Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hon blev clown [paw rihk-titt]

Hon arbetar som sjukhusclown men är mest känd är från " Hipphipp". Där är hon läraren som undervisar i svenska för invandrare. Den 1 september fyller hon 40 år.

Vi träffas utanför Buttericks i Malmö där Eva Westerling inhandlat löspolisonger, löshår och lösmustasch. Två dagar i veckan är hon clownen Bönan på sjukhus i Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Tillsammans med en clownkollega möter hon patienter, framför allt barn, som är på sjukhusen.
– Ofta väntar de på att vi ska komma för i deras ögon är vi en avlastning, någon annan de får möta som inte är personalen eller deras föräldrar. Det är energikrävande men det ger också otroligt mycket. Det är det bästa jobb jag har haft.
En dag på sjukhuset börjar med att hon får en rapport om hur barnen hon ska möta mår.
– Det är jätteviktigt med ärlighet i sin clownfigur och att se det friska hos barnen.
Eva Westerling har arbetat som sjukhusclown i tre år i den så kallade clownronden som består av totalt nio clowner. I mitten av augusti blev sjukhusclownerna utsedda till Årets glädjespridare av Malmö stad för att de hjälper barn och personal att orka när barnen är mycket sjuka.
Det var av de gamla skolkamraterna Johan Wester och Anders Jansson från tv-serien ”Hipphipp”, som Eva Westerling uppmuntrades att prova skådespelarbanan. Det började med spexande i Lund, trots att hon inte var student.
– På en audition för Jesperspexet framförde jag ”Jag vill vara din, Margareta”. Efteråt blev det helt tyst och regissören sa att vi hör av oss. Två veckor senare ringde de och sa att jag fick vara med för att jag var helt knasig.
Därefter har hon haft olika teateruppdrag. Det stora projektet har varit som Eva Brolin Johansson i ”Hipphipp”, först i tv-serien och sedan under nästan två års tid på Hipphipp-föreställningen som gavs på Olympen i Lund. Eva Brolin Johansson är sfi-läraren som undervisar invandrare i hur de ska bete sig som svenskar. Karaktären har till stora delar improviserats fram.
Men Eva Westerling har också haft flera andra yrken, bland annat som ”singing waitress” på Kronprinsen, stått i delikatessen på Domus i Lund och arbetat som undersköterskan. Under en period bodde hon också i Stockholm och arbetade på ett amerikanskt företag.
– På anställningsintervjun fick jag frågan vad jag kunde om datorer. Jag svarade att jag visste att det finns en knapp som heter enter. Det var ärligt, men chefen som intervjuade trodde att jag skämtade, så jag fick jobbet.
– Jag gillar att få erfarenhet från olika jobb och hämta karaktärer från människor jag mött.
Att studera personer och snappa upp signaler är en del av Eva Westerlings jobb då hon arbetar mycket med att improvisera, både som clown och skådespelare. På Kajovision i Malmö och Månteatern i Lund får publiken komma med idéer om vad som ska hända på scen och skådespelarna får improvisera.
– Ju mer jag improviserar desto bättre blir jag.
För sju år sedan träffade Eva Westerling sin sambo Jimmy. Hon hade fått rådet att testa nätdejting, även om hon själv inte trodde på det.
– Jag lade upp en ny hotmail-adress och kallade mig Lottengold. Sedan träffades vi och det sa pang. Ett par år senare när jag var höggravid var vi ute och körde i Malmö och min sambo säger att här har jag bott. Då kom vi på samtidigt att vi träffats flera år tidigare efter en kväll på puben men det blev inget då.
Nu har de två barn tillsammans, Hugo och Emil. Att få tiden att räcka till är inte lätt.
– Det kan vara ett svårt pussel att lägga men barnen är det bästa jag har gjort. Det är nu det är som roligast.

Eva Westerling

Yrke: Frilansande skådespelare och sjukhusclown. Arbetar bland annat på Månteatern i Lund och Forumteatern i Malmö.
Bor: I Lund.
Familj: Sambon Jimmy och barnen Hugo, 5 år, och Emil, 2 år.
Aktuell: Fyller 40 år den 1 september.
Gå till toppen