Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Drömmer om att träna MFF

Det är aldrig för sent för drömmar i idrottskarriären. Anders ”Puskas” Ljungberg vet vad han önskar sig i 60-årspresent.
– Jag skulle gärna vilja träna Malmö FF.

– Det är något som inte stämmer i dagens MFF, det känns inte riktigt som det finns harmoni i föreningen.
Han är en av många legendarer från 60- och 70-talet i Malmö FF. En hårdför mittfältare, har han väl ofta kallats, som bildade radarpar med den störste av dem alla, Bosse Larsson, under många år.
– Främsta minnet måste förstås vara när vi spelade Europacupfinal i München inför 68 000 mot Nottingham 1979. Det är inte många som fått göra det. Hela perioden med Bob Houghton var fantastisk. Han var i ålder med oss, men det fanns ändå en respekt och distans till honom. Och alla hade givna roller.
Vad gjorde 70-talets Malmö FF så bra?
– Vi var alltid heltända och enormt vältränade, något som Antonio Duran hade grundlagt. Vi hade en vinnarinstinkt hos nästan alla, något jag ibland saknar i Malmö FF i dag.
Än i dag är Anders Ljungberg trogen besökare på Malmö stadion på alla hemmamatcher och lika trogen i tv-soffan när det är bortamatch. ”Puskas” döljer inte det minsta att hjärtat är himmelsblått, väldigt himmelsblått.
– Lite synd är det väl att jag aldrig fått frågan att jobba i föreningen. Skulle kunna tänka mig både att vara tränare och ha andra uppdrag.
Högsta tränaruppdraget var med Landskrona Bois i division 1, senaste med Interamerica i division 6.
– Men jag tyckte inte attityden och inställningen var densamma som förr, så jag bestämde mig för att det fick räcka på den nivån. Skulle jag ta ett jobb i dag, skulle det vara på heltid.
Hur skulle du bygga ditt MFF?
– Ett lag där hela laget anfaller och hela laget försvarar sig. Det skulle vara kompakt och kunna ställa om snabbt. Ett lag där spelarna skulle känna sig trygga i sina positioner.
Fotbollsfans diskuterar alltid lag. Hur skulle du formera ditt lag med dagens spelare?
– Jag skulle ta tillbaka Marcus Pode, tycker att MFF gör sig av med alldeles för många med stort hjärta i klubben. Jonas Sandqvist är given i mål. Backlinjen fick bli Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Gabriel och Christian Järdler. På mitten väljer jag Marcus Pode, Daniel Andersson, Anders Andersson och Behrang Safari. Junior och Jonatan Johansson är givna på topp. Talangen Ola Toivonen tycker jag än så länge är en bra avbytare.
I dag betalar annars ”Puskas” tillbaka till familjen vad fotbollen en gång tog. Familjen står i centrum, vid sidan av jobbet som gymnasielärare. Motion blir det också, numera spelar han faktsikt innebandy.
Fast MFF-matcherna ser han alltid, går på årsmöten och fest med det så kallade ”Guldlaget” och är sedan ett år tillbaka medlem i MFF:s eget ordenssällskap, Föreningens vänner.
Och så till sist, det oundvikliga. Ett MFF-lag från hans debutår 1967 och fram till i dag, med ett villkor: Anders ”Puskas” Ljungberg på en av mittfältsplatserna.
Till slut formerar han följande lag, målvakt: Janne Möller. Backlinje: Magnus Andersson, Patrik Andersson, Roy Andersson, Ingemar Erlandsson. Mittfält: Jonas Thern, Bo Larsson, Anders Ljungberg, Stefan Schwarz. Anfall: Zlatan Ibrahimovic, Afonso Alves.
Den ”Puskas” försöker få in är hans samtida backrese Krister Kristensson, men platserna räcker inte.
– Han är given på bänken tillsammans med spelare som Ingvar Svahn, Martin Dahlin och Roland Andersson.

Anders ”Puskas” Ljungberg

Aktuell: Fyller 60 år den 12 juli.
Familj: Hustrun Yvonne, fyra egna barn och två bonusbarn, fem barnbarn (två tvillingpar).
Bor: Villa i Trelleborg.
Yrke: Gymnasielärare, inriktning måleri.
Bakgrund: Allsvensk fotbollsspelare under 13 säsonger. Tränare under 25 år i skånsk fotboll.
Meriter: Fem SM-guld, sju cupguld (mest i Sverige), 9 A-landskamper, 11 U-landskamper, 371 A-lagsmatcher i MFF, 75 mål.
Klubbar: Limhamns IF, Malmö FF 67–68, Åtvidaberg 69–71, Malmö FF 72–79, Landskrona Bois 79–81, Örebro 81–82.
Firar: Med hustrun i Toscana.
Gå till toppen