Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Konstigast: Koka blågula flaggor

Konstigast: Ladonien, den ekologiska remonin (republikansk monarki). Konstens uppgift är att spränga gränser. I den tesen kan på Kullen innefattas även skapande av gränser. Så gjorde konstnären Lars Vilks när han 1996 utropade det självständiga riket Ladonien på Kullaberg.

Ladonien är landet runt träskulpturen Nimis och stenskulpturen – och boken! – Arx, som är huvudstaden. Den senaste skulpturen, Omfalos, avhystes av de rättsvårdande organen i konungariket Sverige, som aldrig erkänt Ladonien. Omfalos uppfördes på naturskyddat område. Nimis och Arx har sina belackare, men har också, till kommunen Höganäs förtjusning, blivit turistattraktioner. 30 000 årliga besökare snårar sig ner för Kullabergs branter för att få se dem.
Ingen av Ladoniens medborgare bor i Ladonien – drottning Ywonne I Jarl är också svenska, den nyvalde presidenten, señor Daniel Jimenez i Madrid, har även spanskt medborgarskap. Alla ladonska medborgare är nomader. Ladoniens valuta, örtug, saknar växelkurs; det officiella språket är ladonska. Språket innehåller två ord. De är waal och ÿp och i de orden kan alla betydelser läggas, enda skillnaden är att waal är vardagligt och ÿp mera högtidligt.
Statens grundare, Lars Vilks, är statssekreterare i Ladonien. Alla Ladoniens medborgare har ett valspråk; ”Allting är en fördel”, lyder Vilks eget.
Han poserar gärna naken, endast iförd Ladoniens helgröna flagga med ett kors inskrivet.
– Den 6 juni kokar vi alla svenska blågula flaggor så att de blir gröna, förklarar han.
Gå till toppen