Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Morgondagens tv är redan här

Nästa vecka är det säsongspremiär för Simpsons, Heroes, The Office och Ugly Betty. Men inte i din tv utan i din dator. Allt fler svenskar struntar nämligen i tablåer och textremsor.

I måndags var det premiär för den tredje säsongen av tv-serien Prison Break i USA. Rollerna är nu ombytta för bröderna Scofield. Michael är inlåst i ett panamanskt helvetesfängelse och det är brodern Lincolns tur att försöka få ut honom.
Avsnittet kommer att sändas senare i höst på TV3, men redan 03:16 i tisdags natt, bara någon timme efter att det sänts i USA, gick det att ladda ner på internet.
Tv-apparaten är inte längre det enda forumet för tv. Allt fler väljer att titta i datorn, mobilen eller i sin i-pod. I vintras visade en rapport att ungdomar i åldern 16–25 tittar på ungefär 40 minuter nedladdad tv eller film om dagen. Olagligt eller inte, konsumtionen av tv håller på att förändras.
– Nedladdningen driver fram förbättringar för oss som är intresserade av tv, konstaterar Kjell Häglund, journalist och storkonsument av tv i alla dess olika former.
På bloggen Weirdscience sprider han tillsammans med sin bror Magnus Häglund den digitala tv-revolutionens gospel. Här behandlas allt från Dexter i HDTV till AIK:s bortamatcher i mobilen eller streamad webb-tv från SVT. Han tror att den tekniska utvecklingen beror på att kanalerna fått konkurrens vad gäller distributionen. Idag dyker amerikanska filmer upp på bio mycket tidigare och dvd-boxar med tv-serier släpps direkt efter att serierna har sänts på svensk tv.
Nedladdad tv har många konkurrensfördelar jämfört med traditionell tv. Du kan se programmen i högre upplösning än vad som visas på svensk tv, utan reklam och när du vill. Skuldkänslorna är det enda som sätter stopp. När Kjell Häglund talar om dagens tv-landskap låter det som ett smörgåsbord där man plockar vad som passar och tittar hur och när man vill.
– Det som har försvunnit helt ur mitt liv, är det här zappandet, att man slötittar på saker som man aldrig hade tittat på om man fått välja aktivt, vilket känns väldigt positivt.
Han tror att många svenskar lämnade det traditionella tablåstyrda tittandet när TV4 började krångla med serien ”24”. TV4 bytte sändningstider, började snabbspola och verkade inte alls prioritera den amerikanska tv-serien om Jack Bauers kamp mot terrorister. Samtidigt gick det snabbt och enkelt att ladda hem serien över nätet, och många blev överraskade av vilken bra kvalitet det var på både bild och ljud.
– Idag har de svenska tv-bolagen ändrat strategi. Importerade tv-serier sänds med bara några veckors fördröjning tack vare bättre avtal och kanalerna marknadsför sina serier inte bara med trailers utan även ute på stan, i busskuren och med helsidesannonser i tidningar, säger Kjell Häglund.
Den brittiska tv-serien ”Life on Mars” som sändes på SVT är ett annat exempel på hur nedladdningen påverkat tv-bolagen. Uppmärksamma fildelare kunde snabbt konstatera att BBC hade klippt bort flera minuter av varje avsnitt, av upphovsrättsliga skäl, något SVT inte hade en aning om. Sedan dess kräver SVT alltid att få se den internationella versionen innan en tv-serie köps in.
Om man bara tittar på Piratbyråns aktivister verkar nedladdarna främst vara unga killar med ett stort datorintresse. Men det är inte helt sant, menar Peter Siljerud som är framtidsstrateg på Kairos Future och har studerat svenskarnas tv-vanor.
– Även om det huvudsakligen är ungdomar som laddar ner tv passar det andra åldersgrupper väldigt bra också. Föräldrar är till exempel en kategori som också trivs väldigt bra med att kunna bestämma när de själva vill titta på sina favoritprogram.
För att klara av konkurrensen tror Peter Siljerud att tv-kanalerna måste nischa sig hårdare. Han tar TV4 som exempel. TV4 består idag av åtta olika kanaler. För tio år sedan hade de fem största svenska tv-kanalerna nio av tio tittare, idag är det ungefär hälften.
– De stora kanalerna tappar. Samtidigt har TV4 lyckats behålla sitt totala antal tittare genom att sprida ut dem på sina olika nischkanaler. De har också startat en rad olika internetsajter som Fotbollskanalen, Väderkanalen, Blipville, Allears och Fame-tv.
Tv har länge varit tätt förknippad med tv-soffan. Medieforskaren Gunnar Nygren beskriver tv-tittande som en social aktivitet. Det är ett sätt att umgås med familjen eller kompisarna. När man ändrar sitt sätt att titta på tv förändras också de sociala vanorna.
– Men den här förändringen har pågått länge. På 60-talet hade man kanske bara en tv i hushållet, idag har man kanske en tv per person. Vi får en alltmer fragmenterad publik och nedladdningen är en fortsättning på detta fenomen.
Tv-mediet börjar alltså alltmer likna internet, dels tekniskt, dels i användningsmönster.
– Faran är väl att tv-mediet som en slags referensram urholkas. Det blir ännu svårare att komma till jobbet och prata om vad man sett. Tv har haft funktionen att hålla ihop samhället. Kanske kan det bli så att evenemang som fotbolls-VM, valvakor och melodifestivalen blir ännu viktigare som en reaktion på den annars vitt skilda mediekonsumtionen.
Televisionen som medium närmar sig pensionsåldern men har nu på ålderns höst fått en rejäl nytändning. Dokusåporna är sedan länge på tillbakagång och dramaserierna bevisar att det går att göra framgångsrik kvalitets-tv. Populära tv-serier som ”Sopranos” och ”Six Feet Under” är fyllda med komplexa karaktärer och manusen har närmast litterära kvalitéer.
– Tv-mediet har blivit uppvärderat kulturellt på alla nivåer. Filmen konkurrerade ut teatern på 1900-talet och tv erövrar både marknadsandelar och status på filmens bekostnad idag, säger Kjell Häglund.
Det är inte svårt att hitta och ladda ner tv-serier på nätet. I princip allt material läggs ut av rivaliserande piratligor, så kallade releasegrupper, som huvudsakligen består av unga killar som tävlar om vem som är först och bäst. På sajter som ”Television Without Pity”, skriver fans extremt långa, personliga och detaljerade återberättelser av olika episoder av tv-serier. Det är inte svårt att förstå varför amerikanska serieskapare älskar den typen av sajter. Här får de både gratis reklam och feedback. Det har också hänt att nätskribenter fått riktiga manusjobb.
– Nedladdningen är bara ett av många uttryck som uppstår kring den här fankulturen som i sin tur peppar branschen, säger Kjell Häglund.
– Alla som jag pratar med är positiva till utvecklingen, från kreatörer till inköpare, det är kul att jobba med tv just nu.

Ordlista

Streama – titta på videoklipp på internet utan att ladda ner det, på streamingsajter som t.ex. You-tube eller SVT Play. Allt fler tv-kanaler lägger ut sina program på hemsidan. Serien ”Heroes” går till exempel snart att se på NBC:s hemsida.
BitTorrent – vanligt sätt att ladda ner tv-serier och andra filer. Tekniken bygger på att användarna laddar hem små delar av en fil från många olika användare.
Tv-bloggar – allting har en blogg och tv den har tusen. Här finns tips om vad som finns att ladda hem och när man ska sluta titta på vissa tv-serier. Oumbärlig hjälp när tv-kanalerna inte längre sållar. Användarna säger ”Ladda hem” eller ”Ladda ner”, branschen säger ”Television on demand”. De två uppfattningarna närmar sig nu snabbt varandra.
Gå till toppen