Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Babis klar för MFF efter derbyt

Förföljelsen kulminerade med dödshot. I en vecka har Babis Stefanidis varit det stora hatobjektet hos en viss klick av fanatiska supporters till Helsingborgs IF.
– Skall bli skönt att få lämna den här stan, säger den förre HIF-spelaren till Sydsvenskan.

På torsdagen blev det klart att Babis Stefanidis lämnar Helsingborg med omedelbar verkan. Malmö FF blir ny klubbadress redan den här säsongen och sannolikt debuterar Babis i bortamatchen mot Halmstad den 13 augusti.
Däremot inte i derbyt mellan de båda Skåneklubbarna på tisdag – det hade varit att utmana ödet.
– Ja, som situationen utvecklats är det nog bäst att vänta. Annars vet man inte vad som kunnat hända, säger Babis och tycker överenskommelsen i den affärsmässiga övergången var klok.
Förhoppningsvis ska jobbigaste perioden i fotbollskarriären snart vara över.
Den började förra måndagen, när det läckte ut att Babis skrivit på för Malmö FF från och med årsskiftet. Plakat med texten “svikare” och massiva burop från fansen på Olympias södra ståplats vid matchen mellan HIF och Hammarby.
Sen har förföljelsen bara trappats upp.
* Nya okvädningsord från människor som sökt sig till HIF:s träningar.
* Klotter på dörrar och väggar vid porten till lägenheten inne i centrum.
* Anonyma telefonsamtal och SMS på mobilen.
– Det gick så långt att jag faktiskt hotades till livet. Både skriftligt och muntligt, suckar Babis.
En dag kom han hem och möttes av orden “Idiot” och “Dö Babis”, målade på glasrutan. Babis berättar också att han fått uppemot femtio SMS, många med samma innehåll. Och hotfulla röster i luren.
– De senaste dagarna har jag haft telefonen avstängd. Jag orkade inte ta emot mer skit, säger han.
Högst tillfälligt hade Babis kopplat på telefonen när det ringde på torsdagseftermiddagen. Vid tidpunkten väntade han samtal från en anhörig och ville då vara kontaktbar.
Nu fanns Sydsvenskan i andra ändan. Efter en kort tvekan valde Babis att tala ut om sina privata känslor.
– Annars är det väl helt naturligt att jag hållit mig isolerad. Och framöver tänker jag byta och ha hemligt nummer.
Sen förra måndagen har mesta tiden tillbringats i lägenheten på Drottninggatan. Förutom nödvändiga inköp i mataffären har Babis undvikit att visa sig på stan.
– Helsingborg är inte stort. Jag blir igenkänd överallt, säger han – och undrar vad det är för värld vi lever i.
Babis förstod visserligen att det skulle bli reaktioner när han skrev på för arga rivalen MFF. Men kunde i sin vildaste fantasi drömma om att uppståndelsen skulle ta såna här former.
– Folk har förstås rätt att ha åsikter och tycka jag gör fel som lämnar HIF. Jag kan till viss del förstå irritationen om jag varit uppfostrad i klubben och plötsligt lämnat för värsta konkurrenten.
Nu är emellertid inte Babis någon infödd helsingborgare. Han kommer från Stockholm och har bara spelat för HIF i 2,5 år. Efter den här säsongen skulle treårskontraktet löpa ut.
– Hur många fotbollsspelare tillhör samma klubb i hela karriären, frågar Babis – och ger själv det givna svaret.
– Inte många.
Han fortsätter:
– Vi är professionella yrkesmän och inte livegna våra tillfälliga arbetsgivare. Jag måste väl ha rätt att själv bestämma om min framtid.
Babis Stefanidis har upplevt den hätska fotbollskulturen i Grekland och övergett Djurgården efter två SM-guld. Men aldrig känt sig så jagad och utsatt som den gångna veckan i Helsingborg.
– Jag vill ändå inte att någon skall tycka synd om mig. Jag tål ganska mycket och kommer gå vidare. Däremot är det trist när utomstående blir lidande. Förföljelsen är intrång mot hem och familj och min fru Kicki har känt stor olust.
Nu är HIF ett avslutat kapitel. Under hösten väntar spel i MFF, som lär ha fått punga ut med 1,5-2 miljoner kronor för värvningen.
– Det hade varit ohållbart att fortsätta i HIF. För mycket fokus runt min person. Både jag och lagkamraterna mår bäst av den här lösningen – och HIF får i alla fall en ersättning de inte skulle fått om jag lämnat som Bosman.
Babis vet inte när han skall börja träna med MFF eller när det blir klart med ny bostad i Malmö. Han hoppas allt löser sig inom kort.
– Nu vill jag bara blicka framåt. Fotbollen svänger snabbt – både på och utanför plan – och jag tror det kan bll en rolig höst i MFF.

Haralampos “Babis” Stefanidis

Född: 8 mars 1981.
Familj: Hustru Kicki.
Bor: Lägenhet i Helsingborg, flyttar inom kort till Malmö.
Yrke: Fotbollsspelare.
Karriär: Moderklubb Brommapojkarna, Iraklis, Grekland 1998-2001, Djurgården 2001-04, Brøndby, Danmark 2004-05, Helsingborg 2005-07, Malmö FF tre år framåt.
Meriter: Två SM-guld med Djurgården, 10 U 21-, 4 J- och 18 pojklandskamper.
Aktuell: Lämnar HIF för MFF mitt under säsongen.
Gå till toppen