Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sparta – kompisarnas hängställe

Stans fulaste hus eller en hyllning till naturalismen?
Meningarna om Sparta går isär. Oavsett vilket trivs de tre studenterna i sin fyra. Här bor de tillsammans men ändå för sig själva.

LUND. Jakob Rempe, Jakob Järpvall och Petter Bengtsson bodde på Parentesen och tröttnade ungefär samtidigt på korridorlivet. De bestämde sig för att flytta ihop och började leta efter en fyra – något som var svårare att hitta än de väntat sig.
När de fick en fyra på bottenvåningen på Sparta, med uteplats intill det stora vardagsrummet, slog de till direkt.
– Det är enklare att bo här. I lägenheten är man ”hemma” överallt, på korridoren var man ju inte riktigt hemma i köket utan bara på sitt rum, säger Jakob Rempe.
– Konceptet att dela en lägenhet är jättebra. Det är mer ”eget” än att bo på korridor men man är inte ensam, säger Petter Bengtsson.
De flyttade in i november förra året och de första månaderna var likheterna mellan lägenheten och en fritidsgård stora.
– Det var jämt folk här, alla kompisar kom förbi. Vi har ju plats att ha folk på besök, så det var mycket häng, säger Jakob Rempe.
Favoritplatsen i lägenheten är det långsmala köket som ligger mitt i lägenheten. De lagar ofta middag tillsammans och har ett gemensamt matkonto där de sätter in pengar.
– Det är lite av en underförstådd regel att lagar man mat så lagar man till alla som vill käka, säger Jakob Rempe.
Det inkluderar ofta ett gäng kompisar.
Att kunna ha folk på middag utan att boka köket i korridorrummet är en av de största fördelarna, tycker Jakob Järpvall.
En annan stor fördel är uteplatsen där ett par äppelträd, en yvig björnbärsbuske och en grill hjälper till att förhöja stämningen.
– Den har varit guld hela sommaren. Eller, ja¿ de fina vårdagarna i alla fall, säger Petter Bengtsson.
Med sig till lägenheten tog de varsin soffa som nu bildar en rejäl soffgrupp i vardagsrummet. Soffbordet köpte de på Erikshjälpen. Det är fortfarande lite kalt på väggarna och ena hörnan av vardagsrummet står fortfarande på ”att fixa-listan”. Liksom griffeltavla, mattor och punktbelysning. Bland annat.
– Vi har haft en fruktansvärt lång startsträcka, erkänner de och skrattar.
– Men det finns en stor utvecklingspotential i den här lägenheten, säger Jakob Järpvall och möts av skrattsalvor från sina lägenhetskamrater.
Mest långtgående planer har Petter Bengtsson för sitt sovrum. Efter att Jakob Järpvall erbjudit sig att ta det minsta rummet, mot en något lägre hyra, lottade de två andra.
– Vi hade båda fått för oss att det här rummet var det största och bästa, så när Petter vann så valde han det. Men när vi flyttade hit insåg vi att det inte var så, säger Jakob Rempe och skrattar gott med Jakob Järpvall.
Petter Bengtsson ser låtsat sårad ut.
– Jag har inte börjat uppskatta de här babyblå väggarna än¿ Jag frågade om fastighetsägarna kunde måla om och de sa att nästa gång skulle bli 2012. Så jag ska göra det själv, snart, säger han.
– Snart! Det har vi hört sen november, skrattar Jakob och Jakob.
Att de tre känner varandra sedan tidigare tror de är en stor fördel för att bo ihop. Att de har en hög toleransnivå, både gentemot varandra och gentemot lite skit i hörnorna underlättar också ett gemensamt boende.
Vem som städar toaletten eller diskar brukar ge sig självt, resonerar de. Jämfört med korridorlivet är det en frihet att slippa alla listor och regler.
Om det finns några nackdelar så är det att det tenderar bli sena kvällar när de sitter uppe och snackar.
– Det är inte så kul att gå och lägga sig när man ska upp tidigt om de andra sitter uppe, säger Jakob Rempe som ofta börjar tidigare än de andra.
En annan nackdel är att man inte alltid har möjlighet att välja när man vill umgås med folk.
– I och med att vi har samma kompisar och känns det lite oartigt att stänga in sig på sitt rum om de kommer över en dag när man bara har lust att vara själv, säger Petter Bengtsson.
Några bestämda roller tycker de inte att de fått sedan de flyttade ihop, även om de är överens om att det är Jakob Järpvall som är administratören och att Petter Bengtsson lägger sista handen vid maten när de har bjudmiddag.
Att närheten till Ica Tuna, och uteplatsen, är det mest positiva är det helt överens om.
– Det känns jäkligt bra att bo vägg i vägg med Lunds näst billigaste matbutik. Som har öppet till klockan 22. Vi har typ blivit kompisar med kassörskorna, säger Jakob Rempe.
Han är också den enda som uppskattar husets naturalistiska arkitektur.
– Jag tycker det är fint. Och om man har tanken bakom i beaktande, att bygga med icke-raffinerade material, så blir det ännu finare.
Han möts tvivelaktiga blickar från sina två rumskompisar.
– Jag blir faktiskt lite deprimerad när jag tittar ut, säger Petter Bengtsson.
Trion är enig om Spartas geografiska läge och beskriver det som centralt på dagen men väldigt ocentralt på natten.
Centralt eller inte, sammanfattningsvis så trivs trion och har inga planer på att flytta inom den närmsta tiden.
– Jag tycker att det är ett underbart boende. Jag vill aldrig bo själv, det är ett av mina mål, sammanfattar Jakob Rempe.

Fakta: Tuna

Medelåldern i stadsdelen Tuna är relativt låg tack vare de många studenter som bor här. En fjärdedel av invånarna är mellan 20 och 25. Nästan hälften av lägenhetsbeståndet utgörs av studenter.
Folkmängd: 3930.
Förvärvsarbetande: 1366.
Ej förvärvsarbetande: 1441, varav 988 studerar.
Familjer med socialbidrag: 1 procent (3 i Lunds kommun).
Medelinkomst per år: 232600 kronor (233400).
Bilar per tusen invånare: 273 (350).
Omflyttningsfrekvens: 20 procent (9).
Källa: Lunds kommuns statistik från 2005.
Gå till toppen