Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stasi utredde Palme-mordet

Den östtyska säkerhetstjänsten Stasi drev en egen utredning av mordet på Olof Palme, visar dokument som Expressen tagit del av.

STOCKHOLM. Stasis egen Palmegrupp ska ha bildats bara timmar efter att statsministern sköts till döds i Stockholm den 28 februari 1986, skriver tidningen. Efter några månader hade säkerhetstjänsten fastnat för en huvudmisstänkt: Amir Heidari, bosatt i Sverige och utpekad som en av Europas största organisatörer av människosmuggling.
Palmegruppens chef Stig Edqvist säger sig inte känna till uppgifterna om Stasis parallella utredning.
– För mig är det här helt nytt, säger Edqvist till Expressen.
Dokumenten i Stasis arkiv om utredningen av Palmemordet hittades av historikern Leif Björkman. I materialet finns utöver en kartläggning av Heidaris bakgrund även en kopia av hans pass, som visar att han reste till Stockholm samma dag som Palme mördades.
Edqvist bekräftar att Heidari hördes om Palmemordet. Han hade dock alibi för mordnatten.
– Vi hörde honom. Det var flera personer som sade sig ha varit tillsammans med honom här i Sverige den 28 februari och 1 mars. Därför skrevs han av snabbt.
Han säger att Palmegruppen nu är angelägen om att få ta del av arkivmaterialet.
Amir Heidari, som i dag avtjänar ett fängelsestraff för grov människosmuggling på Hällbyanstalten, säger till tidningen att han kan bevisa att han inte har med mordet på Olof Palme att göra.
Gå till toppen