Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Klockan klämtade för Maglarps nya kyrka

I går lyftes klockorna ner från Maglarps kyrka. Men än har de inte klämtat för sista gången. Nu diskuteras deras framtid.

MAGLARP. Ett förslag som diskuteras är att flytta dem till den gamla kyrkan. Ett annat att resa en klockstapel på platsen för den rivna kyrkan.
–Klockorna kommer från den gamla kyrkan, säger kyrkoherde Thor Nilsson. Vi skulle gärna vilja att de kommer tillbaka dit.

För att undvika eventuella missförstånd: Det är Maglarps nya kyrka som nu rivs. När den byggdes i början av 1900-talet var tanken att den gamla kyrkan skulle bort, så klockorna togs ner och hängdes upp i den nya kyrkan istället.
Men den gamla kyrkan revs aldrig, utan renoverades 1971 och togs på nytt i bruk. Fem år senare hölls den sista gudstjänsten i Maglarps nya kyrka och sedan dess har Hammarlövs församling haft den gamla kyrkan som hemmaplan.

Och nu kan alltså kyrkans gamla klockor vara på väg hem.

När de plockades ner i onsdags upptäckte man att även klockstolarna kommer från den gamla kyrkan. Eventuellt kommer de också att monteras ner och flyttas tillbaka.
–Vi vill gärna behålla dem, säger Thor Nilsson. De håller på att undersöka nu om det går att flytta dem.
Ett annat förslag som diskuterats är att använda material från den rivna kyrkan och uppföra en klockstapel på platsen. Man planerar också att ta tillvara grundstenarna och markera på marken var kyrkan har stått.

–Vi räknar med att det ska bli en vacker och meditativ plats som till exempel kan användas till friluftsgudstjänster, säger Thor Nilsson, som ser på rivningen med blandade känslor.

–Det är tråkigt att den rivs, men samtidigt känns det ganska bra att det blir en slutpunkt. Kyrkan har ju inte använts på 30 år och den kan inte bara stå och förfalla.

Vägen till rivningen

Maglarps nya kyrka byggdes 1907-1909. Arkitekten Harald Boklund blev dock missnöjd med resultatet och redan tidigt lär det ha synts sprickor i taket.
Efter andra världskriget började man diskutera att ta den gamla kyrkan i bruk igen. Den användes sommartid och var populär som bröllopskyrka.
Genom ett initiativ av folkskolläraren Gunnar Forsell renoverades den 1971. Tanken var då att använda båda kyrkorna parallellt, men efter fem år avvecklades verksamheten i den nya kyrkan. Sedan dess har den stått oanvänd.
I början av 1990-talet räknade man ut att det skulle kosta drygt tre miljoner kronor att renovera kyrkan. Det ansågs för dyrt och 1996 ansökte kyrkorådet om rivningstillstånd.
Ansökan avslogs av kammarrätten år 2000.
Nya utredningar kom fram till kostnader på 10 och 30 miljoner kronor för en grundlig renovering.
I juni 2005 beviljade Regeringsrätten till slut rivningstillstånd.
I maj 2006 avsakraliserades kyrkan av biskop Christina Odenberg.
I september 2007 påbörjades rivningsarbetet.
Gå till toppen