Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

En andra bomb funnen i London

På fredagskvällen hittade Londonpolisen ytterligare en sprängladdning. Den påträffades i närheten av Park Lane, där polisen i flera timmar sökt igenom en misstänkt bil.

LONDON. Terrorlarmet i London fick en ny skräckdimension när en andra bilbomb hittades och desarmerades av polisen. Gärningsmännen har ett rejält försprång trots ett massivt polispådrag i den brittiska huvudstadens hjärta.
- Kopplingen mellan dessa fordon är uppenbar, sade Londonpolisens antiterrorchef Peter Clarke på en presskonferens på fredagskvällen.
Efter många timmars avspärrningar vid Hyde Park bekräftades då att en andra Mercedes laddad med en stor bomb hittats. Den hade stått parkerad i nöjesdistriktet West End, i största hemlighet flyttats till ett p-garage vid Hyde Park och där oskadliggjorts.
Hyde Park-området ligger någon kilometer väster om det första, nattliga bombfyndet på teatergatan Haymarket. Park Lane - ett slags londonsk motsvarighet till Strandvägen i Stockholm, kantad av exklusiva hotell och lyxvåningar - var avstängd långt in på kvällen. Polis hade tidigare också utrymt delar av Hyde Park, som Park Lane löper längs med.
Laddningarna bestod av bensin och gastuber, omslutna av spik. De hade kunnat ta hundratals liv, bedömer polisen.
- Om den här laddningen hade detonerat kunde den ha orsakat betydande skador och förlorade liv, sade Peter Clarke på en tidigare presskonferens, bara några kvarter söder om Haymarket.
Hade den silvergröna Mercedesen på Haymarket parkerats lite prydligare hade bomberna kanske inte upptäckts förrän det var för sent. Genom nattklubben Tiger Tigers entré bara någon meter bort skulle över 1 000 gäster till att välla ut vid stängningsdags någon timme senare.
Men ambulanspersonal, på platsen i ett annat ärende, larmade om någon form av rök i den konstigt parkerade bilen. Om röken berodde på en misslyckad detonation eller något annat är oklart. Men vittnen säger till brittiska medier att en eller flera poliser är hjältar efter att för hand ha undanröjt faran - kanske genom ett så enkelt grepp som att slita loss en mobiltelefon som skulle ha använts för att fjärrutlösa bomben.
- Vi står i tacksamhetsskuld till sprängämnesexperterna som oskadliggjorde laddningen, sade inrikesminister Jacqui Smith utanför premiärministerresidenset 10 Downing Street.
- Detta visar att vi står inför ett allvarligt och ihållande hot, sade Smith, som liksom resten av regeringen tillträdde mindre än ett halvt dygn innan laddningen hittades.
. Terrorlarmen innebär alltså ett omedelbart elddop, och är slående både vad gäller tid och plats. West End är fullt av affärer, teatrar och nattklubbar, området kryllar av folk nästan dygnet runt. Bara någon minut bort ligger Downing Street, Buckingham Palace och parlamentet.
Och just nu är vårens stora 21/7-rättegång på upploppet. Sex män väntas dömas för försöken till en andra bombvåg mot Londons kollektivtrafik den 21 juli 2005.
Det är också bara en vecka till årsdagen av bombvågen den 7 juli - nästa lördag är det två år sedan 56 människor, varav fyra bombmän, omkom i sprängningar i tre tunnelbanetåg och en buss i centrala London.
En man sågs lämna Mercedesen på Haymarket, men polisen har inte gått ut med några detaljer om misstänkta. Det dröjde nästan hela fredagsdygnet innan vidden av larmet framgick.
Vid lunch gjorde dessutom en ilsken regnskur sitt bästa för att skölja bort eventuella spår i Londons hjärta. När solen kom fram igen återupptog poliser iklädda lila handskar finkamningen av alla ytor runt Haymarket - trottoarer, fasader och hustak - i jakt på ledtrådar.
Gå till toppen