Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Sova på flygplatsen

Det finns de som frivilligt sover på flygplatser för att spara pengar eller få uppleva ett äventyr. Som Donna McSherry. Hon har sovit på trettiofem flygplatser. År 1996 startade hon en hemsida för budgetresenärer.

År 1996 startade hon en hemsida för budgetresenärer, www.sleepinginairports.net , som ständigt uppdateras med nya berättelser från hela världen.

Donna McSherry är 33 år och bor i Toronto, Kanada. Hon arbetar på en resebyrå och med hemsidan så fort hon har tid över.
– Min senaste övernattning var på Limas flygplats i Peru. Det var en fruktansvärd upplevelse, vilket irriterar mig eftersom alla andra verkar ha haft en bra vistelse där, berättar hon.
Donna McSherry började sova på flygplatser när hon var 20 år och hade en liten resebudget. Hon var på Dublins flygplats och hade ingen lust att lägga de sista pengarna på ett hotellrum.
– Jag la mig på en soffa i ankomsthallen och sov hela natten. Det var helt perfekt.
Då väcktes idén om att göra en guide för budgetresenärer. Det dröjde två år och flera övernattningar innan hemsidan lanserades. I början gick det trögt, hon fick be sina vänner att skriva ner sina upplevelser.
– Men så plötsligt en dag dök den första utomstående berättelsen upp och det var en skön känsla, berättar Donna McSherry.
Elva år och 5147 berättelser från 750 städer senare uppdateras hemsidan fortfarande kontinuerligt med nya anekdoter. Uppenbarligen finns det många som kan tänka sig att spara in på reskassan och sovkomforten.
– Den största anledningen är givetvis att det är gratis. Men det är också roligt att träffa nya människor. Och sedan har man mycket att prata om efteråt, säger Donna.
På hemsidan betygsätter resenärer flygplatserna runt om i världen. Trevlig personal, temperatur, sovvänliga stolar och säkerhet bedöms. Det finns en del riktiga skräckexempel, till exempel Sheremetyevo i Moskva, men även riktigt härliga flygplatser med perfekta sovmöjligheter och trevlig personal. Singapore och Hong Kong toppar listan.
Hemsidan delar årligen ut pris till den bästa och sämsta flygplatsen. De senaste tio åren har Changi i Singapore vunnit ”The golden pillow” (den gyllene kudden). Changi erbjuder resenärer bra sovmöjligheter, bra mat, internet, swimmingpool och jacuzzi, konserter och mycket annat. Nästan allt är gratis och öppet på natten. Det finns de som stannat flera nätter på Changi, i stället för att ta in på hotell. På delad andra plats hittar vi Oslo och Helsingfors. De belönas främst för sovmöjligheterna (sköna stolar och bänkar) samt för att det finns duschar och affärer som är öppna dygnet runt.
Den andra listan är mindre smickrande. Förra årets ”Poopy airport award” (skitflygplats) tilldelades Port Moresbyflygplatsen i Papua Nya Guinea. Den främsta anledningen till utmärkelsen var att sju personer dödades där i en gänguppgörelse. Lägg därtill att det inte fanns luftkonditionering, vatten eller mat. Toaletterna var smutsiga och sovmöjligheterna obefintliga.
På andra plats hittar vi bland annat Charles de Gaulle i Paris, flygplatserna i Bombay och Delhi samt Sheremetyevo i Moskva. Dessa anses obekväma, osäkra, smutsiga och allmänt otrevliga.
Det finns en del man bör tänka på innan man bestämmer sig för att sova på en flygplats. Donna McSherry har gjort en lång lista som finns att läsa på hemsidan. Den viktigaste punkten är att alltid ha en backup-plan. Det finns alltid en risk att bli utkastad, särskilt om man inte kan bevisa att man ska flyga ut nästa dag. Vidare bör man vara rätt utrustad och rätt klädd. Det kan vara väldigt kallt på nätterna och dessutom kan det vara svårt att överhuvudtaget sova. Öronproppar, toalettpapper, mynt, böcker, kudde och musik (i lurar) kan rädda natten.
Gå till toppen