Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö får pris för sina mötesplatser

Stapelbäddsparken, Scaniabadet, Folkets park och kulturhuset Mazetti har fått pris som 2006 år bästa mötesplatser av Boverkets stadsmiljöråd.

MALMÖ. I motiveringen säger juryn att Malmö stad ”med lyhördhet till människors kulturskapande och spontana användning av stadens allmänna platser ha utformat attraktiva mötesplatser som är till för stadens alla invånare och som stärker den sociala sammanhållningen i staden.” Stapelbäddsparken, Västra hamnen.
Invigt: Maj 2006.
Antal besökare: Ingen siffra finns men under skateboardtävlingen Quicksilver i somras kom femtusen besökare per dag. En vanlig helg besöks anläggningen av flera hundra skejtare om vädret är OK.
Kostnad: Så här långt 22 miljoner kronor.
Yta: Skejtanläggningen är 2000 kvadratmeter plus 1500 kvadratmeter schackrutig betongyta som både används av skejtare och för andra aktiviteter. Inklusive samtliga parkytor, där även taket till Kockums stapelbädd ingår, är ytan 18000 kvadratmeter.
Attraktioner: En av världens främsta skejtbanor, sommarcafé, konstutställningar, bibliotek inrymt i en container. I augusti hölls en festival med musik, film med mera. Meningen är att det ska bli ett återkommande arrangemang. Utställningar och konferenser i en industribyggnad som tidigare var Kockums matsal och omklädningsrum.
Framtidsplaner: Åretruntöppet kafé, upprustning av markytor väster om skejtbanan samt taket till Kockumsbyggnaden samt själva byggnaden. Permanent klättervägg. Hela området ska vara klart 2010.
Scaniabadet, Västra hamnen.
Invigt: Juli 2005.
Yta: Badet består av ett soldäck i azobeträ på 1500 kvadratmeter (75 gånger 20 meter), sittrappor, en brygga på 30 meter (2,2 meter över vattenytan) och två på 20 meter (0,96 meter över vattenytan).
Övrigt: Vattentorn, toaletter, sommarrestaurang.
Framtidsplaner: Gatukontoret utreder just nu en etapp två som ska innehålla en betongbassäng med inpumpat havsvatten, hopptorn, kiosk och omklädningshytter. Tidigast 2009 kan etappen stå klar om politikerna säger ja. Kostnaden är beräknad till cirka 14 miljoner kronor.
Folkets park.
Grundad: Inköpt 1891 av socialdemokratiska föreningen i Malmö och invigs samma år som Sveriges första Folkets park.
Yta: 68000 kvadratmeter.
Kostnad: 10 miljoner kronor per år.
Antal besökare 2006: 900000 enligt parkens egen uppskattning.
Attraktioner: Tivoli, Moriskan, Amiralen, Cuba Café, rockklubben Debaser, Barnens scen, terrariet, ponnygården Arken, restaurang Far-i-hatten.
Framtidsplaner: Mycket på gång, enligt parkchef Sverker Haraldsson, men ännu så länge bara på diskussionsstadiet. Det ska bli fler mötesplatser för barnfamiljer och evenemang typ skördefesten den 16 september. En förhoppning är att Amiralen och Moriskan, som stått tomma större delen av sommaren, ska fyllas med fler arrangemang.
Kulturhuset Mazetti, Bergsgatan/Friisgatan.
Invigt: 2006 (en första etapp var klar 2001). Byggnadens äldsta delar är från 1880-talet.
Kostnad: Cirka 200 miljoner kronor för renovering och ombyggnad.
Yta: 7000 kvadratmeter i som mest fem våningsplan.
Besökare: Ca 95000 (2006).
Verksamheter: Malmö kulturskola, Malmö kulturstöd, Folk-universitetet, seriestudion, fotogalleriet Format, Skånska Målarskolan, kulturföreningen C’est Bon Kultur, Danscentrum Syd, koreografkooperativet Rörelsen, Inkonst (konserter, musik, dans, teater, konst, klubb) restaurangerna Plocke Pinn och Retro, lägenhetshotellet Accome.

Malmös prislista

1998: Priset ”En stad för alla årstider” av Boverkets stadsmiljöråd.
2000: ”Årets stadskärna”. Föreningen svenska stadskärnor.
2003: ”Guldtriangeln” för bästa trafiksäkerhetsarbete. Delas ut av NTF, Vägverket och Rikspolisstyrelsen. Stadsbiblioteket utnämns till ”Årets bibliotek” av fackförbundet DIK.
2002: Malmö museum blir ”Årets museum”. Utsedd av Svenska museiföreningen.
2005: ”Årets stadskärna”. ”Sveriges IT-kommun” av Kommun- och landstingsförbundet.
2006: ”Best Civitas City of the Year”. Utdelas av EU-programmet Civitas och är en miljöutmärkelse och går till den stad som bedrivit ett framgångsrikt miljöarbete. ”Årets ungdomskommun”. Utdelas av statliga ungdomsstyrelsen.
Gå till toppen