Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

P4-profil tar över Svensktoppen

”Svensktoppen” är som ett gammalt hus, säger Carolina Norén som gärna talar i metaforer.– Gamla hus ska man bo in sig i och försiktigt förädla. Där smäller man inte in en modern jacuzzi hur som helst.

Stockholm. Se det gärna som en programförklaring, när den rappkäftade P4-profilen nu tar över en av SR-tablåns mest älskade klassiker.
Vaktombytet sker på söndag. Annika Jankell har lämnat byggnaden. Carolina Norén har just gjort (r)entré, iförd röda skor, röd skinnpaj och matchande läppstift.
Hon kommer raka vägen från elva månaders föräldraledighet. En rivstart, minst sagt.
– Ja, direkt från noll till hundra, konstaterar hon sorglöst.
Fast helt ledig har hon faktiskt inte varit. Precis som alla år sedan 1999 kommenterade hon både årets Melodifestival och Eurovision Song Contest för Sveriges Radios P4.
Skillnaden var att i år tog hon med sig hela familjen under Sverigeturnén.
– De lider fortfarande av posttraumatisk stress, skrattar hon.
Hon kommer att fortsätta att bevaka Melodifestivalen, både som kommentator i direktsändning och i form av eftersnack i följande dags ”Svensktoppen”. Kanske kommer hon att höras i något annat P4-program också, för det här är en tjej som gillar att ha jobb upp till näsan.
Carolina Norén är nästan lika gammal (42) som ”Svensktoppen” (45), och hon har lyssnat på programmet sedan barnsben, om än inte alltid så aktivt.
– När jag tänker på ”Svensktoppen”, tänker jag på vårt kök på landet när jag var liten. ”Svensktoppen” har alltid varit en del av livet, en trygghet, säger hon.
Länge, länge har hon drömt om att själv få leda programmet.
– Jag är väldigt intresserad av musik, säger Carolina som själv har en gigantisk skivsamling med tyngdpunkt på soul och 1970-talsdisco. Dessutom gillar jag tävlingsmomentet. Och så är ju ”Svensktoppen” ett program som berör väldigt många.
Så du har helt enkelt intrigerat ut Jankell?
– Ha-ha, nej, drömmen har varit hemlig. Jag lovar att jag inte har lobbat för mig själv.
Hon tänker som sagt hantera programmet med varsamhet. Hon minns hur det riste till i folksjälen när ”Svensktoppen” öppnades för sång på andra språk än svenska och säger att hon är glad att det var Annika Jankell och inte hon som fick ta den folkstormen.
Men hon ställer helhjärtat upp på de nuvarande reglerna.
– Förut var många svenska artister och låtskrivare utestängda från ”Svensktoppen”. Det gav en skev bild av musiksverige.
Några små idéer till renovering av ”Svensktoppen” har hon trots allt. Hon talar om nostalgiska utflykter som en sorts ”tårtgarnering” vid speciella tillfällen. Och när hon ändå är på turné med Melodifestivalen, kunde hon kanske sända från festivalorterna. Fast inget är bestämt, skyndar hon sig att tillägga.
Carolina Norén är en sann radiot.
I början av 1990-talet gjorde hon visserligen ett kortvarigt gästspel i Sveriges Television som programledare för ”Här är ditt kylskåp”, där kocken Jan Boris-Möller kokade soppa på en spik hemma hos kändisar.
Men annars har hon varit radion trogen, från debuten i studentradion via nio år på Radio Stockholm, tills hon värvades till Riksradion som en del av P4:s föryngringskur 1998.
– Radion är snabb, enkel och nära, säger hon och minns särskilt när hon satt med familjen i Roslagen på eftermiddagen den 11 september 2001.
Inget bredband, bara senfärdiga svenska baskanaler på tv:n. Familjen satt klistrad vid radion och lyssnade på direktrapporterna. Häftigt, nästan magiskt, tycker hon.
– Om radio är boken, är tv filmen. Jag tycker om när man får skapa sig sina egna bilder.
Sedan slutet av 1980-talet har hon bedrivit vital underhållningsjournalistik i program som ”Curry-Curry”, ”Let the music play” och nostalgiserien ”74–83”. Alltid på bred stockholmska.

Carolina Norén

Född: 1965 i Stockholm.
Bor: Hus i Roslagen, lägenhet i Stockholm, fäbod i Dalarna.
Familj: Sambon Christian Ridung, som är konstnär, döttrarna Olivia, fyraochetthalvt, och Adela, 10 månader.
Hade egentligen tänkt bli: Psykolog eller kriminolog.
Gå till toppen