Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Guteland ny ordförande i delat SSU

Ombuden på SSU-kongressen gick på valberedningens förslag och valde Jytte Guteland till ny ordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund. Efter en lång debatt hölls en sluten omröstning där 131 av de 249 ombuden röstade för Jytte Guteland.

Ombuden på SSU-kongressen i Örebro gick på valberedningens förslag och valde Jytte Guteland till ny ordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund. Efter en lång debatt hölls en sluten omröstning där 131 av de 249 ombuden röstade för Jytte Guteland, som därmed besegrade motkandidaten Laila Naraghi.
– Jag tycker det känns jätteviktig att resa till de distrikt som inte nominerade mig för att lyssna in vilken typ av krav man ställer på mig och SSU som helhet, säger Jytte Guteland.
Hon tror att det behövs organisatoriska förändringar i SSU men hon vill vänta med att diskutera eventuella förändringar till efter kongressen.
Jytte Guteland tycker inte att SSU:s uppdelning i en höger- och vänsterfalang är lika tydlig längre och hon tycker sig se att spänningarna minskat under kongressen. Hon siktar nu på att inleda en dialog med samtliga distrikt.
Luciano Astudillo, riksdagsman från Malmö, är glad över valet – och lite stolt. Han höll i den första politiska grundkurs som Jytte Guteland för tio år sedan deltog i som ny SSU:are.
Enligt Astudillo är Jytte Guteland rätt person att inleda den läkeprocess som är nödvändig inom förbundet. De senaste åren har SSU präglats av bittra ideologiska strider mellan de båda falangerna.
– Nu kanske den här gamla SSU-striden kan få sitt slut, säger Luciano Astudillo.
Han beskriver Jytte Guteland som en ödmjuk och prestigelös ledare med förmåga att låta även andra att synas.
– Hon kommer att hålla fast vid de uppgörelser som gjordes mellan de båda falangerna under Anna Sjödins tid (den tidigare SSU-ordföranden reds anm.).
Mattias Vepsä blev som väntat omvald som förbundssekreterare. Vepsä har fungerat som ställföreträdande ordförande efter Anna Sjödin som avgick som förbundsordförande i december i fjol.

Jytte Guteland

Ålder: 27 år.
Född: Huddinge, söder om Stockholm.
Bor: Solna, norr om Stockholm.
Vägen fram till ordförande-posten: Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Kommunfullmäktige i Solna kommun. Politiskt sakkunnig på finans-departementet.
Gör just nu: Skriver D-uppsats i internationell ekonomi på Södertörns högskola.(TT)
Gå till toppen