Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byt antenn själv – spara hundralappar

Det går att tjäna många hundralappar på att själv byta tv-antenn. Men det kan krävas en hel del arbete för att få det bra.

Att anlita en antenninstallatör kostar 1 500-4000 kronor för arbete och material, beroende på hur omfattande arbetet är. Byter du antenn själv kan du köpa en för runt 300 kr.
Teracom rekommenderar i första hand en ”gitterantenn”. Det är en antenntyp som klarar att ta emot signaler där tv-bilderna har svårt att nå fram. Den behöver inte heller sitta högt på ett hustak.
Alternativet är en antenn med bättre riktverkan, en så kallad ”yagiantenn”. Den ska placeras högt och är överlägsen om avståndet till tv-masten är långt – mer än tjugo kilometer.
För den som har riktigt nära till en tv-mast, till exempel en Malmöbo som utnyttjar Jägersromasten kan en liten inomhusantenn för knappt 200 kronor räcka i bästa fall.
Teracom har på sin hemsida en kart-tjänst där du utifrån var ditt hus finns får uppgifter om avstånd och exakt riktning till närmaste starka tv-sändare. En vanlig handkompass räcker som hjälpmedel.
Har du långt till en tv-sändare (över två mil) kan det vara nödvändigt att skaffa en antennförstärkare. Många antenner har redan inbyggd förstärkning. Behövs förstärkning kostar det dig ytterligare minst 200 kronor. Vill du vara säker på bra bild ska du också satsa på en bra antennkabel.
Skånska tv-tittare som också velat se dansk tv har hittills ofta behövt ett särskilt filter som stoppat krockar med dubbelbild mellan svenska och danska kanaler. När bilden blir digital behövs inte det filtret längre.
I bästa fall kan du till och med ta in både svensk och dansk tv med en och samma antenn. Måste du ha två antenner krävs det en särskild dosa som kan separera de olika tv-signalerna. Kostnad: cirka 100 kronor.
Sammantaget lär du hamna på en minimikostnad runt 500 kronor om du själv sköter antennbytet. Det är stor prisskillnad mot om du anlitar en fackman.
Gå till toppen