Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alice Timander död

Sveriges mesta och äldsta premiärlejon, Alice Timander, har avlidit i sitt hem i Stockholm. Hon var tandläkaren som gick in för att bli kändis, och lyckades. Hon blev 91 år gammal.

Inom loppet av ett par dagar har Sverige blivit två färgstarka profiler fattigare. I går avled primadonnan Git Gay och i dag kom beskedet att Alice Timander har avlidit i sitt hem i Stockholm.
Alice Timander var tandläkaren som gick in för att bli kändis. Hon syntes på premiärerna och kom med uppseendeväckande kläd- och hattkreationer, och blev just känd.
Hon var fortfarande aktiv i utelivet. Sin nittioårsdag hösten 2005 firade hon med stor fest på Grand Hotel i Stockholm. Trots att läkarna upptäckte en hjärntumör i vintras fortsatte hon att synas i Stockholms vimmelliv ända in i det sista och i förra veckan meddelades att hon skulle se en Elviskonsert i Jönköping i september.
Hon var också nyligen aktuell i dokumentärfilmen ”Alice och jag” som visats på bio och sänts i tv.
Alice Timander föddes 1915 i Stockholm och när hon var två år flyttade familjen till Trelleborg där pappan fått en tjänst som veterinär. Tolv år gammal gick flyttlasset till Eslöv där hon tog studenten 1933.
Hon återvände därefter till Stockholm för att studera till tandläkare och 1937 blev hon Sveriges yngsta kvinnliga tandläkare.
Men Alice Timander hade också en dröm om att bli skådespelare. Samtidigt som hon utbildade sig till tandläkare tog hon lektioner hos en talpedagog för att arbeta bort sin skånska dialekt, gick kvällskurser och tog lektioner hos Calle Flygare.
När hon var färdig tandläkare fick hon ge upp planerna på att bli skådespelare men satsade istället på att göra karriär på teaterns andra scen, foajén. Och det lyckades hon med och under mer än 60 år har hon varit en flitig besökare på premiärerna.
Under sexton år drev Alice Timander en tandläkarpraktik på Söder i Stockholm.
– Runt hörnet hade Gigi Stenberg en indisk affär där jag handlade mycket och vi blev vänner för livet, kanske min enda riktiga kvinnliga vän och ett troget sällskap vid alla premiärer, berättade Alice Timander i intervju i Sydsvenskan inför nittioårsdagen.
Hon var gift tre gånger. Första äktenskapet var med skådespelaren Bengt Logardt, det andra med tandläkaren och finansmannen Torsten Timander och det tredje, som varade en vecka, med Göran Jonsson.
Hennes närmaste är barnen Annika, Thomas och Katarina samt fyra barnbarn.
Gå till toppen