Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Central idyll på landet

I Sydsvenskans serie om boende i olika stadsdelar i Lund har vi idag kommit till Dalby. Eller snarare strax utanför. Ett par hundra meter från Billebjer utanför Dalby har familjen Göransson-Akhlaghi hittat sitt drömhus. Här bor de på landet fast ändå centralt, tycker de.

DALBY. Sex cyklar står på framsidan av huset. Lika många familjemedlemmar bor i det vitkalkade huset. Stockrosor i olika nyanser av rosa solar sig mot väggen.
– När vi kom hit och tittade kunde vi bara säga ja, säger Anna Göransson Akhlaghi.
Det var för 15 år sedan. Då växte det inte en blomma i trädgården.
Nu växer förutom stockrosor både valnötsträd, kvitten, aprikos och mullbär i familjens trädgård. Ett resultat av Nader Akhlaghis nya intresse för exotiska träd.
Varken Anna eller Nader Akhalghi är några typiska lantmänniskor. Anna Göransson Akhlaghi är uppvuxen i och omkring Lund.
Nader Akhlaghi är mestadels uppvuxen i mångmiljonstaden Teheran.
Men med två små barn började lägenheten i Lund kännas instängd. Anna Göransson Akhlaghi drömde dessutom om att ha egna får. De började se sig om efter ett renoveringsobjekt i norra Skåne, men hittade drömhuset på närmare håll. Med skogen om hörnet, öppna betesmarker för fåren och cykelavstånd till stan kunde det inte bli bättre, tyckte de.
Ändå behöll de lägenheten i Lund i flera år, som en back up i fall de inte skulle trivas på landet. En av anledningarna var att de var rädda för att känna sig isolerade. En rädsla som har kommit alldeles på skam. De känner alla grannarna som bor inom en kilometers avstånd.
– Man behöver varandra och hjälper varandra. Det är väl därför. Spontanbesöken är också fler än när vi bodde inne i stan. Särskilt på helgerna kommer folk och hälsar på, säger Nader Akhlaghi.
Husets ursprungliga del är från 1860-talet. Sedan de flyttade in har de förlängt och byggt ut huset allt eftersom familjen har växt.
Växt har också familjens fårbestånd gjort. Samma år som de flyttade in skaffade de fyra får. Nu går 40 får och betar på ängen intill huset. 26 av dem föddes på gården i våras.
Genom åren har de provat på att ha både ankor, gäss och getter.
– Ankorna och gässen skräpade ned så hemskt, och gässen jagade dessutom folk och gav dem ett tjuvnyp. Getterna gjorde vi oss av med när de åt upp Naders valnötsträd, säger Anna Göransson-Akhlaghi.
Nu återstår fåren, hönsen, hunden Fancy och tre katter.
– Fåren är väldigt lättskötta. Innan vi satte upp det nuvarande staket rymde fåren titt som tätt och det var ett jäkla jobb att springa omkring och jaga rätt på dem. Med ett ordentligt staket sköter de i princip sig själva, säger hon.
– Fast nu är det nog bara jag som inte har tröttnat på dem också. Men det är kul att träna hunden, säger Anna Göransson-Akhlaghi.
Hunden Fancy, en svartvit bordercollie, är tränad att hämta och samla ihop fåren och driver dem i bästa fall dit Anna Göransson-Akhlaghi vill.
Några särskilda krav på händighet tycker de inte krävs för att bo på landet. Däremot bör man inte vara rädd för att hugga i.
Att tycka om att cykla är också en stor fördel. De fyra barnen i familjen cyklar i de flesta väder till skolan och bussen i Dalby, men på kvällen brukar de bli hämtade.
– Då gäller det att få barnen att någorlunda synka sina busstider så att vi slipper köra och hämta femton gånger på en kväll, säger Anna Göransson-Akhlaghi.
Nader Akhlaghi, tidigare lika fårintresserad som sin hustru, ägnar sig nu hellre åt trädgårdsodling. Här växer resultatet av hans passion för exotiska träd - ätkastanj, valnöt, hasselnöt, aprikos, mullbär, kvitten och persikoträd.
Dessutom växer ett antal för våra breddgrader mindre exotiska träd som äppelträd och plommonträd.
Drömmen är en egen vinodling.
– Vin från domain Sjöstorp, säger Nader Akhlaghi drömmande.
I bersån på baksidan hänger några ännu gröna vindruvsklasar. En lockande plats för fortsatta drömmar.

Dalby

Barnfamiljer och medelålders befolkar Dalby. Bara fem procent av invånarna är i 25 års åldern. Över hälften av invånarna bor i fyra rum eller större.
Folkmängd: 7167
Förvärvsarbetande: 81,5 procent
Medelinkomst på år: 262 200 kronor (233 400 kronor)
Utbildningsnivå: 45 procent har eftergymnasial utbildning (63 procent)
Kommunval: Socialdemokraterna 29 procent (27), Moderaterna 24 procent (26) Centern 12 procent (7) (Föregående valresultat inom parantes)
Bilar per tusen invånare: 476 (350)
Nära till bad och tre kilometer till resten
Husets invånare: Nader och Anna Akhlaghi. Barnen Alexander 20, Sofia 18, Theresia 14 och Alice 12.
Adress: Sjöstorp 241
Boyta: Cirka 200 kvadratmeter.
Byggår: Ursprungligen 1860. Sedan tillbyggd i omgångar.
Månadskostnad: 6000–7000 kronor
Inflyttning: 1992
Avstånd till
Bad: 400 meter till Billebjer, tre kilometer till Dalbybadet
Övriga faciliteter som apotek, bank, post, bankomat, Systembolag och Vårdcentral: Dalby Centrum tre kilometer
Gå till toppen