Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Vandrare får ett nytt hem i Malmö

Den 1 oktober öppnar Rut och Ragnars vandrarhem. Två norrlänningar som förälskat sig i Malmö står bakom.– Det var en ren slump att vi hittade de här lokalerna. Vi gick bara förbi, säger Cecilia Ekholm.

Platsen för det nya vandrarhemmet är den gamla Taxi Skåne-lokalen på Spånehusvägen.
Tillsammans med kompisen Per Törnkvist letade hon länge efter en lokal för vandrarhemsidén.
– Vi hade konstaterat att Malmö bara hade fyra vandrarhem mot till exempel Göteborgs femton. Men det visade sig svårare än vi trott att hitta någon ledig lokal, säger Cecilia Ekholm.
Hennes rötter går tillbaka flera generationer i hotell- och restaurangbranschen. Hotel Royal i hemstaden Härnösand är fortfarande i familjens händer.
– Jag hade lovat mig själv att hålla mig borta från hotell men det gick inte, skrattar hon.
Just nu pågår ett intensivt renoveringsarbete. Väggar har rests, ny el har dragits in och badrum har byggts.
– Vi skulle helst ha kommit igång tidigare men vi fick inte tillgång till lokalerna förrän i juli så det får bli som det blir, säger Per Törnkvist, själv med rötterna i Kramfors.
I färdigt skick ska vandrarhemmet kunna ta emot mellan 30 och 40 gäster samtidigt. Det ska finnas större separerade sovsalar för män och kvinnor. Mot gatan byggs enkel- och dubbelrum.
– Eftersom det här är nytt för oss så har det varit mycket som vi inte tänkte på, att bygga om ventilationen, att bygga handikapptoalett och annat som blivit dyrare än vi trott, säger Cecilia Ekholm.
Priserna kommer att variera från 170 kronor för en bädd till 240 kronor för dubbelrum och 350 kronor för enkelrum.
Till en början ska båda två arbeta vid sidan om.
– Jag jobbar natt på kasinot och Per jobbar dag som flyttkille. Så vi kan turas om att jobba med gästerna, säger Cecilia Ekholm.
Vandrarhemmet hyr sina lokaler av HSB-föreningen i huset. Och hittills har allt fungerat bra med ägaren.
– De tyckte att det var en bra idé när vi sade vad vi ville göra i lokalerna, berättar Per Törnkvist.
Båda två har rest mycket och bott på vandrarhem av skiftande kvalitet i hela världen. Det var den erfarenheten tillsammans med konstaterandet att Malmö hade bara ett fåtal vandrarhem som satte igång tankarna.
– Det är det bästa vi gjort när vi flyttade till Malmö. Och vi kände att vi ville dra igång någon verksamhet här, säger Cecilia Ekholm.
Det där med Rut och Ragnar är helt enkelt deras andranamn men det finns också en framtidsvision i namnet.
– Vår tanke är att vi ska dra igång flera med samma namn, en liten vandrarhemskedja, säger Cecilia Ekholm.
Till hösten hoppas de på att något eller några av de stora byggföretagen, NCC, Skanska eller andra som använder utländsk arbetskraft ska hyra in sig.
– Vi har hört att det finns ett behov av centralt belägna övernattningsmöjligheter. Men vi har inget bokat ännu, säger Per Törnkvist.

465 platser på vandrarhem i Malmö

Förra året invigdes ett nytt vandrarhem i Kriminalvårdens lokaler på Rönngatan. Ytterligare 158 sovplatser skapades, fördelade på 50 rum.
Sedan tidigare finns STF:s vandrarhem på Backavägen med 177 bäddar.
Villa Hilleröd på Ängdalavägen har 26 bäddar.
Bosses gästvåningar på Södra Förstadsgatan har 24 bäddar men även lägenheter att hyra.
Husie IF:s vandrarhem på Husie Kyrkoväg har 40 platser.
Med Rut och Ragnars 40 platser är antalet sovplatser uppe i 465.
Gå till toppen