Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tufft för vuxna att lära sig segla

– Jag tvingar mig igenom detta för familjens skull, säger nybörjaren Yvonne Magnusson med ett ansträngt leende. Sydsvenskan.se var med när några hon och andra tappra vuxna nybörjare gick seglingskurs i Limhamns småbåtshamn.

Limhamn. En stund före lektionens början klockan 08.30 samlas eleverna, tre kvinnor från Limhamn och Bunkeflo. Gummistövlar och regntäta kläder får dem att se ut som riktiga ovädersseglare.
– Man blir våt överallt. Så är det inte med när jag seglar med familjen, säger Yvonne Magnussson och tänker på den lite större familjebåten.
Men nu gäller annat. Eleverna får lära sig segla C55, en liten och öppen kölbåt.
– Den rekommenderas för just detta, eftersom den så tydligt visar när man gör rätt - eller fel, säger Jens Holmberg, kursansvarig på arrangören Malmö segelsällskap.
Dagens pass börjar med att de tre seglarna hämtar seglen i en bod, tar sig ombord på båten och fäster seglen. Det går inte fort, men stämningen är vänlig och hjälpsam. Ingen kommandoton någonstans.
– Plötsligt är höger inte längre höger och vänster inte längre vänster. Nya ord för allt, morrar Yvonne Magnusson.
– Det är ingen seglarkurs, det är en språkkurs, slår Anna Rönnqvist fast.
Hon har kustsjöfart i blodet och vill kunna segla bättre. Och tänka mindre på de faror som lurar i djupen.
Noelle Delén är lite yngre än de andra två och hon lär sig segla för att hennes man redan är duktig på det och vill köpa båt. Hon jobbar tystare och lite snabbare med focken, seglet i båtens framände.
När båten är riggad och klar upptäcker instruktören att den lilla vindpilen längs upp på masten saknas, men gänget tar den smällen och lossar förtöjningarna. Efter en lite tövande start tar båten fart och skjuter i väg, snabbt och stadigt som en spårvagn.
När seglarna lägger till igen ett par timmar senare har det regnat på dem och vågor har slagit över dem. Men ingen verkar misslynt. Båten seglas djärvt in till bryggan, där den stannar i precis rätt ögonblick.
– Det värsta som kan hända är att någon trillar i vattnet. Men då kör vi övningen ”man över bord”, säger Jens Holmberg.
Den övningen och all annan grundläggande information fick eleverna plugga lite den första kursdagen, i måndags. Och idag blev den praktisk övning borta vid Ön, där vågorna är mindre, berättar instruktören Elna Fredriksson.
– Allt gick bra, meddelar Noelle Delén och får medhåll av sin lärare.
– Gud vad trött jag är, sa Yvonne Magnusson, som möttes av dottern Moa och maken Dan.
Examen firas under resten av dagen med att familjerna Rönnqvist och Magnusson seglar en 30-fotsbåt till Dragör. Herrarna under däck, med pilsner. Damerna på däck och till rors, utan pilsner.
Gå till toppen