Kultur & Nöjen

Gärde regidebuterar i Malmö

När skådespelerskan Saga Gärde från tv-serierna Spung och Playa del Sol regidebuterar gör hon det med en film som utspelar sig i Malmö.

I en av huvudrollerna syns en ung veteran – guldbaggebelönade Alexandra Dahlström från ”Fucking Åmål”. I höst väntar regidebut även för henne.
– Ska jag göra min första kortfilm är det rätt sjysst att vara uppbackad av folk jag litar på, säger regidebuterande Saga Gärde.
Till sin regidebut ”Babysister” har Saga Gärde samlat människor hon känner och tror på.
Tillsammans med pressbildsfotografen Anders Widlund, scenografen Tora Åsling och Alexandra Dahlström firar hon med prinsesstårta och kaffe att inspelningen av ”Babysister” är klar. De skrattar, skämtar och pratar i munnen på varandra – mer som ett kompisgäng som sitter och fikar i förmiddagssolen än ett filmteam.
I ”Babysister” hälsar Ingrid (Alexandra Dahlström) på sin storasyster Greta (Cecilia Häll) i Malmö. Under systrarnas promenader och kafébesök kommer saker som de helst inte vill tala om upp till ytan.
– Om man umgås med sin familj så tvingas man kanske ta itu med saker som man inte vill tänka på annars, säger Alexandra Dahlström.
Sedan ungefär ett år bor hon i Rom där hon varvar jobb med studier i italienska. Hon jämför det italienska sättet att vara i en familj med det svenska. Italienarna har en närhet som har både för- och nackdelar.
– Jag har kompisar som är 31 och som på allvar åker hem till mamma och får sina skjortor strukna, säger hon.
Saga Gärde och Alexandra Dahlström diskuterar den skrämmande tystnad som kan finnas i en svensk familj.
– Man säger inte riktigt hur man mår, man döljer det, säger Alexandra Dahlström.
Det är i detta klimat ”Babysister” utspelar sig. Saga Gärde har jobbat med det outsagda och låtit bilderna tala.
– Det är det de inte säger som driver filmen, säger hon.
Hon vill också visa på vikten av en familj och menar att filmens systrar egentligen har ett väldigt stort behov av varandra.
– Jag försöker ringa in de otroliga möjligheter man har med syskon, säger Saga Gärde.
Många av de som arbetat med ”Babysister” är vänner och arbetskamrater från tidigare. Alexandra Dahlström och Saga Gärde var en ny bekantskap för varandra, även om deras vänkretsar snuddat vid varandra länge. De har uppenbara likheter i sättet att tänka på film, skådespeleri och karriär; båda går en ibland krokig väg där lusten och gnistan är ledstjärnan. Framför allt går vägen i den riktning som de själva bestämmer.
– Om man inte har erfarenhet av ett annat liv så kan man aldrig bli riktigt bra, säger Alexandra Dahlström om skådespelaryrket.
Hon har arbetat med film sedan 12-årsåldern, men skola och senare universitetsstudier har hela tiden vägt tungt och fått ta tid.
Under sin tid i Italien har hon kommit hem med jämna mellanrum för att jobba. Hon har provfilmat i Italien och för produktionsbolaget Dansk skalles nästa långfilm, men även medverkat i en holländsk tv-serie som hon liknar vid både Rederiet och Dallas men med ”jättebra skådisar”. Snart debuterar hon också som regissör och producent med kortfilmen ”Lacrimosa”, en berättelse där huvudpersonen funderar kring olycklig kärlek under en vandring genom Rom.
Alexandra Dahlström hoppas att Lacrimosa kan visas på svenska filmfestivaler detta och nästa år. I oktober flyttar hon tillbaka till Sverige och nya utmaningar som skådespelerska.
Saga Gärde gjorde sin flytt från Stockholm till Malmö för två år sedan. Från 20-årsåldern hade hon jobbat intensivt med film och tv. I höst ska hon slutföra studierna i Lund och skriva på två långfilmsmanus, ett tillsammans med Filippa Freijd.
– Jag ville få lite ro och överblick. Man måste hålla sig till det som ger en syre, säger hon.
Gå till toppen