Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Här begås flest brott i Sverige

Södra innerstaden är den mest brottsdrabbade stadsdelen i hela Sverige – och problemen ökar. Limhamn-Bunkeflo är Skånes tryggaste stadsdel – och kriminaliteten sjunker.

MALMÖ. Var tredje familj i Malmö har blivit utsatt för våldsbrott, stöld eller skadegörelse det senaste året. Det innebär att Malmö fortfarande är den mest brottsdrabbade staden i hela Skåne. Det visar polisens stora trygghetsundersökning, som baseras på enkätsvar från 2183 Malmöbor.
År 2000–2005 upplevde Malmöborna en stadigt ökande kriminalitet och otrygghet. Men de två senaste åren har brottskurvan brutits.
Numera är det till exempel en knapp majoritet av Malmöborna som känner sig trygga när de går ut ensamma sent om kvällen i sitt eget bostadsområde.
– Det är väldigt glädjande att vi nu får så positiva resultat. Trenden har vänt, säger Malmös polismästare Ulla Ardermark Paulsson.
Andra tydliga förbättringar är att fler Malmöbor vågar ge sig ut för att åka tåg och buss eller gå på restaurang och disko. Färre Malmöbor är oroliga för att bli överfallna och misshandlade och färre Malmöbor har problem i sina hemkvarter med knarkpåverkade personer, kvinnor som blir antastade och ungdomsgäng som bråkar och stör.
Men det är också tydligt att trygghetssprickan ökar: färre Malmöbor blir utsatta för brott i de trygga villastadsdelarna Oxie, Hyllie, Husie och Limhamn-Bunkeflo. Malmös gräddhylla Limhamn-Bunkeflo är till och med den tryggaste stadsdelen i hela Skåne. Där har invånarna inte större problem med kriminalitet än de som bor i Dalby eller på landsbygden utanför Osby.
– Det är sensationellt, säger polisens rådgivare och trygghetsanalytiker Kjell Elefalk.
Däremot har det inte skett några stora förbättringar i Malmös innerstad eller miljonprogramsområden. Tvärtom har läget i Södra innerstaden blivit ännu mer alarmerande. De som bor runt Möllevångstorget, Södervärn, och Sofielund har störst problem i landet när det gäller brottslighet och otrygghet på gator och torg.
Nu ska polisen och Malmö stad göra en gemensam satsning på att förbättra tryggheten i Södra innerstaden.
– De senaste åren har vi gjort prioriteringar av tryggheten i Rosengård och Fosie, och det har gett resultat. Nu är det Södra innerstaden som vi måste prioritera, säger Malmös socialkommunalråd Birgitta Nilsson (s).
Till exempel har gatukontoret börjat titta på hur de ska minska nedskräpningen i stadsdelen och stävja buskörningen på Bergsgatan. Polisen ska också göra en specialanalys av stadsdelens brottslighet.
– Den samhällsproblematik som finns i Södra innerstaden är inte bara polisens ansvar utan allas ansvar, säger Malmös polismästare Ulla Ardermark Paulsson.
Gå till toppen