Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Staffan Holmqvist död

Staffan Holmqvist, Lund, 64 år, har avlidit. Idrottsstaden Lund, föreningen Lugi, svensk och internationell handboll sörjer en av sina största ledarprofiler genom tiderna.

Staffan Holmqvist arbetade under många år inom Lunds kommun och var senast projektledare på internationella enheten.
Tillsammans med bröderna Jörgen och Leif satt Staffan i Lugis styrelse och skötte nästan allting runt laget på 50-, 60- och 70-talet. Som nykomlingar tog Lugi överraskande allsvenskt silver debutsäsongen 1959–60. I mer än två decennier var stadens ena storklubb till stor del förknippad med familjen Holmqvist.
I Lund var han också med om att starta motionsturneringar för studenter på Sparta och den populära ungdomsturneringen Lundaspelen mellan jul och nyår.
1979 blev Staffan Holmqvist ordförande i Svenska handbollförbundet. Efter många misslyckade övertalningsförsök lyckades han äntligen få Bengt Johansson att ta förbundskaptensjobbet 1988. Två år senare tog Sverige det sensationella VM-guldet i Prag och höll sig kvar i världstoppen till 2002. Staffan Holmqvist hade posten i sexton år.
1991 blev han ordförande i det nybildade Europeiska handbollförbundet. En av hans första gärningar blev att införa ett Europamästerskap för landslag. Sverige vann premiären i Portugal 1994 och hade innan Staffan slutade 2004 tagit hela fyra EM-titlar.
Staffan Holmqvist var en riktig eldsjäl för handboll. När det skulle byggas skolor i Lund planerades aldrig gymnastiksalarna mindre än att de hade utrymme för en handbollsplan. Det såg alltid den kommunansvarige till.
En av hans största drömmar var att förverkliga en ny arenahall för handbollen i sin hemstad. Tyvärr får han aldrig uppleva när bygget står klart på Klostergården hösten 2008.
Gå till toppen