Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dömd moderat gör snabb karriär

Sydsvenskan har granskat de 405 politiker som i höstas valdes in i nio kommunfullmäktige i sydvästra Skåne. Bara ett fåtal är dömda för brott. Dietmar Olbrich, kommunrevisor i Kävlinge, fälldes för en gammal skuld. Detta är första delen i serien.

KÄVLINGE. Trots skulder och konkurser har Dietmar Olbrich gjort en kometkarriär inom Kävlingepolitiken. Kommunrevisorn i Kävlinge, Dietmar Olbrich, dömdes i fjor i Lunds tingsrätt att betala en skuld från 1990-talet. Han driver ett konkursmässigt bolag med skatteskulder. Han har gjort en personlig konkurs och tre företagskonkurser.
– Det är naturligtvis en fläck i det hela, säger han.
Dietmar Olbrich har gjort en snabb politisk karriär. Förra mandatperioden valdes han in som moderaternas ersättare i fullmäktige och utsågs till ordförande för kommunrevisionen och lekmannarevisor i det kommunala bostadsbolaget KKB.
– Där har de tagit vara på min kompetens, säger han.
Efter valet och maktskiftet gick ordförandeposten till socialdemokraterna.
Inom partiet sitter Dietmar Olbrich i den lokala styrelsen och han är ordförande för Kävlingemoderaternas valberedning. Inom ”den inre kretsen” i partiet är hans bakgrund känd, försäkrar han.
– Jag har varit så uppriktig som möjligt utåt.
Förra året dömdes Dietmar Olbrich av Lunds tingsrätt att betala en gammal skuld från 1990-talet. Skulden kommer från ett lån och en checkkredit, som sades upp i samband med hans personliga konkurs. Domstolen slog fast att Dietmar Olbrich skulle betala närmare 300000 kronor inklusive räntor, men Olbrich gjorde en uppförelse med kreditbolaget, som gick ut på att han bara behövde betala 15 procent av skulden.
– För att gå med på det ville de ha domen på mig. Förmodligen ville de ha ett aktuellt bevis på skuldsituationen om jag inte orkade med uppgörelsen.
Att han dröjde nära femton år med att betala skulden förklarar han med att han först av allt ville göra rätt för sig mot privatpersonerna och då fick bankerna komma i andra hand.
– Jag tog inte tag i det förrän jag såg en möjlighet för mig att lösa det, säger han.
1992 begärdes två av hans revisionsbolag i konkurs. Dietmar Olbrich blev personligen ansvarig för skatteskulder på mer än 400000 kronor. I januari 1993 hade han kvar skatteskulder på cirka 140000 kronor, vilket var huvudorsaken till att han i oktober 1994 försattes i personlig konkurs av Skövde tingsrätt. Kort därefter begärdes en redovisningsfirma som han hade i Skåne i konkurs.
Efter det han har varit med om har han lärt sig mycket, förklarar han.
– Min egen process i det här med gamla skulder har gjort att jag har kunnat hjälpa människor som stått i liknande situation.
Konkurserna gjorde att han vägrades F-skattesedel, men i år fick han en sådan.
– Nu har vi äntligen fått välsignelsen från Skatteverket, säger han.
Hans bolag Chr Olbrich AB bedriver ekonomisk rådgivning. Enligt den senaste årsredovisningen är bolaget konkursmässigt och revisorn har uppmanat styrelsen att upprätta en kontrollbalansräkning.
Dietmar Olbrich förklarar att han håller på att trappa ned verksamheten eftersom han har uppnått pensionsåldern.
Bolaget hade fram till för några dagar sedan 18000 i skatteskulder, som hade lämnats över till kronofogden för indrivning, men de skulderna har Dietmar Olbrich nu betalat.
– Jag hade ett halvårsbokslut den 30 juni så jag ansträngde mig för att få bort det. Jag ville inte att det skulle följa med in i det här halvåret, säger han.
En kontroll med Kronofogden visar att Dietmar Olbrich betalade den 2 juli, men att han glömde att betala indrivningsavgifterna.
Det betyder att det kvarstår en skatteskuld för bolaget på 2000 kronor.

Dietmar Olbrich sitter i tre bolag

Förutom Dietmar Olbrich har fyra andra politiker dömts i tingsrätten. Dessa är dömda i brottsmål:

Sex politiker har gjort minst två konkurser

  • Dietmar Olbrich, m, Kävlinge, 4 konkurser
  • Per Lindell, spi, Lomma, 2 konkurser
  • Christer Mars, m, Vellinge, 2 konkurser
  • Erik Mårtensson, kd, Höör, 2 konkurser
  • Jan-Axel Roslund, m, Eslöv, 2 konkurser
  • Dahn Pettersson, alp, Burlöv, 2 konkurser
Gå till toppen