Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fläder och sol och ponnyrunda bland höghusen

De små föredrog hästarna medan de vuxna passade på att köpa lite flädersaft och ekologiskt odlade grönsaker när Almviks djurfritidsgård på Almviksdagen i går höll öppet hus för hela familjen.

ALMVIK. Solen sken och trots att höghusen tornar upp sig runt omkring kändes det som att befinna sig i en riktig idyll på landet. Den lilla gården, som drivs av barn- och ungdomsorganisationen 4H, ligger på Madrigalgatan, skönt belägen med små hagar intill, även om betonggrå höghus och gulteglade huslängor tränger sig på inte långt borta.
Här finns grisar och getter, lamm och hästar, en ko, höns och kaniner och ett stall där det luktar lite fränt. Ett paradis för alla djurälskande barn som på djurfritidsgården får lära sig hur det går till på landet.
– Jag visste inte ens om att gården fanns förrän jag såg det i tidningen häromdagen, berättade Malin Andersson som kört från Åkarp till Almvik för att låta sin 4-årige son Linus bekanta sig med gårdens alla djur.
– Linus älskar djur, det här var jätteroligt, tyckte hon.
Ponnyridningen och att åka med häst- och vagnekipaget var nog de populäraste aktiviteterna för barnen. I stallet bökade nio griskultingar omkring och två göingegetter, Hedvig och Astrid,drog också till sig mångas intresse. Men ändå var det nog de 6-7 veckor gamla kultingarna som fick mest besök.
Kultingarnas mamma hade samma dag blivit döpt till "Grymta", ett passande namn för en ettårig sugga.
Många familjer kom för att i det fina söndagsvädret ströva runt med sina barn och roa sig med de olika aktiviteterna. Den som tröttnat på att klappa gårdens djur kunde pröva lyckan i fiskedammen, köpa grönsaker, titta på ullberedningen eller ta en kopp kaffe eller läsk i kaféet.
Varje dag kommer skolklasser till djurfritidsgården och ibland är det lång kö till de eftertraktade besöken, berättar gårdsföreståndaren Karolina Erixon. Ungefär 170 medlemmar betalar 240 kronor per år för att få vara på gården, träffa djuren, lära sig mer om naturen och delta i de olika aktiviteterna.
– Barnen får mata djuren, mocka, rykta och allt sådant som tillhör skötseln av djur. Vi har också pysselverksamhet, åker på läger och mycket annat, berättar hon.

Almviks djurfritidsgård

Almviks djurfritidsgård ligger på Madrigalgatan 2, mellan Lindängen och Lindeborg. Gården är öppen för alla och sköts sedan 1976 av föreningen 4H som arbetar med ungdomsverksamhet under mottot "lära genom att göra". Som medlem i 4H kan man vara med på gårdens alla aktiviteter.
4H är en ideell, partipolitisk och religiöst obunden organisation som bygger på ideella krafter och det bedrivs verksamhet med allt från odling och djur till idrott och teater. Den som vill veta mer om Almviksgården kan gå in på www.almviks4h.se
Gå till toppen