Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fatwan är inte alltid en dödsdom

För tiotusentals fundamentalistiska muslimer i Europas storstäder är shejk Yousuf Qaradawis ord lag.

På sin hemsida på Internet och i sin populära pratshow ”Sharia och livet” i tv-kanalen Al-Jazira har han i flera år gett råd om allt mellan himmel och jord som rör hur en rättrogen muslim ska leva i västvärldens djungel.
Nu annonserar rådet som han leder – Det europeiska fatwarådet – en fatwa som tar avstånd från dödshotet mot konstnären Lars Vilks.
”Vi tycker inte man ska döda någon på grund av det här”, säger generalsekreteraren Hussein Halawa med syftning på Vilks teckning av profeten Muhammed som en rondellhund.
Beskedet kommer ett par dygn efter det att terrornätverket Al Qaidas påstådde ledare i Irak – Abu Omar al-Baghdadi – satt ett pris på hundratusen dollar på Lars Vilks huvud.
En fatwa är inte alls (som många i väst kanske tror) alltid en dödsdom, likt den som en gång drabbade författaren Salman Rushdie. Tvärtom. En fatwa kan röra precis vad som helst. Det är helt enkelt ett uttalande från en islamiskt rättslärd som hans anhängare anses skyldiga att lyda.
Den första fatwan någonsin som gällde Sverige – berättar islamologen Jan Hjärpe – kom redan på 1970-talet. Kommunen i Trollhättan krävde att en shiitisk man som avlidit skulle begravas i kista. Släkten vände sig villrådigt till shejk Al-Khuí i den heliga staden Najaf i Irak, som lät meddela att det var helt okej för den shiitiska familjen i Trollhättan att ta seden dit de kommit.
Nu kommer en fatwa som slår fast att dödsdomen mot Lars Vilks är ”haram” – förbjuden enligt islam.
Vilken betydelse fatwan får avgörs av vem det är som utfärdat den.
Shejk Yousuf Qaradawi, som kommer från Qatar, räknas som ”moderat fundamentalist”. Han står det Egyptiska brödraskapet och palestinska Hamas nära. Sekulära och liberala muslimer betraktar honom som konservativ. De extremistiska tycker att han är allt för pragmatisk.
I sina råd på nätet och i tv har han exempelvis sagt att det går bra för en muslim i Europa att servera griskött på en restaurang tills mannen kunde finna ett nytt jobb, eftersom det är varje människas plikt att arbeta. Svartjobb är förbjudet, enligt Qaradawi. Att ta studielån går bra, även om det innebär att man måste betala ränta.
När striden om Jyllandspostens satirteckningar av profeten Muhammed rasade för ett par år sedan uppmanade Qaradawi världens muslimer till ekonomisk bojkott av Danmark.
Nu försöker hans europeiska råd däremot gjuta olja på vågorna. En broderorganisation kallad Europeiska federationen för islamiska organisationer säger sig även försöka dämpa upprördheten i Pakistan, Bangladesh, Egypten, Malaysia och Indonesien.
Det borde rimligen innebära att hotet mot Lars Vilks lättar.
Gå till toppen