Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

The Cats of Mirikitani (3)

”En guling är en guling, det spelar ingen roll om han är amerikansk medborgare. Det kan man inte ändra på genom att ge honom ett stycke papper”, yttrade generalen John L. DeWitt, chef för USA:s västliga försvarsstyrkor, omedelbart efter det japanska anfallet på Pearl Harbor i december 1941.

Film: The Cats of Mirikitani
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2007
Regi: Linda Hattendorf
Medverkande: Jimmy Mirikitani
Längd: 1:14
Betyg: 3


I februari följande år, två och en halv månader efter Amerikas inträde i andra världskriget, utfärdade president Franklin D. Roosevelt en order som ledde till en ännu större tvångsförflyttning och inspärrning av en folkgrupp än i urinvånarna indianernas fall och drabbade alla amerikaner av japansk härkomst i nationens västra delstater. Då FBI och omflyttningsbyrån WRA (War Relocation Authority) slutfört detta projekt hade 120.000 japansk-amerikaner placerats i interneringsläger i Kalifornien, Oregon och Washington, fråntagits sitt medborgarskap, förlorat sina hem och fått sina tillgångar konfiskerade.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen