Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Söder i Lund är perfekt

Hur är det att bo i Lund? Och vad tycker Lundaborna om de områden de bor i? Och varför bor de just där?

Bo i Lund är en ny artikelserie om hur det är att bo i de olika stadsdelarna. Vi börjar på Järnåkra/Nilstorp eller Söder som de som bor där kallar området. Först ut är Mona och Bengt Magnusson som bott i Södra Lund i hela sina liv.
Varierad bebyggelse, goda grannar och nära till nästan allt. Mona och Bengt Magnusson kan inte tänka sig ett bättre område att bo på än Söder.
Enligt kommunens stadsdelsindelning heter området Järnåkra-Nilstorp. Men oavsett vad kommunen väljer att kalla området så säger Mona och Bengt Magnusson aldrig något annat än Söder.
De är båda uppvuxna strax norr om Södra vägen. Mona på Flormansgatan och Bengt på Norbergsgatan. Som unga träffades de mitt emellan, på Revingegatan. Det var där de unga i området möttes på den tiden.
1970 köpte de sin första lägenhet.
– Vi flyttade långt. Ända till Järnåkravägen 15, säger Bengt Magnusson och skrattar.
– Jag jobbade och Bengt pluggade. Det var knapert, berättar Mona Magnusson.
Den första lägenheten var en tvåa på 63 kvadrat. För att klara kostnaderna hyrde de under en tid ut ett rum.
Fyra år senare var det dags för nästa flytt – inom området så klart. Mona Magnusson hade fått nys om en fyra som var till salu på Järnåkravägen 19 och de slog till.
– Sen bodde vi där i elva år. Vi renoverade mycket i den lägenheten, berättar Bengt Magnusson.
De beskriver tiden i fyran som en bra tid. De hade bra grannar. Barnen föddes och gick på dagis inte långt därifrån. Och de hade sina föräldrar på nära håll som kunde hjälpa till med hämtning på dagis.
För enligt paret Magnusson är Söder ett perfekt område. Bebyggelsen är blandad, här finns hyresrätter, bostadsrätter och villor. Här finns skola, dagis och parker och så är det nära till stadens centrum.
Att området erbjuder all sorts bebyggelse är en styrka menar paret Magnusson. Det gör att man kan stanna kvar i området oavsett vilket skede i livet man är i. Och det gör att befolkningen är blandad. Unga, gamla, barnfamiljer, studenter, arbetande, pensionärer.
– Det var ju tråkigt när delar av servicen försvann, särskilt för de äldre. Men det kanske blir bättre nu när de bygger om Karhögstorg, säger Bengt Magnusson.
Torget erbjöd tidigare både tobaksaffär, post och bank. Nu är det meningen att där ska bli en stor mataffär och kanske en restaurang.
1985 flyttade familjen Magnusson, nu med barnen Johan och Malin, till ett äldre hus på Björkvägen. Det var Bengt Magnusson som ville. Hans hustru hade gärna stannat i lägenheten. Men för honom var det drömmen. Eget hus. Stor trädgård. Ett garage att meka i.
– Jag skötte trädgården och huset och Mona solade, skojar Bengt Magnusson.
Om han var den pådrivande när det gällde att köpa huset så var Mona Magnusson pådrivande när det gällde att sälja det.
– Jag hade en tankeprocess på ett par, tre år. Sedan var jag mogen, berättar Bengt Magnusson.
– Jag var mogen tio år tidigare, kontrar Mona Magnusson.
Nu bor de på 108 helt nya kvadratmeter i nybygget på Mellanvångsvägen. Här har de skapat sig ett enkelt liv utan renoveringsprojekt och trädgårdsskötsel.
Bengt Magnusson cyklar över vägen till Tetra Pak där han arbetar som utbildningsledare och Mona Magnusson cyklar norrut till vårdcentralen Södertull där hon arbetar som läkarsekreterare.
För att ytterligare förstärka bilden av Söder som ett bra ställe att bo på berättar Mona och Bengt Magnusson att båda deras barn valt Söder även i vuxen ålder. Dottern Malin bor i och för sig precis norr om Södra vägen. Men sonen Johan bor på samma gatuadress som mamma och pappa.
– Många av våra vänner och bekanta bor också i området och det tycker jag är väldigt trevligt. Och så har vi bra kommunikationer med bussen till Malmö eller buss till stan om man så vill, säger Mona Magnusson.

Järnåkra-Nilstorp i siffror

Invånarna på Järnåkra-Nilstorp röstar borgligt, bor stort och äger oftast sin egen bostad. De äger färre bilar än genomsnittet i kommunen och det är färre som behöver socialbidrag.
Folkmängd: 5439.
Förvärvsarbetande: 2187.
Ej förvärvsarbetande: 1580, varav 1 098 studerar.
Familjer med socialbidrag: En procent, (tre procent).
Utbildningsnivå: 79 procent har eftergymnasial utbildning, (63 procent).
Medelinkomst per år: 227000, (233400).
Bilar per tusen inv: 300, (350).
Omflyttningsfrekvens: 20 procent (nio procent).
Källa: Lunds kommun statistik från 2005. Siffror inom parantes gäller hela kommunen.
Lummigt och grönt och nära till det mesta
Lägenhetens invånare: Mona och Bengt Magnusson.
Adress: Mellanvångsvägen 47.
Byggår: 2006.
Boyta: 108 kvm.
Antal rum: Lägenheten är en fyra omgjord till en trea.
Balkong: 29 kvm, vill helst kallas terrass.
Inflyttning: 1 september 2006.
Månadskostnad: Lägenheten kostade två miljoner i insats.
Månadshyra: 6 300 kronor.
Avstånd från
Bad: Källbybadet ca 1 km.
Park/grönområde: Direkt utanför huset.
Post, bank och bankomat: Post finns på Söderlivs ca 1 km bort. Närmsta bank och bankomat finns på Mårtenstorget.
Mataffärer: 300 meter till Tempo på Karhögstorg.
Systembolag: Tullgatan ca 500 meter.
Skola: Järnåkraskolan, ca 300 meter.
Apotek: Närmsta finns på S:t Lars.
Vårdcentral: S:t Lars.
Restaurang: Snart på Karhögstorg.
Gå till toppen