Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen friktion mellan fakta och fiktion

Simpsons lägger ner kritiken av Fox News, skriver Bo Reimer.

Rakel Chukri skrev i torsdagens Sydsvenskan om medievärldens egen Darth Vader, Rupert Murdoch, som till News Corporation och andra medieföretag nu även lägger Dow Jones och därmed Wall Street Journal. Ytterligare en medieröst vrids åt höger. Vem kommer att kunna kritisera Murdoch i framtiden? Chukri ställer sitt hopp till ”The Simpsons”, som trots att det sänds på Murdoch-kontrollerade Fox har visat sig kunna häckla det mesta, inklusive Murdochs flaggskepp, nyhetskanalen Fox News.
Men ”The Simpsons” får faktiskt inte parodiera Fox News längre. Det avslöjade seriens skapare Matt Groening när han medverkade i ”The Daily Show with Jon Stewart” förra veckan – till programledarens uppenbara förvåning. Varför? Har man med nyhetsrubriker som ”John F. Kennedy blir medlem i Republikanska partiet efter sin död” och ”Studie visar att 92 procent av alla demokrater är homosexuella” dragit ett löjets skimmer över nyhetsprogrammet? Var introt ”Welcome to Fox News, Your Voice for Evil” för magstarkt? Nej, skälet är ett helt annat. Man misstänker att tittarna blir förvirrade och blandar ihop ”Simpsons” version av Fox News med det riktiga programmet.
Kan tittarna inte skilja mellan en tecknad serie och ett nyhetsprogram? Det låter långsökt. Och egentligen skulle väl ledningen för News Corporation inte ha något emot om tittarna liksom Homer Simpson skulle bejaka nyhetssändningarnas inskränkta och fördomsfulla världsbild?
Nej, problemet är ett annat. Likheten mellan nyhetssändningarna är uppenbara. Men risken är inte att tittarna uppfattar ”Simpsons” som verklighet. Risken är att de förstår att Fox News är lika mycket fiktion som ”Simpsons”.
BO REIMER
professor i medie- och kommunikationsvetenskap, K3, Malmö högskola
Gå till toppen