Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Moderat, författare och chef

Förre moderatledaren Bo Lundgren fyller 60 år på onsdag den 11 juli. Det firar han tillsammans med familjen i sommarhuset på Österlen.

Farfar var ordförande i Steninustriarbetareförbundet. Morfar var med och startade Konsum i Sibbhult. Farbror var redaktör på Arbetet.
Så det var nog många som gissade att den politikintresserade ättlingen Bo Lundgren också skulle hamna i det socialdemokratiska lägret.
Men icke!
– Jag gick visserligen alltid med i förstamajtågen när jag var liten, men det var bara för att man då kom in gratis på Sommarlust, folkparken i Kristianstad.
Sedan går han ändå med på att farfar kanske påverkade hans politiska val, men bara indirekt och postumt.
– Farfar Hjalmar Lundgren, som alltså var fackligt aktiv och ordförande i Stenindustriarbetareförbundet, dog innan jag föddes.
– Men det fanns gamla fotoalbum hemma som berättade om hans kamp för att befria arbetarna från patronernas förtryck och den starka staten på den tiden och jag studerade dessa album med stort intresse som barn.
– När sedan 68-rörelsen kom och jag började fundera över detta med höger och vänster och vem som idag hade tagit över patronernas makt i samhället fann jag ju att det var socialdemokraterna.
Mamma och pappa hade däremot inget direkt inflytande över sonens politiska ställningstagande. Men att pappa var med i handbollslandslaget på sin tid (dessförinnan Ystad IF och IFK Kristianstad) grundlade för alltid Bo Lundgrens stora intresse för idrott, särskilt då handboll och fotboll.
Bo Lundgren växte upp på släktgården Färeköp i Sibbhult. Vartefter de politiska uppdragen senare lockade honom allt längre från gården försökte han ändå att hålla kontakt genom att pendla mellan Färeköp och sina olika bostäder i Stockholm.
– Gården hade gått i arv på mammas sida ända sedan 1600-talet. Vid en smärre brand på 1940-talet måste trossbotten huggas upp och då fann man en rad originalhandlingar om gårdens historia ända från 1600-talet och fram till 1840.
När Bo Lundgrens mamma dog för några år sedan såldes gården och vid röjning på vinden gjordes nya fynd:
– Vi hittade bruna kartonger där min gamla Märklintågbana fanns kvar, berättar Bo Lundgren och erkänner utan omsvep att det roligaste han har just nu är när han och tioårige sonen Henrik kryper omkring på golvet och återställer tågbanan:
– Vi moderniserar, digitaliserar och bygger landskap, säger han stolt.
Den som betraktat Bo Lundgren som en torr politiker som karriären igenom tjatat om höga skatter och nu som kritstrecksdirektör sitter på Riksgälden och förvaltar statsskulden blir möjligen förvånad över de nya och lekfulla avslöjanden som levereras ur denne Lundgren.
Han skrattar gott åt bilden som torris och håller med om att de riktigt personliga intervjuerna med honom faktiskt varit få. Mest har det handlat om politik, skatter och – nu – statsskulden.
Alltså: deckare, förstamajtåg, handboll och Märklinbanor – fler avslöjanden kommer:
– Jag älskar musikteater, har mängder av originalinspelningar av amerikanska musikaler, säger han och erkänner att Nils Poppe var stor idol en gång.
Mången Kristianstadsgymnasist minns kanske gymnasiespexen ”Jöns Bonde kommer igen” och ”Givet Fiasko”? Författare: Bo Lundgren.
Idag skriver han en bok, vars titel är klar (Bryt upp, bryt upp!), men där innehållet låter vänta på sig till nästa år:
– Boken handlar om allt möjligt. Jag reflekterar bland annat över mediernas roll i samhället, berättar kanske litet om hur det är att vara moderatledare och hur det gick till i valberedningen när Ulf Adelsohn skulle efterträda Gösta Bohman.
Men innan boken kommer ut har Bo Lundgren en del att bestyra som riksgäldsdirektör.
Försäljningen av sex statliga företag (bland annat Telia, Nordea och Vin & Sprit) står för dörren och det till ett värde av minst 150 miljarder kronor. Försäljningarna, som ska ske successivt och när riksdag och regering bestämmer, hamnar på Bo Lundgrens bord och han är mycket nöjd med att få in rejält med pengar för att kunna amortera av på statsskulden, en statsskuld som under senare år minskats ner till 1990-talets nivå.
Är det riksgäldsdirektörens förtjänst?
– Nej, det beror på att vi har så duktiga företag som ger höga vinster och ser till att fler människor kommer i arbete. När fler människor arbetar blir det också fler som betalar in skatt och man behöver inte betala ut så många bidrag.
Bo Lundgren firar sin 60-årsdag i lugn och ro med familjen i sommarhuset i Mälarhusen på Österlen. Några dagar senare blir det gille för familj och vänner då det bjuds på ”skånska specialiteter med modern touche”.
På Riksgälden i Stockholm är han redan avfirad med två mottagningar.
– Jag är väldigt smickrad över att min personal ansåg mig så modern att de vågade ge mig en Ipod!

Bo Lundgren

Bakgrund: Student i Kristianstad, civilekonom i Lund, lärare i företagsekonomi 1972–1975. Därefter moderatpolitiker på heltid (Muf-ordförande, riksdagsman, skatteminister 1991–1994, moderatledare 1999–2003). Chef för Riksgäldskon-toret sedan 2004.
Familj: Hustrun Charlotte och barnen Henrik, 10 år, och Katarina, 7 år.
Bor: Villa i Danderyd. Har sålt fädernegården Färeköp i Skåne, men har kvar skogen.
Fritidsintressen: Barnen, barnen, barnen, skulle gärna vilja hinna med dem ännu mer. Fotboll, handboll. Musikteater, läsning, gärna klassiska deckare.
Aktuell: Fyller 60 år den 11 juli.
Gå till toppen