Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö konsthall kan få två chefer

Rekordmånga vill bli konsthallschef i Malmö. Senast till jul ska -valet bland 46 sökande vara klart. Och kanske får konsthallen för första gången sedan invigningen 1975 två chefer.

Jobbet som konsthallschef i Malmö är eftertraktat. Nästan dubbelt så många har sökt tjänsten jämfört med förra gången den utlystes, 2003. Då gick den till dansken Lars Grambye, som var en av 26 sökande. Tjänsten ska tillträdas så fort som möjligt, den 31 december går hans kontrakt ut.
Sedan invigningen 1975 har konsthallen bara haft sex chefer, med såväl administrativt, ekonomiskt som konstnärligt ansvar. Den här gången kan det bli tal om delat chefskap.
– Det är inte omöjligt att frågan blir aktuell när vi kommit en bit in i rekryteringsprocessen, säger Carina Nilsson, socialdemokratisk ordförande i kulturnämnden som formellt ska utse chefen.
– Ett delat chefskap skulle kunna vara intressant, säger Anna Holmbom, intendent på konsthallen och en i gruppen som ska sålla fram lämpliga kandidater. Hon har vid flera kortare och länge tillfällen varit tillförordnad chef för konsthallen.
Förutom Anna Holmbom består rekryteringsgruppen av Magnus Olafsson, som representerar teknikerna på konsthallen, fackliga företrädare, kulturdirektör Bengt Hall, kulturförvaltningens personalchef Ann-Kristin Blomberg och Lennart Stenkvist, chef för Malmösymfonikerna.
– Sen är det möjligt att vi konsulterar andra sakkunniga, säger Ann-Kristin Blomberg.
Av de 46 sökande kommer knappt 20 från utlandet, bland annat Danmark, Finland, Italien och Tyskland. Flera lokala skånska namn finns på listan, sex personer har sökt i par.
Målsättningen är att chefsfrågan ska vara löst till kulturnämndens sammanträde i slutet av september med tillträde så snart som möjligt.
Lönens storlek kan bli en knivig fråga att lösa. Svenska kommunala löner anses inte konkurrenskraftiga på den internationella marknaden.
– Vi tillämpar individuell lönesättning, det får bli en förhandlingsfråga, säger Ann-Kristin Blomberg.
De åtta avdelningscheferna inom Malmös kulturförvaltning har en snittlön på 40590 kronor, spridningen ligger mellan 36500 och 47 200 kronor.
Den skotske konstnären David Shrigley är näste utställare på konsthallen. Hans ”Everything must have a name” pågår mellan den 8 september och 4 november. Därefter saknas program.
– Det är inte omöjligt att vi lägger in en utställning med verk ur Schyls donation, säger Anna Holmbom.

Här är alla sökanden

Thomas Millroth
Karin Kangas
Bengt Adlers
L Eugéne Peterson
Melentie Pandilovski
Daniel Wetterskog
Daniel Kurjakovic
Robin Clark
Eva Rauls
Miya Yoshida
Clive Kellner
Andrea Domesle
Jacob Fabricius
Elisabeth Ahlsheimer
Göran Green
Peppe Bergström
Tone Olaf Nielsen
Magnus Jensner
Kathrin Becker
Anneli Fuchs
Lars Gustav Midböe och Anna Kindvall
Patrick Amsellem
Mats Stjernstedt
Eva González-Sancho
Peter Johansson och Barbro Westling
Jan-Erik Lundström
Frederikke Hansen
Ulrike Lehmann
Yrr Jonasdottir
Ferran Barenblit
Johan Pousette
Maria Fridh
Celia Prado
Christina Ricupero och Marita Kuukkomen
Oliver Orest Tschirky
Ronald Van de Sompel
Luigi Fassi
Monika Gora
Jacob Lind
Marcus Holmström
Leandro Gundemaro
Dieter Buchhart
Renske Janssen
Pontus Kyander

Tidigare chefer på Konsthallen

Eje Högestätt 1975 till sin bortgång 1986.

Björn Springfeldt 1986–90.

Sune Nordgren 1990–96.

Bera Nordal 1997–2001.

Anna Holmbom tf chef 2001–- 1 november 2003.

Lars Grambye, november 2003–december 2007.

Gå till toppen