Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Njuter av böcker och löpning

Eva Årestad Radner arbetar som tillförordnad länspolismästare i Skåne. Hon ansvarar för en verksamhet med närmare 3 000 anställda. – Att jag började arbeta inom polisen är lite av en slump, säger Eva Årestad Radner. Hon har jobbat inom polisen i 24 år. Den 25 juli fyller Eva Årestad Radner 50 år.

Hon tycker att 50 är en skön ålder.
– Jag är tillräckligt gammal för allting och har fått livserfarenhet.
Solen skiner på balkongen med utsikt över de grönskande träden kring Ribbingska sjukhemmet i Lund. Bortom trädkronorna skymtar spiran på Allhelgonakyrkan. Eva Årestad Radner har just kommit hem från en semester som inkluderade vandring i Alperna och en vecka i Frankrike.
Hon försöker släppa arbetet under semestern, men följer med i nyheterna.
– Som när de sköt på Stortorget i Malmö. Då undrar man hur det går, samtidigt vet jag att mina kollegor gör ett bra jobb.
Hon är egentligen biträdande länspolischef, men arbetar som tillförordnad länspolischef. En tjänst som Anders Danielsson lämnade för att bli chef på Säpo, och som ännu inte är tillsatt.
Eva Årestad Radner läste juridik i Lund, och tillbringade sex månader hos polisen i Kristianstad och två år på tingsrätten. Hon trivdes så bra hos polisen att hon sökte till polischefsutbildningen.
1984 började hon sin utbildning, med placering i Malmö.
– Jag ville bo i Malmö då, det var rätt tid att etablera mig och börja bilda familj. Jag hade nog inte flyttat till Norrland för jobbets skull, i hopp om att komma söderut så småningom.
Efter Malmö blev det Ystad, där Eva Årestad Radner arbetade som polisområdeschef i åtta år. Sedan två år är hon Lundabo men hon saknar Österlen ibland, speciellt på sommaren.
Både Eva Årestad Radner och maken Holger Radner är intresserade av konst, något som syns i parets vardagsrum. Ett annat intresse är motion.
– Jag gillar att röra på mig och joggar gärna. I april sprang jag Göteborgsvarvet.
Men hon sitter lika gärna stilla för att njuta av en bok.
Med undantag för två år på Statens invandrarverk, nuvarande Migrationsverket, i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet har hon arbetat som polis.
– Det är roligt att jobba i en verksamhet som är så fokuserad och gör väldigt mycket nytta.
Som tillförordnad länspolismästare kan hon kallas in vid större händelser. Det är en del av jobbet och något hon har lärt sig att leva med.
I början av karriären, när Eva Årestad Radner jobbade i Ystad, blev en polisman skjuten. Det var en ung polis som inte hade varit i tjänst så länge. Hon var på fest några hundra meter från polishuset, och gick direkt till jobbet så fort hon fick veta vad som hade hänt.
Polismannen hade skottsäker väst, men kulan träffade ovanför västen. En tuff upplevelse för Eva som då var ganska ny som polisområdeschef i södra Skåne.
– Men det slutade bra. Som chef var det min uppgift att finnas till hands.
Sönerna Martin och Anders har inga planer på att gå i sin mammas fotspår.
– De tyckte nog att mitt jobb var häftigt när de var mindre. Men det finns ju en baksida för dem också, det gäller nog alla som är barn till poliser. Skulle de råka ut för något vet alla föräldrarnas kollegor om det.
Hon arbetar mer med administration än operativt, även om det händer att hon ger sig ut på fältet.
Poliskåren genomgår just nu en stor föryngring, något som Eva Årestad Radner är mycket positiv till. Att se till att de äldre polisernas kunskaper når de yngre är ett av hennes ansvarsområden.
Hennes förordnande som biträdande länspolismästare är sex år långt. Hittills har hon avverkat ett år, och hon ser fram emot de kommande åren.

Eva Årestad Radner

Gör: Tf länspolismästare i Skåne tills en ny länspolismästare utsetts. I vanliga fall biträdande länspolismästare.
Bor: Lägenhet i Lund.
Uppvuxen: I Trelleborg.
Familj: Maken Holger Radner, polismästare i Lund, barnen Anders, 21, och Martin, 19, samt bonusbarnen Björn, 33, och Karin, 28.
Intressen: Konst, böcker, att umgås med vänner. Ibland blir det även en runda på golfbanan.
Aktuell: Fyller 50 år den 25 juli.
Firar: Mottagning i polishuset på Davidshall i Malmö på födelsedagen samt en fest för vänner och familj längre fram.
Gå till toppen