Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkpartist behöver inte betala tillbaka sjukpenning

Folkpartiets toppolitiker i Lund Lars Hansson behöver inte betala tillbaka delar av den sjukpenning han fick medan han arbetade politiskt. Det har Länsrätten slagit fast.

Sydsvenskan har tidigare berättat att Lars Hansson var sjukskriven på heltid samtidigt som han var ordförande för partiets 400 medlemmar, kandiderade till riksdagen, drev personvalskampanj, satt med i styrelser, var vice ordförande i centrala skolnämnden, satt som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige och var revisor i en hästklubb.
Det politiska arbetet visade, enligt Försäkringskassan, att Hanssons arbetskapacitet var högre än noll, varvid Hansson krävdes på 25 procent av den utbetalade sjukpenningen.
Men Lars Hansson överklagade beslutet till Länsrätten. Länsrätten stödjer Försäkringskassans bedömning att Hansson inte helt saknat arbetsförmåga, men eftersom Försäkringskassan inte i tillräckligt stor utsträckning begärde komplettering angående hans politiska arbete, så är någon återbetalning är inte längre aktuell.
I Skånska Dagbladet förklarar Hansson att: "det känns skönt att få min heder upprättad".
Gå till toppen