Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här får kvinnor lära sig att stå upp och kissa

På ”Fittbyxor – en kurs i frirörelse och frigörelse”, som började i torsdags och avslutas på söndag, får kvinnorna lära sig att stå upp och kissa.

Åsa Ståhl är en av ledarna på Malmö Fria Kvinnouniversitet.
Varför är det viktigt för kvinnor att stå upp och kissa?
– Det behöver inte vara viktigt, men kan vara bra att kunna. Inom extremsport finns kläder designade för att stå och kissa. Det kan också vara bra när man reser, om det är jättelång kö eller på festival med äckliga bajamajor.
På vilket sätt påverkar det jämställdheten?
– Vi blir mindre begränsade. Och många känner sig utsatta när de måste dra ner byxorna och visa rumpan bar om de måste kissa utomhus.
Hur gör man?
– Man kan använda en trattliknande attiralj i plast eller papper, återanvändbar eller engångs. Eller man kan öva, det finns som ett v-grepp där man håller med fingrarna vid urinrörets mynning för att rikta strålen.
– Vi har inte övat tillsammans, haha, utan pratat om hur man gör.
Ni skulle ha en kissaktion i det fria?
– Ja, men vi kom överens om att vi inte är ute efter att ifrågasätta lagstiftningen kring förargelseväckande beteende och få 800 spänn i böter. Och vi gör det inte för att provocera eller väcka uppmärksamhet, utan för att vi själva vill kunna det.
Varför heter kursen fittbyxor?
– För att andra byxor är kukbyxor. Egentligen är det framför allt det vi gjort under kursen: alla har sytt sig ett par byxor som ska underlätta när vi står upp och kissar.
(Luren räcks till Ingrid Ryberg, som beskriver sina.)
– Jag har då klippt upp ett par byxor i grenen. Sen har jag knäppt på ett tyg som också går upp runt halsen och ser ut som ett förkläde, och som knäpps med knappar mellan benen. Om man behöver kissa kan man bara öppna underifrån. Och så en matchande sjalett till. Det ser ut som något man kan ha på sig i charken på Ica.
Mer om höstens program hos Malmö Fria Kvinnouniversitet på http://mfkuniversitet.blogspot.com/.
Gå till toppen