Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bergman-film för mastig att visas utan paus

I går gick Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” på SVT1. Istället för att visa den drygt fem timmar långa filmen i ett svep, avbröts den halvvägs med en Rapportsändning.

– Fem timmar i sträck är för mastigt för att orka med, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på SVT Kommunikation.
I fjor fälldes TV4 i Svea hovrätt för att ha avbrutit visningarna av Claes Erikssons ”Hajen” och Vilgot Sjömans ”Alfred” med reklaminslag.
Avbrotten ansågs strida mot regissörernas ideella upphovsrätt.
Men på Sveriges Television ser man inga paralleller med beslutet att lägga in en tio minuter lång nyhetssändning mitt i ”Fanny och Alexander”, som i går visades i SVT1,
–  Det gjorde vi förra gången vi visade den också, säger Niklas Ahlgren. Det känns självklart att göra så eftersom filmen är producerad i två akter med en naturlig paus.
”Fanny och Alexander” är Ingmar Bergmans troligen mest älskade film. Den finns i en längre och kortare version och som serie i fyra avsnitt. De olika versionerna har flera gånger visats i tv.
Niklas Ahlgren fruktar inte att SVT ska fällas eller kritiseras för gårdagskvällens visning.
– Dels är det väldigt mastigt att se en fem timmar lång film i sträck, dels har ingen protesterat tidigare. Vi ser inga som helst paralleller med TV4:s agerande.

Filmen finns i flera versioner

”Fanny och Alexander” finns i både kort (188 minuter) och lång (312 minuter) version samt som TV-serie. Kortversionen hade premiär december 1982, den långa ett år senare.
Filmen utspelar sig mellan 1906 och 1907 och handlar om släkten Ekdahl, främst Fanny och Alexander vars mamma efter pappans död gifter om sig med en sträng präst.

Filmen fick 1983 fyra Oscar, för bästa scenografi, bästa foto, bästa kostym och bästa utländska film. Ingmar Bergman var dessutom nominerad för bästa regi och bästa originalmanus.
Gå till toppen