Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Risk för fuktskador i gamla tegelväggar

Bor du i ett hus med en äldre tegelfasad? Då finns det all anledning att se över fasaden efter sommarens kraftiga slagregn.

– Det har kommit in fukt i många gamla tegelfasader med dåliga fogar. Om inte fukten hinner torka ut före vintern är risken stor för frostsprängningar med större skador som följd, säger Robin Nilsson, fukttekniker på saneringsföretaget Ocab i Malmö.

Företaget får många samtal varje dag från privatpersoner och fastighetsvärdar som har upptäckt fukt i väggarna.
Tidigare har Sydsvenskan berättat om riskkonstruktionen i de moderna fasaderna med tunn puts på cellplast och innanförliggande gipsskiva och träregelstomme.
– Vi ser mycket problem med de nya fasaderna. De är ett jäkla skit om jag ska vara ärlig, säger Robin Nilsson.
Men även äldre hus med tegelfasader kan ha drabbats av sommarens slagregn.
De hårda vindarna tryckte på stora vattenmängder mot fasaderna.
– Man kan säga att allt har blivit provtryckt i år! Gamla tegelfasader som inte har underhållits ordentligt har ofta dåliga fogar som luckrats upp med åren. Där kommer vattnet in. I bästa fall händer inte så mycket, men ibland kommer vattnet i kontakt även med det inre murverket och det är inte bra. Fukten i fasaden måste torka ut före vintern annars är risken stor för frostsprängningar.
Att torka en tegelfasad kan ske på flera olika sätt. En möjlighet är att klä in fasaden i plast och sedan använda sig av värmefläktar. En annan lösning är att trycka in torr varm luft i fasadens luftspalt bakom teglet. När allt är torrt och fogarna är täta kan man eventuellt spruta på ett väderskydd som skyddar fasaden mot fukt.
Även om många redan har hört av sig kring fuktskadade väggar tror Robin Nilsson att det blir ännu mer om några månader.
– Folk har inte upptäckt det än.
Läs alla artiklar om: Tema: Fuktproblem i skånska hem
Gå till toppen