Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sten Tolgfors ny försvarsminister

Försvarsminister Mikael Odenberg avgår. Beskedet kom igår efter en åtta veckor lång gladiatorkamp med finansminister Anders Borg. Handelsminister Sten Tolgfors (till vänster) efterträder Mikael Odenberg (ovan).

STOCKHOLM. Odenberg vann visserligen en seg tvekamp om nästa års försvarsbudget. Men Borg fick igenom minskade försvarsanslag under kommande år.
Det var Mikael Odenberg själv som använde ordet ”gladiatorkamp” när han i går klockan 13 samlade massmedia till en välbesökt presskonferens.
Den avgående försvarsministern angav vältaligt skälen till att han efter ”en lång process” beslutat sig för att avgå som statsråd och riksdagsman.
– Om man inte längre tror på uppgiften måste man stiga åt sidan, sade han.
Beslutet har enligt Mikael Odenberg sin upprinnelse i det tal som finansminister Anders Borg höll i Almedalen den 12 juli. Enligt Borg kunde den svenska försvarsbudgeten minska med 10 procent – fyra miljarder kronor – under 2008.
Försvarsministern gick omedelbart i offentligt svaromål mot sin moderata partibroder. I interna regeringsöverläggningar lyckades Mikael Odenberg dessutom avstyra en så kraftig budgetneddragning.
Men försvarsministern misslyckades med att stoppa en ännu större försvarsbantning. ”Det blev 1-1 i gladiatorkampen”, sade Odenberg igår.
Finansministerns revansch kom i augusti. För tre veckor sedan sydde Anders Borg bakom ryggen på sin försvarsminister ihop en överenskommelse mellan regeringens fyra partiledare om att försvaret på sikt kan spara tre-fyra miljarder kronor per år i minskade materielkostnader.
Det var den besparingen som till slut ledde fram till försvarsministerns avgång. Statsminister Fredrik Reinfeldt höll trots Odenbergs protester fast vid uppgörelsen, ett trepartsavtal som Mikael Odenberg vägrar att ta ansvar för när höstbudgeten presenteras om två veckor.
Den tänkta mångmiljardbesparingen handlar om vapenköp. Ska Sverige köpa billiga vapen utomlands eller tillverka dyra här hemma? Den frågan hade de fyra partiledarna inga problem att besvara.
Men Odenberg anser att frågan varit fel ställd.
– Det blir två-tre gånger dyrare att köpa en färdig ubåt än att utveckla en framtida svensk ubåt vid Kockums i Karlskrona, sade han igår.
Mikael Odenberg håller inte med de fyra partiledarna om att försvaret har ”en outnyttjad effektiviseringspotential” för vapenköp. Han befarar att ”bottenplattan i försvarsförmågan raseras” om regeringen börjar köpa vapen till reapris.
– Regeringen aviserar en fortsatt omprövning av materielprojekt. Enligt min bedömning innebär det en neddragning med fyra-fem miljarder per år. Vi får gå tillbaka till 20-talet för att hitta något motsvarande, säger han.
Trots sin avgång säger sig Mikael Odenberg ha jobbat i en kompetent regering med gott arbetsklimat.
– Det är ledsamt. Jag hade inte tänkt att det skulle sluta så här, sade han.
Fredrik Reinfeldt gick under sin presskonferens tre timmar senare i svaromål mot sin entledigade minister. Reinfeldt betonade att det gäller att granska varje skattekrona – också de som går till försvaret.
– Jag är beredd att se personalen i försvarsmakten i ögonen. Det finns ett utrymme för utgiftsminskningar när vi går från ett förrådsställt invasionsförsvar till ett modernt insatsförsvar, sade Reinfeldt.
Gå till toppen