedragna” blir Åsa Blancks och Johan Palmgrens fjärde dokumentärfilm. Den första heter ”Ebba & Torgny och kärlekens villovägar”. Nästa film, ”Vikarien” om läraren Max Wejstorp och Lundaprofilen Folke Silvén belönades med en Guldbagge och fick även pris vid filmfestivalen i Leipzig. Deras senaste film, ”Sverker Åström på sin ålders vår” visades i tv för några månader sedan.
– Vi fick idén till filmen sedan en av Johans bekanta berättade att han känt ungraren, säger Åsa Blanck.
Filmen beräknas vara klar våren 2008 för visning dels på biograferna, dels i tv.
Den görs av produktionsbolaget Modern TV AB med stöd från Svenska Filminstitutet, SVT och Film i Stockholm.
– Jag kan inte säga exakt hur mycket filmen kommer att kosta, men det är vår dyraste produktion hittills, säger Åsa Blanck. Vi har gjort oerhört mycket research och en hel del resor.
György Zemplényi hade en lång karriär som bedragare bakom sig innan den svenska polisen fick upp spåret på honom i Malmö som han lämnade hals över huvud sommaren 1996. Under det dryga år han bodde i Malmö, i en tvåa på Nobelvägen, hann han lura minst 15 personer på minst två miljoner kronor. I Sverige uppträdde han som katolsk biskop, utsänd av Vatikanen, en bluff som han genomförde med olika variationer i flera andra länder.
– Han antog ofta olika religiösa karaktärer, säger Åsa Blanck.
I Israel uppträdde han till exempel som ultraortodox jude.
Flera år innan den svenska polisen fick korn på György Zemplényi var han efterlyst av Interpol, bland annat för att under OS i Barcelona 1992 ha lurat av det ungerska simlandslaget deras sponsorpengar på tio miljoner kronor. Han hade lyckats bli utsedd till lagledare för simmarna, trots att han själv inte kunde simma. Under sin tid i Malmö tog han simlektioner för nybörjare på Aq-va-kul.
– Vi försöker göra en nyanserad film där allt inte är enbart svart eller vitt, säger Åsa Blanck. Även om det kan låta hårt finns det ofta en slags ömsesidighet i förhållandet mellan bedragaren och den bedragne. Den som blir lurad tycker ofta att han eller hon ändå fått något på vägen. Det kan vara kärlek, uppmärksamhet eller ett äventyr.
György Zemplényi föddes 1953 i Ungern och uppges ha dött där 1999. Innan dess lät han sig intervjuas i ungersk tv och skrev också en bok om sitt liv.
– Vi har fått en gravsten utpekad för oss i Budapest men är inte säkra på att det verkligen är han som ligger begravd där, säger Åsa Blanck.
En stor del av filmen innehåller intervjuer med de Malmöbor som råkade ut för den falske biskopen. Filmarna har också tagit del av olika skriftliga dokument, till exempel psykiatriska omdömen från Ungern.
– Men det har inte varit lätt att samla materialet. Som svensk journalist är man van vid att det är otroligt lätt att hitta folk och få uppgifter om dem. I andra länder är dörrarna till information ofta stängda.
Gå till toppen