Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så väljer du digital-box

En digitalbox av enklaste och billigaste slag utan krusiduller. Det är det vanligaste valet när skåningarna gör sig klara för ny tv-teknik. Mer än trehundra kronor behöver det inte kosta för en acceptabel box.

  • Utan mottagare har ingen tv-apparat någonsin fungerat. Men analoga mottagare tar vi för givna eftersom de sitter inbyggda i apparaten. Digitalmottagarna har placerats i en egen låda för att det annars skulle krävas en ny tv för att se digitala sä ndningar.
Förra året exploderade utbudet av platta skärmar med digitalmottagare i. Med tiden lär det finnas digitalmottagare i varenda ny platt-tv. Men boxarna kan ha väldigt olika innehåll oavsett om de är inbyggda eller ej. För en köpare gäller det att hålla tungan rätt i mun:
  • En eller flera mottagare i boxen?
  • En eller flera digitalboxar?
  • En eller flera scartkontakter i boxen?
  • Box med eller utan kortplats?
  • Box med eller utan hårddisk?
Enklaste lösningen är en digitalbox med en mottagare, en scartkontakt och utan kortplats. Då kan du se på det digitala utbudets fria kanaler. Men möjligheterna att spela in program du tittar på är begränsade och du kan bara se en kanal på en och samma gång även om du har flera tv-apparater i hemmet.
Här finns det ett stort antal boxar att välja på till lågt pris. Ofta under 500 kronor. De nättaste modellerna är mindre än en stor tändsticksask. De flesta är dock i storlek jämförbara med stationära dvd-spelare. Många av de billigaste friboxarna är inte testade. Men de kan fungera ändå.
Det bästa är att begära ”Öppet köp” och prova hemma. Flera är i praktiken identiska även om de säljs under olika namn. En otestad box som Limited Label STB 9000 från Siba säljs till exempel också av Coop under namnet Lumatron DVB-56T och av Ica som Technica T-955.
Den som vill ha tillgång till betal-tv behöver en digitalbox med kortplats. Det innebär att boxen är förberedd för att placera ett betalkort som ger dig rätt att se olika varianter av programpaket tecknade hos Boxer. Boxar med kortplats går att använda för att se enbart fria kanaler. TV-handlare rekommenderar därför sådana boxar även till den som för tillfället bara är ute efter det fria tv-utbudet.
– Många under 50 köper box med kortplats. Bland pensionärer är det däremot vanligt med friboxar. De nöjer sig med de kanaler som funnits sedan länge. Det är helt klart en generationsfråga, säger Christer Persson på Lunds tv- och radioverkstad.
För att spela in program samtidigt som du tittar ska du helst ha en box med två scart-kontakter, där en går till tv:n och en går till din inspelningsmaskin. Vill du dessutom se ett program och spela in ett annat måste du ha dubbla mottagare i din box. Många väljer att istället ha två digitalboxar där en går till tv:n och en till inspelningsmaskinen. På samma vis måste du ha en digitalbox till varje tv i hushållet om det ska gå att titta på olika program samtidigt i flera apparater.
De mest avancerade digitalboxarna har inbyggd hårddisk och kallas ofta PVR (Personal Video Recorder). Boxarna kan spela in program direkt på hårddisken och ersätter därmed videospelaren. Dessa apparater innehåller oftast två mottagare så att du kan spela in ett annat program än det du tittar på.
Den snabba utvecklingen av tv-tekniken är ett starkt skäl för att i dag köpa en separat box istället för att ha den inbyggd i tv:n.
Framtiden för hdtv talar också för att just nu hålla sig till en enkel och billig boxlösning. Tekniken som ger bättre bild och ljud för den som har en hd-ready-tv lär snart få sitt genombrott. Och för att kunna se tv med hd-kvalitet krävs det en digitalbox som klarar att ta emot hdtv-signalerna. Sådana boxar för marknätet går knappt att hitta i dag. I Skåne finns inte ens några hdtv-sändningar för den som har vanlig tv-antenn.

Testade boxar

En hel del av de digitalboxar för marknätet som finns på marknaden har testats av Teracom. En box godkänd av Teracom fungerar garanterat. Har företaget inte testat en box kan den i värsta fall vara helt oanvändbar. Teracom tar bra betalt för att testa boxar vilket innebär att många tillverkare struntat i att få sina boxar godkända.
Teracom har godkänt drygt 40 av de runt 150 fristående digitalboxar för marknätet som finns att köpa. De testade boxarna kallas ofta också för Boxer-godkända, eftersom Boxer säljer programpaket för marknätet. Bland de godkända boxarna finns det några få utan kortplats.

Fråga oss om nedsläckningen

Har du frågor kring släckningen av det analoga nätet?

Skriv, ring eller mejla till niklas.holm@sydsvenskan.se, 040-281237 eller ulf.claren@sydsvenskan.se 040-281266 fram till nu på torsdag 27 september.

Då gästar digital-tv-kommissionen, Teracom och kunniga tv-handlare Sydsvenskan för att ge svar på alla frågor. Vill du skriva är adressen: Niklas Holm, Sydsvenskan, 205 05 Malmö.

Gå till toppen