Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det byggs mer än någonsin i Lund

Det snackas mycket om bostadsbristen i Lund. Men faktum är att det byggs mer någonsin. Förra året byggdes 1030 nya bostäder.

LUND. Av dem var 663 bostadsrätter. Det är att jämföra med året innan då det totalt byggdes 616 nya lägenheter och 293 år 2001. Enligt mark- och bostadsförsörjningsprogrammet ska det byggas 3000 nya bostäder de närmaste tre åren.
När planen diskuterades i kommunfullmäktige i torsdags passade socialdemokraterna på att kritisera de borgerliga för inaktivitet på nybyggnadsområdet.
Gunnar Jönsson (s), vice ordförande i byggnadsnämnden, uttryckte oro över att bostadsbyggandet ska avta.
– Enligt statistiken så har det byggts betydligt mindre under borgerlig majoritet. Första året efter maktskiftet har också varit svagt innan vi hinner komma igång med byggandet igen, säger han.
Mats Helmfrid (m) försvarade sig med att åren i början av 2000-talet, när de borgerliga senast satt vid makten, var en svag period för byggandet i hela Sverige.
Statistik från kommunkontoret visar att det generellt byggs mer när socialdemokraterna sitter vid makten. Under den senaste röda majoriteten byggdes det totalt 2398 nya bostäder, varav drygt hälften var hyresrätter. Under det borgerliga blockets förra mandatperiod byggdes nästan hälften så många bostäder, totalt 1183. Av dem var 541 hyresrätter.
Statistikansvarige Bengt Åke Leijon påpekar att siffrorna visar när lägenheterna blivit färdiga, inte när de planerats.
Håkan Ekelund är byggnadschef på Lunds Kommunala Fastighetsbolag. Han ser de borttagna subventionerna som det största hindret att bygga nytt.
– Vi planerar för nytt men kan bli svårt att genomföra när det blir dyrare totalt sett när subventionerna försvinner för hyresrätter. Det kommer innebära en uppbromsning av nybyggnationer tills, säger han.
De borttagna subventionerna för hyresrätter innebär en ökad kostnad med 250 kronor per kvadratmeter och år för hyresgästerna.
– Vi har byggt för 1250 kronor per kvadratmeter och år men utan subventioner och med stigande byggpriser tror vi att det kan stiga upp till 1650 kronor per år och kvadratmeter. Frågan är om folk är beredda att betala det.
De närmaste åren planerar LKF att bygga drygt 500 nya lägenheter, plus ett femtiotal lägenheter anpassade för äldre.
– Vi kommer att fortsätta bygga men inte i samma takt och omfång som de senaste åren, säger Håkan Ekelund.
Gå till toppen