Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ekobrottsdömda svågrar skyller ifrån sig

När hovrätten i Malmö på onsdagen inledde sin prövning av ekobrottsdomarna mot Jonas och Michael Ekeblom kunde alla enas om vad det var som hände 2003–2004, frågan är bara var ansvaret ligger. De båda dömda svågrarna skyller på andra.

MALMÖ. Åklagare, skatteverk och tingsrätt har inte förstått saken. Alla har blandat ihop två helt fristående företag – och fått det hela att se skumt ut, anser försvaret.
– Åklagare och tingrätt har gjort en grovt felaktig rättslig prövning, hävdade försvarsadvokaten Per E Samuelson.
När hovrätten i Malmö på onsdagen inledde sin prövning av ekobrottsdomarna mot Jonas och Michael Ekeblom kunde alla enas om vad det var som hände 2003–2004:
  • Att de båda svågrarna sålt aktier för sex miljoner kronor.
  • Att försäljningen inte redovisats helt korrekt.
  • Att det inte betalats skatt.
Frågan är bara var ansvaret ligger:
  • I det svenska företaget Ellenbogen Kapital.
  • Eller i det utländska NM Management and Event Consulting i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.
Enligt ekobrottsåklagare Per G Hansson spelar det ingen roll. De båda företagen är en och samma sak, och kontrollerade av Jonas och Michael Ekeblom. NM-bolaget tillkom enbart för att undvika skatt och för att Ellenbogen saknade tillstånd från Finansinspektionen.
Pengar fick man in genom att sälja aktier för sex miljoner kronor i de onoterade företagen Combex, Quibus och Mercan via NM-bolaget. Köparna var hundratals små aktieägare, som alla drömde om det stora klippet i de blivande börsbolagen.
Ellenbogens och NM-bolagets säljare var samma personer. De satt i samma lokaler, deltog i samma morgonmöten och uppgav möten, affärer och frånvaro i samma veckorapporter. Men de jobbade åt två helt olika företag.
– Det är inget ovanligt för konsulter, förklarade Jonas Ekeblom för hovrätten.
Trots ansträngningarna att hålla isär de båda företagen hände det att affärer och handlingar blandades samman. Dessa misstagen skyllde Jonas Ekeblom på sina säljare.
– Jag vet inte varför det blivit så, jag kan inte ta ansvar för vad andra gjort.
Själv var han och Michael Ekeblom ”bara anställda”. Allt som skedde i NM-bolaget styrdes och ställdes av företagets konsult-vd Herman Behr från en plats ”någonstans i Västindien”.
– Allting kontrollerades av Herman Behr. Allt, allt, allt.
Trots järnkollen var det Jonas Ekeblom som godkände och betalade ut säljarnas provisioner på 700000 kronor – utan klartecken från Behr.
Ekeblom kunde inte förklara varför det plötsligt inte fanns någon kontroll. Han hade också många gånger svårt att minnas alla detaljer kring det som hänt. Han mindes därför inte hur han en gång fick 400000 kronor i kontanter.
– Det var väl på kontoret eller hemma hos mig.
Han mindes dock tydligt att alla pengar gått direkt till NM-bolagets verkliga ägare, en affärsvän i Schweiz – och godkänt av konsult-vd Herman Behr.
Hovrätten fortsätter sin prövning av tingsrättens dom på fredag med förhör av Mikael Ekeblom, som numera försvaras av kändisadvokaten Per E Samuelson. Mikael Ekeblom får själv betala räkningen eftersom hovrätten inte godkänt ett byte av offentlig försvarare.

Två års fängelse

Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom dömdes i november 2006 till två års fängelse och fem års näringsförbud för bokföringsbrott, grovt brott och grovt skattebrott.
Enligt tingsrättens dom har de på ett förslaget och systematiskt sätt slussat ut pengar till ett hemligt bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.
Pengarna har de skaffat från små aktieägare genom nyemissioner och aktieförsäljningar i de onoterade företagen Combex, Mercan och Quibus.
Gå till toppen