Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska kanaler inte så oroliga för konkurrensen

I kväll börjar Sveriges Televisions nya dramaserie ”Andra Avenyn”. Men redan i tisdags kunde man smygtitta på premiäravsnittet på hemsidan. Ett tecken på att tv-utsändningen inte längre är den viktigaste. Men tv-kanalerna är inte särskilt oroliga för konkurrensen från nedladdarna.

Lena Glaser verkar vara allergisk mot ordet nedladdning. Hon pratar hellre om ”television on demand”, alltså efterfrågan att kunna se program var och när som helst.
– Det är ju inte nedladdning som publiken är ute efter i första hand utan det är tillgängligheten.
Hon är chef för webb-tv-satsningen SVT Play. Där kan man idag se alla program som SVT har rättigheter till. Men programmen på SVT:s hemsida kan i de flesta fall enbart ses under trettio dagar, de kan inte heller laddas ner i datorn.
– Vi jobbar hela tiden på att försöka få till avtal som ska ge oss utökade möjligheter. Men publiken vill alltid att det ska gå snabbare. Man kan tycka att det här är så etablerat men det är det inte. Upphovsmännen vill ha ersättning för den extra tillgängligheten, säger Lena Glaser.
Streamad tv, som SVT Play, är ofta av betydligt sämre kvalité än i tv-apparaten. Men i höst testar SVT att sända Andra Avenyn i högupplöst webb-tv – ett steg mot att göra tv i datorn mer attraktivt.
Över på TV3 ägnar sig inte programchef Anders Knave åt något självförhärligande. Han säger att alla svenska kanaler ligger i startgroparna vad gäller att göra tv-innehållet tillgängligt i fler forum. Men han är ändå inte särskilt orolig.
– Studier visar att många som laddar ner också ser tv-sändningen. I dagsläget förlorar vi inte fullt så många tittare som medierna vill få det att verka som.
Tv-industrin har jämförts med musikindustrin som halkade efter i utvecklingen. Har ni också vaknat för sent?
– Snarare kan man säga att det var tur för tv-branschen att skivindustrin åkte dit först för det väckte den slumrande björnen. Vi har kommit mycket längre i att sätta igång diskussioner med distributörer om en kreativ distribution på nätet och i mobilen.
I USA har tv-innehållet kommit längre i sin separation från tv-apparaten. Där kan man för en dryg tia få ett avsnitt direkt i datorn och slippa anpassa sig till en tablå. Lena Glaser är medveten om att många svenskar är villiga att betala för legal nedladdning men att utbudet ännu inte är särskilt stort.
– Det är en lucka i konsumentens önskemål och vad branschen kunnat leverera.
Men hon tror inte att folk kommer välja bort tv-soffan i framtiden.
Kommer det framtiden överhuvudtaget vara intressant för kanaler att köpa in serier som går att ladda ner till datorn?
– Många serier laddas ned innan de har kommit till Sverige och ju yngre målgruppen är desto större är naturligtvis risken att de redan sett avsnitten när vi sänder dem i rutan. Vad vi kan göra är att försöka se till att de serier vi köper in också kan göras tillgängliga på SVT Play, så att alla har möjlighet att titta enkelt och lagligt.

Så säger lagen om nedladdning

Det är förbjudet att ladda ner musik, film, dataspel, ljudböcker och annat upphovsrättsligt material som läggs ut på Internet utan rättighetshavarens tillstånd. Däremot blir det inte olagligt att ladda ner material som lagts ut med rättighetshavarens godkännande. Brott mot upphovsrättslagen kan ge böter eller fängelse i högst två år.
Gå till toppen