Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Kom tillbaka efter lång depression

Tv-reportern Per Lapins led av depression i över 15 år. För honom blev elchocker en väg tillbaka till ett friskare liv.

För några år sedan var frilansjournalisten och filmaren Per Lapins i färd med att göra en dokumentär om depression för SVT. Under arbetet blev han själv djupt deprimerad och fick allt svårare att sköta sitt arbete. Det gick snart upp för honom att de mörka plågsamma svackor han sjunkit ned i med jämna mellanrum de senaste femton åren var en allvarlig depressionssjukdom. Filmen han höll på med visade sig handla om honom själv.
– Varje år hade jag en eller ett par månader där livet var sönderslaget, berättar Per Lapins.
Tidigare hade han försökt att dölja att han mådde dåligt genom att dra sig undan, vilket var möjligt eftersom han ofta arbetar ensam, och försökte bli bättre genom att äta olika mediciner, Den här gången mådde han till slut så dåligt att han isolerade sig i sin lägenhet, som fick förfalla liksom livet i övrigt. Efter månader av misär bad han en kollega att rikta kameran mot honom för att skildra hans försök att ta sig upp till ytan igen. Det blev en film som visades i SVT i november förra året.
– Jag var ju väldigt påläst i ämnet eftersom jag tänkt göra en film om depression.
Han hade under sitt researcharbete förstått att ECT kunde ha positiva effekter på svåra depressioner och bestämde sig för att pröva.
– Jag krävde faktiskt att få det. Jag hade läst att det inte fanns några belägg för att behandlingen kunde ge skador på hjärnan och jag visste att många patienter i USA hade stämt läkare och tillverkare efter att ha fått ECT, men alla hade förlorat. Det gick inte att bevisa att de fått hjärnskador.
Tvekade du inte det minsta inför behandlingen?
– Nej, jag kände att det inte fanns några risker. I så fall hade jag inte genomgått den.
Per Lapins berättar att han redan efter den första behandlingen tyckte att det kändes annorlunda. Efter ytterligare några besök på sjukhuset mådde han betydligt bättre. Men relativt snart började han må sämre igen. Därför upprepades behandlingen flera gånger. Mellan december 2005 och maj 2006 fick han elchocker vid 33 olika tillfällen. Samtidigt började han att ta en ny antiepileptisk medicin, som visat sig motverka återfall i depression.
– ECT är effektivt när det gäller att bryta en depression, därefter behövs annan behandling.
Precis som de flesta andra fick Per Lapins problem med minnet efter behandlingarna. Han upptäckte att han glömt bort vissa mindre saker som hänt före behandlingarna, men även sådant han kunnat i många år.
– Jag höll på att läsa Stieg Larssons deckare och i böckerna nämns vissa gator i Stockholm och plötsligt kunde jag inte komma ihåg var de låg. Gator om jag gått på hundratals gånger.
När han tänkte efter en stund kom han i regel på vad det var han hade glömt. Ibland träffade han personer som han visste att han hade jobbat med. Han kom ihåg vad de hade för yrke, men inte i vilket sammanhang de hade träffats.
Men behandlingen hade också en helt oväntad positiv biverkan.
– Jag har alltid älskat att lösa korsord, men alltid haft svårt för Dagens Nyheters söndagskorsord. Men efter behandlingarna upptäckte jag att kunde lösa hela korsordet utan problem. Oerhört märkligt.
Efter en tid klingade problemen med minnet av och idag mår han, som han säger, ”så bra som jag vill må”. Han äter dock fortfarande medicin och arbetar nu med en ny film.
Om han blev sjuk igen så skulle han inte tveka att ta emot ECT igen, om det behövdes.
– Men det är inte det första jag skulle tänka på. Behandlingarna tog upp hela min tid under den period de höll på.

Fördelar med ECT

  • Har en snabb effekt.
  • Hjälper många patienter.
  • Är en av de mest utprovade medicinska behandlingarna.
  • Kan leda till att celler i hjärnan nybildas. Vilket är viktigt vid svåra depressioner som dödar celler.
Gå till toppen