Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läkare varnas efter intimoperation

En specialistläkare i Malmö varnas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Läkaren har utan att ha tillåtelse från patienten helt avlägsnat hennes inre blygdläppar samt slemhinna runt klitoris.

MALMÖ. Ingreppet har medfört att kvinnan inte längre kan urinera normalt och att hon känner sig stympad. Varning är den allvarligaste disciplinpåföljden.
Kvinnan hade kommit överens med läkaren att operera bort det så kallade ”hänget” på hennes inre blygdläppar.
I väntrummet läste hon tillsammans med sin syster en plastikkirurgitidning där det fanns bilder på intimkirurgiska ingrepp som misslyckats. Bland annat fanns det bilder på underliv där blygdläpparna var helt borttagna och klitoris blottlagd.
Kvinnan skriver i sin anmälan att hon pratade om bilderna med läkaren och sa att hon tyckte att underliven såg ”hemska och stympade ut”.
Läkaren förklarade att han skulle ta så lite som möjligt av hänget på de inre blygdläpparna och att ingreppet inte skulle synas med blotta ögat och att kvinnans sexliv och övriga funktioner skulle fungera normalt.
Vid ett återbesök två månader senare var kvinnan mycket upprörd. Hon kan inte kissa normalt, urinstrålen går inte att styra eftersom det inte längre finns kvar något av blygläpparna som skydd för urinöppningen.
Den till hälften blottlagda klitoris är så känslig att kvinnan inte kan tvätta underlivet. Kvinnan försöker få en förklaring av läkaren varför han gjort ett större ingrepp än vad de kommit överens om. Kvinnan får, enligt sin anmälan, beskedet av läkaren att ”du kommer att vänja dig”.
Kvinnan kontaktar plastikkirurgiska mottagningen på Universitetssjukhuset Mas. Hon visar bilder på hur hennes underliv såg ut före och efter operationen. Kvinnan uppmanas av klinikens överläkare att göra en anmälan till HSAN.
I utredningen säger den anmälde läkaren att han inte anser att han gjort något fel, att operationen är utförd enligt beprövad teknik och att han inte gjort ett större ingrepp än vad som var överenskommet. Han säger också att han inte känner igen de citat som kvinnan tillskriver honom.
I sitt beslut skriver HSAN att han gjort ett större ingrepp än vad som var bestämt med patienten genom att avlägsnat för mycket av de inre blygdläpparna och huden ovanför klitoris.
”Felet är varken ringa eller ursäktlig” skriver nämnden och ger läkaren en varning.
Gå till toppen