Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Fanerdun betalar för lite även i Kina

Tolv timmars arbetsdag, sju dagar i veckan. Lön: 5 yuan i timmen, mindre än den lokala minimilönen. Så beskriver några bygg-jobbare på Fanerduns bostadsprojekt i Kina sina arbetsförhållande.

Villkoren får deras kinesiska kollegor i Kalmar att framstå som lyckligt lottade. Fanerdun bygger ett gigantiskt grossistcentrum för kinesiska företagare i Kalmar.
Hugade investerare erbjuds lägenhet såväl i Kalmar som i staden Hangzhou i den dynamiska Zhejiangprovinsen. En skylt 25 kilometer från centrum annonserar att bygget av ”Det kines-svenska bostadsprojektet” pågår här.
– Jag tjänar 60 yuan om dagen för ett 12-timmars skift, Wang Shanze, en 45-årig anläggningsarbetare.

Det motsvarar 5 yuan i timmen, trots att den gällande minimilönen i Hangzhou är 6,40 i timmen. En yuan motsvarar ungefär en krona. Även arbetstiderna bryter mot kinesisk arbetslag. Men i byggbranschen är det vanligt att inte följa reglerna. Wang klagar inte. Han tycker chefen att varit sjysst.
Liao Jun, 32, säger däremot att många har sagt upp sig.
– De tycker det är för jobbigt och lönen för dålig. Själv tjänar han 70–80 yuan om dagen.
Wang och de andra jobbarna är migrantarbetare från landsbygden. Mat och bostad får de gratis.
Tidigare i år hamnade Fanerduns bygge i Kalmar rejält i blåsväder. Sveriges Television avslöjade att bolaget inte betalade enligt ingångna svenska kollektivavtal. De var på 26000 och 27000 i månaden plus traktamenten.
Men i verkligheten sa arbetarna att de bara fick mellan 7000 och 15000 kronor totalt för tre månaders arbete. Byggnads hotade med blockad. Men i Kina anses en lön på 5000 kronor i månaden vara bra för arbetare.
Li Xingliang, som företräder Fanerdun säger att inte var medveten om situationen och att han ska undersöka saken.
– Jag har varit slarvig, säger han.
Lu Weiquan är projektansvarig för entrepenören Xinxing. Han avfärdar arbetarnas påståenden.
– De arbetar åtta timmar om dagen och får 80–90 yuan för det.
Gå till toppen