Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så kan du vara snäll mot din planet

Bli en bättre världsmedborgare med Sydsvenskans miljötips. Du ensam kanske inte kan räddar världen. Men du gör i alla fall en insats och kan säga till dina barnbarn att allt det här i alla fall inte är ditt fel.

Bo kompakt.
En stor bostad kräver mer energi för att hållas varm. Är barnen utflugna? Tänk efter om du måste bo så stort som du gör.
Jamen: Vi som just har skaffat pingisbord.

Spela fia.
Visst är det kul med tv-spel, men konsoler som Xbox 360 slukar energi, inte minst i sällskap med en stor plasmaskärm. Rädda världen med ett gammalt hederligt parti fia.
Jamen: Fia förstör hemfriden. Och som sagt, det är kul med tv-spel.

Köp grön el.
Köper du el som är märkt med ”Bra miljöval” väljer du bort energi från olja, kol och kärnkraft. Istället köper du kraft från biobränsle, vind och vatten. Vattenkraftverket måste dock vara byggt före 1996.

Lys upp stan med dioder.
Lysdioder används redan, men kan tändas nästan överallt. Dioden kostar mer än glödlampan, men håller flera år längre och förbrukar 40 procent mindre energi.

Ladda väskan med solenergi.
Det är svårt att använda sol-energi för att producera den el som behövs i hushållet. Men med något måttfullare ambitioner finns det många finurliga sätt att använda solens energi på i vardagen.
Företaget Mobisun lanserar i sommar tre olika slags väskor med inbyggda solceller så att mobilbatteriet eller mp3-spelaren kan laddas direkt i väskan eller ryggsäcken under gång.


Stäng av datorn.
Vänteläge slukar el. En tv i standbyläge drar 40 kilowattimmar om året. En laddare gör av med lika mycket, även om du inte laddar. Samma sak med datorer och andra elprylar.
Jamen: Min grabb laddar hem bra filmer på nätterna. Nej förresten, stryk det.


Använd vattenkokare.
Du sparar två tredjedelar av elen om du byter kastrullen på spisen mot en vattenkokare.
Jamen: Jag försökte koka choklad i morse, men kokaren blev bara kleggig.


Återvinn din tröja.
Patagonia var först med att tillverka fleecetröjor av gamla pet-flaskor. Nu har företaget presenterat ett system för återvinning av utslitna underställ och t-shirtar. För detta fick man ta emot ett pris ur konungens hand i våras: Återvinningsindustriernas Inspirationspris. 2010 ska Patagonia enbart använda återvunnet material i sin klädtillverkning.


Fråga mormor.
Ättika och galltvål är två bra rengöringsmedel ur den gamla husmoderns knepsamling. Fina alternativ till miljöfarliga moderna preparat.
Jamen: Varför tror du att allrengöringsmedlet Sanotox används mer än ättikan? Det luktar som syrener och funkar bättre.


Stäng av printern.
Skriv bara ut det du måste på papper. Och e-posta i stället för att faxa.
Jamen: Finns det fortfarande faxar? Hur gamla är ni på redaktionen egentligen?


Skaffa raka flygkorridorer.
När Kina öppnade en kortare flygkorridor mellan Europa och Shanghai minskade restiden med en halvtimme, flygbolagen sparade bränsle och utsläppen minskade.
Jamen: Bra idé, det ska jag genast göra...


Fira en gammaldags jul.
Elslingorna lyser som aldrig förr. Måste du lägga el på alla dessa onödiga lampor?
Jamen: De där små lamporna drar inte mycket. Hushållens el-användning i december har minskat stadigt sedan 2001, trots att juleslingorna slingrar genom landet. (Och då är vädrets effekter ändå borträknade.)


Bygg ekologiskt.
Ett av Sveriges första ”passiva” flervåningshus byggs av Stanly Plåt i Västra hamnen i Malmö. Värmen från elektroniska apparater och de boende själva ska räcka för att hålla de välisolerade lägenheterna varma.
Jamen: Kul, då får jag spela datorspel på vintern för att hålla värmen.


Föd med smärta.
Säg nej till smärtlindrande lustgas när du ska föda barn. Den är trehundra gånger starkare som växthusgas än koldioxid.
Jamen: Utsläppen från förlossningsavdelningarna utgör bara några tusendelar av Sveriges totala utsläpp av lustgas (dikväveoxid). Det mesta kommer från jordbrukets användning av gödsel. Vet du förresten hur ont det gör att föda, gubbe?


Byt glödlampor.
En åttondel av all energi går åt till belysning. En lågenergilampa drar bara en femtedel av den energi som den vanliga glödlampan kräver. Den håller också längre, eftersom den inte har någon glödtråd. I Danmark har den gjort succé men här hemma sitter det inte lågenergilampor i mer än tio procent av våra armaturer.
En orsak är besvikna konsumenter eftersom inte alla lampor håller den livslängd som utlovats.
En annan är att lamporna länge varit både dyra och rätt otympliga och fula och med ett kallt sken som inte lockat.
Ofta är de också svårare att få tag på än vanliga glödlampor som går att köpa i minsta kvartersbutik.
Men på Energimyndigheten tror man att genombrottet är nära. Det går nämligen att hitta mindre och snyggare lågenergilampor med ett varmare sken. Dessutom finns det fler och fler smidiga lågenergilampor där elektroniken är inbyggd i armaturen. Men om du tänder och släcker ofta minskar lågenergilampans livslängd. Välj i så fall en LED-lampa (diod).
Jamen: Lågenergilamporna innehåller giftigt kvicksilver och bortemot varannan lågenergilampa tros hamna direkt bland soporna istället för på en återvinningsstation.


Lämna slipsen hemma i sommar.
Jobbar du i slips och kostym? Byt dem mot luftigare kläder, så behöver ni inte köra luftkonditioneringen så intensivt på kontoret i värmeböljan. En sådan kampanj i Japan beräknas ha besparat atmosfären 71 700 ton koldioxid den heta sommaren 2005.
Jamen: Inga slipsar? Vad skulle kunderna tro?


Tvätta inte kläderna så ofta.
60 procent av ett plaggs energiförbrukning är tvätt och tork. Fyll tvättmaskinen ordentligt och sänk temperaturen på vattnet. Tumla inte så förtvivlat.
Jamen: Vet du hur mina tröjor luktar efter en dag på jobbet? Det här kommer parfymindustrin att tjäna på.


Älska dina mjäll.
Behöver du verkligen mjällschampo? Zinkpyrition är effektivt mot mjäll men farligt för fiskar och andra vattenlevande organismer. En klick (0,3 ml) mjällschampo med 0,8 procent zinkpyrition räcker i princip för att döda hälften av alla fiskar i ett akvarium på tusen liter på 96 timmar, har Naturskyddsföreningen räknat ut.
Jamen: Det finns många sorters mjällschampo som har andra aktiva substanser. Dessutom bryts zinkpyrition ner ganska snabbt.

Betala räkningarna på nätet.
Klicka på bankens hemsida i stället för att fylla i en massa blanketter och posta. Det sparar både papper och arbete. Medan du pysslar med räkningarna kan du ladda ner musik eller filmer. Det är energisnålare än att köpa cd eller dvd.
Jamen: I cyberrymden finns det nätbedragare. Ett brev på posten känns tryggare.


Motionera grönt.
Cykla till joggningen eller gymmet. Fotboll är definitivt resurssnålare än hockey i en upplyst ishall. Se också till att bollen är rättvisemärkt. Golf har inte en chans mot orientering. Slalom kräver snökanoner och liftar. Det gör inte längdskidor. Gräva i trädgården för att odla är allt i ett.
Jamen: En timme i hängmattan kräver inte mycket energi den heller.


Kräv mer källsortering.
Om hushållen kunde källsortera även sådan plast och metall som inte är förpackningar skulle vi kunna minska koldioxidutsläppen med hundratusentals ton, hävdar Återvinningsindustrierna i en ny rapport.


Plantera.
Sätt ett träd. Eller buskar, bara du fixar grönska. Träd och andra växter tar upp koldioxid ur luften och binder den. Och de producerar syre i gengäld.
Jamen: Jag har ingen trädgård. Gälls balkongblommor?


Plantera ändå.
Skänk en slant exempelvis till Vi-skogen i Tanzania. Då bidrar du till ett fungerande skogsprojekt där grönska behövs som bäst.


Strunta i gräs.
Är gräsmattan för stor för att klippa med muskeldriven klippare? Gör större planteringar med buskar och perenner eller plantera marktäckande växter på en del av det som nu är gräsmatta.
Jamen: Jag har försökt med kirskål men grannen blev sur.


Jobba för hand i trädgården.
En bensindriven gräsklippare kan ge ifrån sig lika mycket avgaser under en timmes klippning som en modern bil släpper ut under femton mils körning. Har klipparen katalysator minskar utsläppen med mer än 80 procent.
En handdriven cylinderklippare släpper inte ut några avgaser alls. Dessutom blir gräsmattan snyggare eftersom den klipper av grässtråna. Den roterande kniven i en motorgräsklippare slår av gräset så att stråna blir fransiga i toppen.
Om du vill fortsätta att motionera på gymmet i stället för på gräsmattan är en elektrisk klippare med sladd ett alternativ till den bensindrivna klipparen.


Stöd din lokala odlare.
Transporter påverkar miljön mer än det mesta. Välj frukt, grönsaker och annan mat som har odlats nära dig. Och det finns fler möjligheter att välja lokalt producerade livsmedel. Vägtransporterna är en av de verkligt stora miljöbovarna.
Jamen: Hur lätt är det? På många Icahyllor är det mer italienskt än skånskt.


Spara kisset.
Mänsklig urin kombinerad med kompost är det perfekta gödsel- och jordförbättringsmedlet anser Håkan Jönsson, docent i kretsloppsteknik vid Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna. Komposten jordförbättrar och urinen göder. I små odlingar kan man använda urinen direkt utan att först lagra den. Antingen blandar man en del urin med tio delar vatten i en kanna, eller sprider 1–2 -liter outspädd urin per kvadratmeter och säsong och vattnar rikligt efteråt. Vattna på jorden, inte på plantorna, och låt det för säkerhets skull gå en månad mellan gödning och skörd – då är risken för eventuell smittspridning minimal. Också här gäller gödsling vår och försommar.
Jamen: Urin? Alltså jag vet inte...


Ät vilt.
Köttproduktion är energikrävande, pruttande grisar släpper ut växthusgasen metan. En lammstek från ängen eller hjortstek från skogen är både läcker och miljövänlig.
Jamen: Jägarnas tomhylsor ligger kvar i skogen.


Bo i stan.
I ett hyreshus utnyttjas tvättstugan mer och sopbilen behöver inte köra lika långt som i villasamhället. Själv får du kanske närmare till bussen eller jobbet. I lägenheten drar du dessutom nytta av grannens värme och uppvärmningen blir effektivare.
Jamen: Kolla i statistiken, Sveriges lägenheter slukar mer energi för uppvärmning än småhusen, räknat per kvadratmeter. Kanske för att villa-ägarna hushåller bättre med värmen?


Ta bussen.
Varannan resa i världen bär till jobbet. Bara var sjätte resa i Skåne sker kollektivt, även om resorna med buss och tåg har ökat dubbelt så mycket som bilismen de senaste fem åren. Om du har en mil till arbetet kan du spara energi motsvarande hushållselen på att lämna bilen hemma.
Jamen: Finns det något värre än ett knökfullt pendeltåg som bara står stilla och ingen berättar vad som är på tok?


Köp ny frys.
På tjugo år har elförbrukningen i hemmen ökat stort. Men för vitvaror och köksmaskiner som en gång var husets energibovar ökar förbrukningen inte alls. Förklaringen är enkel – nya modeller av köksmaskiner har blivit elsnåla efter kraven på energimärkning. Med dagens elpriser lönar det sig definitivt att byta hushållsmaskiner vid köks- eller badrumsrenoveringar. Samtidigt ger det en miljövinst. Här har inredningsfeber och jakten på det perfekta köket gått hand i hand med miljöintressen.
Tänk vilken tröst att det är miljövänligare att använda diskmaskin än att diska för hand. Men köper du större kyl och frys än du behöver och tvättar halvfulla maskiner avrundat med tumling är energivinsten uppäten. Håll inte för kallt i kyl och frys och inte för varmt i tvätten så sparar du också energi. Frosta av ordentligt, tina i kylen men ställ inte in varm mat där.
Jamen, senaste vitvarutestet från Energimyndigheten visade ju att bara tre av tio kyl- och frysskåp är så energisnåla som märkningen påstår.

Locket på.
Kokning under lock minskar energianvändningen med 80 procent. Se för övrigt till att kastrullen passar plattan och är plan i botten.


Byt spis.
En induktionshäll alstrar ett elektromagnetiskt fält som värmer kastrullens botten. Drar ungefär hälften av kokplattans energi.
Jamen: Sådana spisar är inte gratis. Och jag måste slänga ut mina koppar- och aluminium-kastruller, eftersom induktionen kräver magnetiska kokkärl.


Betala koldioxidskatt.
Inget dämpar köplusten som höjda priser. Sverige är ett av få länder som beskattar koldioxidutsläpp. Detta är en politisk fråga, men många anser att höga skatter världen över är enda sättet att minska utsläppen.
Jamen: Suck. Då får man väl registrera bilen i Liechtenstein.


Fyll bilen.
Kör du bil från Malmö till Stockholm går det åt 500 kilowatttimmar, i stort sett oavsett hur många ni är i bilen.


Hyr grön bil på semestern.
Även om du inte har råd att köpa en miljöbil så kan du kanske hyra en. En biogasdriven bil släpper ut 95 procent mindre koldioxid än en bensindriven. Etanoldrift ger en tredjedel av bensinens utsläpp, elhybridbilen två tredjedelar.
Jamen: Det går att hyra cyklar också.

Köp regummerat.
Att tillverka ett regummerat bildäck drar hälften så mycket -energi, jämfört med ett nytt. Och 80 procent av däcket återanvänds.
Fråga efter däck utan HA-oljor, högaromatiska oljor som kan vara cancerframkallande. Svanenmärkta däck har inga HA-oljor.
Pumpa gärna däcket lite hårdare, så drar bilen mindre bensin.


Öppna bilfönstret.
Lite hederligt luftdrag gör att du slipper lägga energi på AC:n och klimatanläggningen.
Jamen: Jag minns nog barndomens heta bilsemestrar. Luftkonditioneringen är det bästa som har hänt bilvärlden, både för trafiksäkerheten och familjelyckan.

Sälj stadsjeepen.
Genom att välja en vanlig familjebil i stället kan du halvera bensinförbrukningen och därmed utsläppen av koldioxid. Köper du en småbil blir miljöskadorna ännu mindre.
Jamen: Alla andra på gatan har stadsjeep. Och vem ska jag sälja den till hade du tänkt?


Sänk farten.
Bilen är den vardagsvara som påverkar miljön mest. Hur mycket koldioxid som släpps ut beror helt på hur mycket bränsle bilen drar. Om du kör i sjuttio i stället för nittio kan du spara en och en halv deciliter bensin per mil. Det gör nästan ett ton koldioxid på tretusen mil.
Jamen: Jag låg bakom en sådan typ i morse. Förbannade väglus.

Svenskar samlar
Alla kasserade batterier ska sorteras ut och hanteras skilt från annat avfall, enligt den svenska förordningen om batterier.
Kommunen ska ta hand om kasserade batterier och se till att de återvinns.
En miljöavgift finansierar insamlingen och betalas av dig när du köper batteriet. För ett bilbatteri är den 30 kronor.
Ett nytt EU-direktiv tvingar EU-länderna att senast 2012 samla in 25 procent av alla batterier som kasseras.
I Sverige samlas redan nu 98 procent av bilbatterierna in och återvinns.

Sluta engångsgrilla.
Engångsgrillar drar onödigt mycket förpackningsmaterial och tillverkas vanligen i Asien (långa transporter). Dessutom är de dyra. Och skapar mängder med avfall.
Jamen: Skojar du? Vi ska grilla på stranden i Sibbarp i kväll.


Grilla grönt.
De flesta grillkol och briketter som säljs belastar miljön ganska lite. Välj FSC-märkt grillkol, som kommer från ett miljöcertifierat skogsbruk, och SIS-märkt kol som innehåller bara lite vatten och aska. Tänd med elektrisk tändgaffel eller miljömärkt tändvätska.


Städa rent.
Om du inte har råd att anlita Sveriges första Svanenmärkta städhjälp (som för övrigt finns i Täby), kan du i alla fall hålla utkik efter miljömärkta rengöringsmedel. Naturskyddsföreningen märker med ”Bra miljöval”, SIS Miljömärkning säljer Svanenmärket till dem som uppfyller kriterierna.

Kolla möbelvirket.
Köp bara möbler som är tillverkade av certifierat trä. När man hugger ner regnskog skövlar man naturen. Dessutom bränns ofta resterna som blir kvar på marken, och då återgår koldioxiden som varit bunden i regnskogen till atmosfären. Det är sådana mängder att de inte går att kompensera genom nyplanteringar, även om det ändå är bättre att plantera skog än inget alls.


Övernatta grönt.
I Sverige finns det 99 Svanenmärkta hotell. I Lund har Grand, Star och Concordia märket, i Malmö Hilton, Kramer, S:t Jörgen och Scandic Segevång. Listan domineras av Scandic-kedjan som har satsat hårt på denna miljömärkning. Nu har kraven skärpts, bland annat vad gäller inköp och energiförbrukning, och hotellens märkning ska prövas på nytt.


Välj kranen i stället för flaskan.
Det franska vattnet som rest hit på lastbil är oftast inte bättre än drycken som flödar ur din kallvattenkran. Bara dyrare.
Jamen: En Perrier är ändå ballare.
Gå till toppen