Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Imperiet slår till igen

I tisdags blev det klart att Rupert Murdoch får köpa mediekoncernen Dow Jones där bland annat prestigefyllda Wall Street Journal ingår. Läsarreaktionerna till tidningen präglas av begravningsstämning.

En prenumerant skriver på hemsidan: ”Det är som att höra att en gammal vän fått en dödlig sjukdom. Saker kommer att fortsätta som de är ett tag, men framtiden ser mörk ut.”
För en månad sedan strejkade också en tredjedel av tidningens anställda i protest mot att tidningen skulle inkorporeras i Murdochs News Corporation.
Murdoch har sedan länge varit medievärldens egen Darth Vader, en symbol för storkapitalets hot mot självständig och seriös journalistik. Murdoch har försökt dämpa oron genom löften om mer pengar och att Wall Street Journals journalistiska integritet ska bevaras.
Men han är inte direkt känd för att hålla sig borta från journalistiken, vilket den republikanska propagandakanalen Fox News visar. När Fox Business Channel startar i höst vill Murdoch också att ordet Journal ska ingå i namnet. Han vill även se fler artiklar om politik i Wall Street Journal. Det finns därför all anledning att tro att tidningen kommer tvingas närmre den högerpopulism som präglar Fox News.
Ändå kan ingen större upprördhet spåras över att en av amerikansk journalistiks främsta troféer nu kommer bära Murdochs vattenstämpel. Den accelererande mediekoncentrationen är inte ny. Dessutom är Wall Street Journals ledarkommentarer redan radikalt högervridna, bland annat har man hävdat att Guantanamofångarna behandlas bra.
Den fränaste kritiken mot Murdochs medieimperium kommer nog även i fortsättningen finnas i ”Simpsons” (som sänds på Fox). Vill de jävlas på riktigt kan de ge Rupert Murdoch en återkommande roll. Då får vi verkligen se vad han tycker om publicistisk integritet.
RAKEL CHUKRI
Gå till toppen