Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Kd-politikern charmade halva Markaryd

Hur ska vi göra, Bengt Germundsson? Kd har det tufft nu. Partiet, som idag inleder sitt riksting, ligger farligt nära riksdagsspärren och skakas internt av en uppslitande abort-debatt. Hoppfulla blickar vänds mot Markaryd.

Markaryd. Fanny Simonsson, 19 år, sommarjobbar i kiosken vid Markaryds nedlagda station. Nu lyfter hon ut några kartonger från lagret på baksidan, torkar svett från ansiktet och funderar.
– Röstade jag på kd i lokalvalet? Tror jag inte. Eller hm, vem är högste politikern här?
Bengt Germundsson.
– Jaså han! Ja då gjorde jag det. I riksdagsvalet röstade jag på moderaterna, men här i Markaryd fick Bengt min röst. Det verkar vara en trevlig kille. Han är mänsklig, inte så högfärdig. Han har en skön stil.

Hur många kommunalråd får det omdömet av nittonåringar utanför det egna ungdomsförbundet? Bengt-hyllningarna haglar över hela Markaryd. Bengt? Ödmjuk, trevlig, tydlig. Även de lokala journalisterna verkar förälskade – Norra Skånes lokalredaktör Dan Rosengren beskriver Bengt Germundsson som en ”monumental person” med ett ”briljant intellekt”.
– Han är otroligt populär. Markarydsborna är stolta över sitt kommunalråd. Han slåss för Markaryd, och hoppar gärna på centralmakten i Växjö eller Stockholm, säger Rosengren.
Vi drar oss mot kommunhuset. Därinne sitter han. Årets kristdemokrat 2006. Mannen som ”gett ordet politikerförtroende ett ansikte”, enligt juryn.
– Kristdemokraterna måste bli tuffare och sticka ut mer. Sitter vi still i båten så sjunker den, säger Bengt Germundsson.
Han står lutad över en karta när vi kommer in. Den visar Bolmentunneln – ”vårt främsta hatobjekt här i Markaryd just nu” – som förser Malmö och Lund med färskvatten. Landshövdingarna i Skåne och Småland vill skyddsklassa tunneln, vilket hindrar Markaryds expansion, enligt Bengt Germundsson.
– Landshövdingarna och Sydvatten kör över oss. Men jag tänker inte ge mig, säger han och viftar stridslystet mot kartan.

Det är den här glöden för sin kommun som gjort Bengt Germundsson så populär. Men att kd efter fyra år vid makten skulle få 44,3 procent av rösterna, det trodde han aldrig. Bengt Germundsson har svårt att sätta ord på sina känslor på valnatten; han mumlar något om ”jättestor glädje och lycka”.
– Det var ju inte långt ifrån att vi fick egen majoritet.
Resultatet i Markaryd fick tidningen Kristdemokraten att fråga ”Vad har Bengt Germundsson som Göran Hägglund inte har?” Något svar gavs inte, men partiet satte honom som ordförande i valanalysgruppen.
Kristdemokrater kände sig kluvna efter höstens val. Å ena sidan hamnade partiet i regeringsställning. Göran Hägglund blev socialminister, Maria Larsson äldreminister och Mats Odell kommunminister.
Å andra sidan tappade kd en fjärdedel av rösterna jämfört med valet 2002. Och i år har kräftgången fortsatt. Flera opinionsinstitut har under juni noterat kd under fyraprocentsspärren till riksdagen.
Bengt Germundssons valanalys var – och är – kärv. Han tycker att hans parti uppträder omodernt och ibland lite fegt. Det finns en ”snällism”, en rädsla för konfrontation som minskar tydligheten.

Kd förknippas med familjepolitik, äldrefrågor och vård. Bengt Germundsson vill bredda basen.
– När man frågar väljare om ekonomi och om kd ”kan sköta landet” så hamnar kd längre ner. Vi måste visa att vi inte bara är ett mjukfrågeparti.
Invandrings- och integrationsfrågor är ett annat område där kd tigit, enligt Bengt Germundsson. Han talar om att ”våga ställa krav”. Om staten som en förälder och invandrare som barn.
– Man kan inte hålla ungarna bakom ryggen hela tiden, det är inte bra.
Ingen kan anklaga Bengt Germundsson för att tiga. Däremot har han beskyllts för att fiska i främlingsfientliga vatten med sina utspel. 2003 kallade Gustav Fridolin (mp) från riksdagens talarstol Bengt Germundsson för ”kostymrasist”.
Då hade Germundsson – tillsammans med det s-märkta oppositionsrådet – i ett brev till länspolismästaren pekat ut asylsökande i Markarydsbygden som särskilt brottsbenägna. Kommunalrådet, bosatt i kommunens näst största ort Strömsnäsbruk, tyckte sig märka att det inte var några vanliga flyktingar som kom.
– Det var mest ensamma män från Östeuropa varav mindre än fem procent hade skyddsbehov. De langade sprit. Det stals bilar. Det var den mest öppna prostitution du kan tänka dig. I Strömsnäsbruk fruktade vi för vår egen säkerhet. Jag polisanmälde själv massor av brott.
Hur många?
– Vet inte. Många.
Kommunalrådets kinder får färg. Anklagelserna om främlingsfientlighet upprör honom. Att några sverigedemokratiska väljare i höstas skrev namnet ”Bengt Germundsson” på tomma sd-valsedlar gjorde inte saken bättre.
–Om man kallar mig kostymrasist känner man mig för dåligt. Främlingsfientliga grupper försökte skapa en plattform i missnöjet kring flyktingförläggningarna. Hade vi inte talat så öppet om problemen hade de kanske lyckats bättre.
Bengt Germundsson bjöd in Gustav Fridolin till Markaryd. Fridolin kom.
– När han såg hur det var här lade han sig platt. Han bad om ursäkt.
Gustav Fridolin – idag reporter på TV4:s Kalla Fakta – minns besöket i Markaryd, men inte ursäkten.
– Jag kommer ihåg att Bengt och jag ändå blev överens i vissa frågor. Som att man inte ska väja för att tala om svåra saker. Men som kommunalråd har man ett ansvar för hur man uttrycker sig.
Bengt Germundsson sitter i styrelsen för Lagadalskyrkan i Strömsnäsbruk, en sammanslagning av pingst-, baptist- och missionsförsamlingar. Våren 2005 låg Påskuppropets listor i kyrkan – det upprop som samlade 158 000 namnunderskrifter för en amnesti åt gömda flyktingar. Kd stödde Påskuppropet. Men inte Bengt Germundsson.
– Jag var emot, baserat på de erfarenheter vi hade i Markaryds kommun.
Det låter som att du vill att kristdemokraterna ska profilera sig lite som folkpartiet, med mer kravpolitik?
– Inte som folkpartiet. Det där med språktest blev löjligt. Det är klart att invandrare ska lära sig svenska, men det var konstigt hur fp blåste upp små frågor och fick dem att framstå som viktiga.
Dags för lunch. På väg mot den kombinerade pizza- och husmanskostkrogen talar Bengt Germundsson om sina farhågor inför kristdemokraternas riksting. Partiledarens agerande i frågan om abort för utländska kvinnor har väckt ont blod. För två veckor sedan lade regeringen en proposition om att utländska kvinnor inte längre behöver Socialstyrelsens tillstånd för att göra abort i Sverige.
Bengt Germundsson tycker att Göran Hägglund ”gjort ett kardinalfel som partiledare”.
– Göran gick ut i denna ytterst känsliga fråga och sade: Så här ska vi tycka! Det var dålig fingertoppskänsla. Nu har vi en uppslitande debatt. Om vi inte lyckas samla partiet igen så blir det ett jobbigt riksting.
Tycker du att partiet borde sagt nej till lagändringen?
– Nja. Jag tror att vi var tvungna att införa det här. Vi är en del av EU.
Bengt Germundsson är en och nittio lång. Han måste förstås äta mycket, men mängden stekt fläsk och löksås han lassar in imponerar ändå. Sedan vill han ha pannkaka också, med grädde och sylt.
Germundsson är tandläkare, och jobbar fortfarande en dag i veckan på sin praktik. På lunchkrogen träffar vi tandläkarkollegan Göran Giselsson, som även är moderat landstingspolitiker i Kronoberg.
– Germundsson en okonventionell kristdemokrat. Han har inte så frikyrklig stil. Han är mer kulturellt öppen än traditionella frikyrkliga kristdemokrater, säger Göran Giselsson.
I valanalysen diskuteras detta, partiets kristna stämpel. Somliga kristdemokrater tycker att partiet borde byta namn. ”Krist” står i vägen i samtalet med väljarna, menar de. Bengt Germundsson håller inte med.
– Vårt svenska samhälle vilar på kristen etik och västerländsk humanism. Muslimer tycker att vi är löjliga som inte ens vågar stå för det. Som den här idiotiska debatten med skolavslutningar i kyrkan varje år – det är klart vi ska vara i kyrkan!
Få ifrågasätter Bengt Germundssons känsla för vad som går hem i stugorna, åtminstone i Markaryds stugor. Hans politiska kompass säger att kristdemokraterna borde profilera sig ännu hårdare som motståndare till könsneutrala äktenskap. Att bögar och lesbiska ska gifta sig är inget som vanligt folk gillar, tror han.
– Det är proffstyckarna i tv och på DN Debatt som pratar om det. Äktenskapet ska vara mellan man och kvinna. Jag tycker gott att vi som parti kan trycka hårdare på det.

Markaryd – en näringslivssuccé

En förklaring till Bengt Germundssons enorma popularitet är det goda näringslivsklimatet i Markaryd. För fem år sedan hamnade Markaryd på plats 154 i Svenskt Näringslivs ranking över kommuner med bra företagsklimat.

Sedan dess har kommunen klättrat som en raket, och återfinns nu på plats 24. Markaryds medvetna satsning på att inkludera företagarna i samtalet om ortens utveckling har burit frukt.

Det dominerande företaget i kommunen är värmepumpstillverkaren och börssuccén Nibe, med nära tusen anställda. Transcom, ett bolag inom Stenbeckssfären som sysslar med kundtjänstservice, har över 200 anställda i Strömsnäsbruk.
– Tjejerna jobbar på Transcom och killarna på Nibe. Utan de företagen vore Markaryd ingenting, sammanfattar 21-åriga Sandra Axelsson, anställd på Transcom.
Gå till toppen