Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frågor och svar om digital-tv

Frågor till Sydsvenskan hom tv-antenner, digitalboxar, paraboler och kanalinställningar.

Allmänna frågor:
Jag bor på Nobelvägen, nära Nobeltorget. Jag undrar vad man kan ha för någon sorts box när tv-kanalerna försvinner. Jag har MKB:s bredband.
/Emma Billberg
 
Svar: Du behöver inte göra någonting alls. Det är bara tv-apparater som tar emot signal via vanlig antenn (bords-eller´på taket) som berörs av övergången. Om du redan nu har bredbands-tv via MKB har du redan en box eftersom alla IP-tv är digital, har du dock även kabel-tv via MKB kan du fortsätta titta analogt, som nu, eller välja deras digitala utbud. Prata med MKB och se vilka alternativ de erbjuder om du önskar fler kanaler.
/ Stina Sandell Digital-tv-kommissionen

Har Canal Digital som leverantör.
Fråga 1:Måste jag ha en digitalbox till varje teve för att kunna se olika program i respektive teve om inspelning av ett program sker på en dvd?
Fråga 2: Var kan jag hitta "godkända och testade" digitalboxar som t ex Teracom godkänt?
/Ingvar Person, Malmö
Svar: Om du har Canal Digital så har du parabol och satellitmottagning till åtminstone en tv. Vill du ha deras utbud på fler tv-apparater så prata med deras kundtjänst om det som brukar kallas för tvilling- eller trillingabonnemang. När det gäller inspelning så måste varje analog vhs eller dvd få en egen digital signal för att du ska kunna spela in ett annat program än det du tittar på. Ovavsett hur du tar emot din signal; parabol, kabel, mark  e t c. Det finns dock dvd:er med inspelningsbar hårddisk som ersätter vhs och dvd.
På www.teracom.se hittar du en förteckning över alla de boxar Teracom testat. Även din lokale radio- och tv-handlare bör kunna upplysa om detta.
/Stina Sandell Digital-tv-kommissionen 

Fråga: Jag har takantenn med bra bild på de vanliga svenska kanalerna och två danska. Måste jag göra något mer än att skaffa en digitalbox inför 15 oktober?
Johan Melkert, Malmö
Svar: Du behöver en digitalbox och om du skaffar den innan 15 oktober måste du ominstallera denna efter övergången. Det gör du enkelt med boxens fjärrkontroll. Detta eftersom man genomför frekvensarbeten och byter plats på en del kanaler under övergångsdagen. Detta för att förbättra mottagningen. Möjligen kan du behöva byta antenn om du inte får in alla tv-kanaler. En s k "gitterantenn" är oftast det bästa valet om man vill fortsätta se även dansk tv med stabil bild efter övergången.
Sven-Erik Laingren Teracom
Fråga: På 80-talet tog många bostadsrättsföreningar ned sina centralantenner och anslöt sig till Televerkets kabel-tv nät  Com Hem som kabel-tv bolaget heter idag, tvingar sina kunder att betala 39 kronor per månad för det "fria" utbudet som man kan ta emot med en box för marknätet.
Varför sänder inte ComHem den fria digital-tv signalen i form av marknätssignalen, så att man kan ta emot dessa signaler med en box för marknätet. Om man inte vill köpa det fria utbudet ytterligare en gång via ComHem utan skaffa en bordsantenn och box för marknätet, är man då garanterad mottagning?
Rikard Ternerup
Svar: Kabelnäten och dessa operatörer omfattas av en annan lagstiftning, den s k vidaresändningsplikten, som anger vad operatören är skyldig att som minst tillhandahålla. För detta "fria" grundutbud har operatören rätt att ta ut en kortavgift, d v s en administrativ avgift, de 39 kronor du refererar till. Vill du ta del av ett utökat utbud så kan du abonnera du på detta från din operatör - comhem t ex. De flesta kabeloperatörer har för avsikt att under överskådlig framtid fortsätta sända både analogt och digitalt. Detta innebär att man som kabeltittare även efter den 15 oktober kan fortsätta titta utan digitalbox.
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Svar: Vill du ta emot via marknätet så kan du ta emot med en bordsantenn och markbox, om du har tillräckligt goda mottagningsförhållanden. Marknätet är dimensionerat för mottagning med utomhusantenn, men har man stark signal så brukar en bordsantenn räcka.
Sven-Erik Laingren Teracom
Fråga: Hur ser det ut med teknikutvecklingen i det digitala marknätet, kommer även detta nät gå mot HDTV?
Mats Lloyd
Svar: Testsändningar av HDTV pågår i marknätet sedan ett år tillbaka. Men än så länge är det begränsat till Mälardalen. När övergången är helt genomförd frigörs fler frekvenser och det pågår en dialog kring hur dessa frekvenser ska användas för exempelvis HDTV.
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Fråga: I Trelleborg där jag bor, kommer man att starta en ny slavsändare vilket är bra, men samtidig måste man rikta om sin antenn den 15 oktober. Varför kan man inte starta den sändaren tidigare?
Mats
Svar: Frekvensbyten i Malmö/Jägersro-masten 15/10 gör att man har valt att starta Trelleborgmasten vid samma tillfälle, eftersom de bägge stationerna sänder på samma frekvenser.
Sven-Erik Laingren Teracom
Fråga: För dem som har sommarstuga nära Norge: är det sant att Norge har valt ett eget "modernare" digital-tv-system?
Malte Lewan
Svar: I Norge har man valt standarden MPG4, vilket ger utrymme för ännu fler digitala kanaler. Sverige och de flesta andra länder har valt MPG2, vilket ansetts fullt tillräckligt för det fria utbudet framför allt. HDTV-boxar kommer att finnas tillgängliga efterhand, och om man vill komma åt HD-tv så kan man skaffa en box anpassad för detta.
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Fråga: Vi undrar över det fria kanalutbudet med digitalbox. Stämmer det att vi kan se SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV4, TV6, The Voice, Aftonbladet TV, Kanal Lokal, Axess TV samt de danska DR1, DR2 och TV2. Vi trodde att vi skulle bli av med de danska kanalerna. För närvarande har vi bara SVT1, SVT2, TV4, DR1 och TV2. Är de andra kanalerna lika ”starka” så att man kan få in dem via vanlig antenn även om man bor ganska långt från en sändare?
Waldemar
Svar: De danska kanalerna kommer du även i fortsättningen att kunna se analogt, d v s som nu. Danmark har inte digitaliserat sitt marknät fullt ut ännu så om du inte tar emot från en dansk sändare som sänder även digitalt så fortsätter du titta på dem som nu. De svenska kanalerna behöver du digitalbox för att kunna ta emot efter 15/10.
Stina Sandell, digital-tv-kommissionen
Fråga: Vi bor i ett gammalt hus i Kulladal i Malmö med antenn på taket. Vi har köpt en så kallad fribox för det digitala marknätet och både bild och ljud är jättebra i vår gamla tv. Men texten går utanför rutan. Vad beror det på? Vad kan man göra åt det?
Maja Hultén, Malmö
Svar: Jag kan tänka mig att din box står i widescreen (16:9) och inte i det gamla formatet 4:3, kolla i boxens inställningar eller bruksanvisningen om där står något om bildformat.
Jonas Nilsson, Audio Video, Malmö
Fråga: Min svärmor som är 80 år tycker om att se Bingolotto på TV4 och hon har en fribox för 300 kr. Men från årsskiftet lyfter TV4 in bingolotto i TV4+. Det innebär att hon måste köpa en box med kortplats och dessutom ha ett särskilt abonnemang. Det handlar om 1 500 kr extra för henne plus kostnaderna för en annan box. Varför får de göra så?
Tomas Lundqvist, Svalöv
Svar: Beslutet om var Bingolottos ska sändas är TV4s eget. Som programbolag har de rätten att lägga program i sina betalkanaler, så länge de följer reglerna för sitt sändningstillstånd - d v s kvoterna för reklam, nyheter, samhällsprogram e t c. Om din svärmor vill fortsätta se Bingolotto så bör hon kanske redan nu fundera över ett abonnemang istället. Tecknar man ett abonnemang så följer boxen med på köpet, men man betalar å andra sidan en avgift varje månad.
Stina Sandell, digital-tv-kommissionen
Fråga: Jag sitter redan nu på en box och tittar på tv. Jag har inte kabel-tv utan ett vanligt abonnemang. Det underliga är att den nya kanalen tv4 sport inte visas här. Kommer tv4 sport börja visas överallt i och med övergången?
Gustaf
Svar: Jag antar att du har ett abonnemang hos Boxer och när det gäller sammansättningen av deras programpaket så ska du vända dig till deras kundtjänst. TV4 har numera ett flertal kanaler, men det är bara ”stor-fyran” som visas fritt, d v s utan abonnemang.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: Vi bor i villa och har egen antenn.Vi har haft hjä lp av fackman med byte av antenn och kabel samt inmontering av digitalbox till den gamla (6 år) tv:n. Nu har vi köpt en platt-tv med inbyggd box. Problem: Boxen är mycket långsam att byta kanal på och svår att koppla om till videon.
Curt Dahlgren
Svar: Många digitalboxar upplevs som “tröga” i och med att boxen gör en del kontroller av signalen, bland annat om den är kodad, om du har behörighet att se programmet till exempel. Jag skulle rekommendera dig att kolla med butiken där du köpt digitalboxen. De bör veta om din modell är mer eller mindre långsam. Eventuellt kan du jämföra i butiken.
Jonas Nilsson, Audio Video, Malmö
Fråga: Om jag har bredbands-tv från Telia hur ska jag då bära mig åt för att spela in program? Påverkas det i så fall av det analoga nätets släckning?
Conny Strömberg, Staffanstorp
Svar: Din tv-lösning från Telia har ingenting med släckningen av det analoga nätet att göra, du kan fortsätta precis som nu. Prata med Telia direkt om hur du ska lösa din inspelning för IP-tv och vad de anser bäst för sin lösning. Grundregeln är dock att alla analoga apparater behöver en egen signal för att fungera enskilt, d v s vill du spela in ett annat program än det du tittar på så behöver videon en egen box. Du kanske skulle kunna mixa två varianter så att du spelar in via en markbox och vanlig antenn, men tittar på tv:n via bredbandsboxen?
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: Vi har idag vanlig takantenn och har digitalbox ansluten till denna. Påverkas vi på något sätt?
G.W.Larsson
Svar: Efter 15/10 behöver ni göra en ny kanalsökning på er digitalbox.
Jonas Nilsson Audio Video Malmö
Fråga: Varför går det inte att med digital-tv titta på en kanal och samtidigt spela in en annan? Hur kan staten genomföra en sådan försämring av möjligheterna att titta på tv?
Folke Berlin, Malmö
Svar: All teknik utvecklas kontinuerligt och det finns aldrig en färdig lösning. Skiftet som genomförs nu är definitivt när det gäller utsändningarna, men vi har haft parallellsändningar (både analogt och digitalt) i Sverige ända sedan 1999. Fortfarande har dock de flesta analoga apparater, både tv-apparater och vhs:er. Att du måste ha en box till varje enskild tv och video är en övergångslösning. Tekniken och lösningarna utvecklas hela tiden och redan nu kan du köpa tv med inbyggd mottagare, boxar med dubbla tuners för samtidig inspelning och boxar med inspelningsbar hårddisk.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: Nya tv-apparater har nästan alltid ett 16:9-format. Ändå envisas Sveriges Television med att sända sina program i 4:3-format. Det innebär att folk antingen blir avlånga i ansiktet eller att bilden kapas på sidorna. De danska kanalerna sänds däremot i bredbildsformat. Även TV3 och TV6 verkar ha 4:3 som grundformat. Slår man över till dessa kanaler hoppar bredbilden till och ställer in sig på 4:3. Varför är det så här?
Pelle Olsson, Lund
Svar: När släckningen av det analoga marknätet är slutförd i höst går SVT helt över till 16:9-format (19 nov). Det analoga sändningssystemet PAL, som större delen av Europa använder, kan inte hantera 16:9, därför har SVT:s kanaler vid analog utsändning alltid varit avpassade för 4:3. Nu är det hindret snart borta.
Jörgen Stenborg, Sveriges Television
Fråga: Jag har digital-tv via Viasat - men när de ska visa de lokala nyheterna kl 21.55 på TV4 får vi se Stockholms lokal-tv. Jag vill gärna se Sydnytt. Hur gör jag för att kunna se det?
Lotta Engstrand
Svar: TV4 sänder i dagsläget enbart Stockholmsnyheterna via satellit, det är en resursfråga och man har från TV4:s sida en ambition att kunna tillhandahålla lokala nyheter på alla tekniska plattformar. Vill du ta emot Sydnytt så kan du göra det med en markbox och vanlig antenn.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: Varför tecknar Boxer inte avtal med juridiska personer? Hur skall kommuner, landsting och privata aktörer göra när de vill ha ett utökat tv-utbud i dagrum, väntrum på vårdboende, folktandvården etc. Hur har frågan lösts i övriga Sverige?
Lars Nihlberg
Svar: Boxer, liksom övriga betal-TV-operatörer som vänder sig till konsumenter, saknar rätten att sälja till annat än privatpersoner. Detta hänger samman med att programbolagen i sin relation med oss inte har rätt att sälja sitt innehåll vidare för offentlig visning. Det finns företag som säljer TV-kanaler för offentlig visning. Det kan vara värt att vända sig till Copyswede för att diskutera hur frågan kan lösas.
Johan Bobert, Boxer
Fråga: Man säger ju att vi som bor i lägenhet, dvs har en kabel-tv-leverantör, inte behöver bry oss om övergången till digitaltv och att vi inte behöver någon box. Men det måste ju också betyda att kabel-tv-leverantörerna kommer att fortsätta skicka analoga signaler till oss och att vi därmed inte får riktig digital-tv och inte heller kan tillgodogöra oss den nya tekniken med bland annat bättre bild, eller?
Johan Larsson
Svar: Ja, det stämmer som du skriver. Vissa hyresvärdar väljer att skicka både digital och analog signal till uttagen, och då kan du som hyresgäst välja själv. Vill du då ta emot digitalt behöver du en box i lägenheten.
Carina Koch, Teracom
Fråga: Har kabel-TV (Canal Digital). Har två “tjocka” TV. Till den ena har jag en vanlig video-bandspelare och en DVD-spelare med hårddisk. Kommer det att bli möjligt att samtidigt kunna se olika program i de båda apparaterna och att spela in (både på video och DVD) andra program än det man ser på? Några krav på (antal) scart kontakter?
B L Hjelm
Svar: Du som är kund hos ett kabel-tv-bolag kommer inte att märka någon skillnad efter 15/10. Det är bara den som tar emot tv med egen antenn som berörs.
Carina Koch, Teracom
Fråga: Borde man inte kunna mäta styrka och signal/brus förhållande på utsignalen från antennen för att på så vis avgöra om den duger eller inte? Jag har hittills bara sett väldigt vaga råd från branschföreträdare och det går inte helt att skaka av sig misstanken om att branschen utnyttjar detta för att sälja på folk antenner de kanske inte behöver.
Magnus Söderberg
Svar: Det viktigaste är att antennen är i gott skick och att den är gjord för att kunna ta emot de frekvenser som används (kanal 21-69). Det finns inte några “digitala antenner” som man måste byta till, utan oftast klarar man sig med sin nuvarande antenn om den ger bra bild vid analog mottagning.
Carina Koch, Teracom
Fråga: Jag har kabel-TV i dag, vilket jag har först ått kommer att fungera fint även efter nedsläckningen. Jag undrar om det finns några fördelar med att ”ta tillfället i akt” och byta från kabel-tv till satellit eller bredbands-tv? Jag betalar i dag ca 150 kr/månad för ett standardutbud (ca 13 kanaler) och skulle kunna tänka mig att ev betala lite mer för fler kanaler och/eller större flexibilitet jämfört med nuvarande kabelleverantör.
Sven D
Svar: Digital-tv-övergången berör bara de som har tv-mottagning från vanlig antenn, din tv-mottagning är helt opåverkad av detta skifte. Däremot ska du naturligtvis fundera över om du vill ha tillgång till andra kanaler och vilka alternativ som då står till buds för dig. Alla har t ex inte möjlighet till bredbands-tv. Men det är ett val du kan göra helt oberoende av övergången 15 oktober.
Stina Sandell, digital-tv-kommissionen
Antenner: 
Fråga: Takantenner - handlar det alltid om att byta antenn? Det är inte så att det ofta handlar om att rikta om den, helt enkelt vrida på den?
Malte Lewan
Svar: Prova med den antenn du har, har du problem att få in vissa kanaler så kan det bero på gammal antenn och då kan det vara dags att byta.
Sven-Erik Laingren Teracom
Fråga: Jag har antenn på vinden. Kan den fungera för digital mottagning? Jag har också en parabol för fria analoga kanaler från Tyskland. Kommer jag att kunna se dem som vanligt efter 15 oktober? Jag vill ha en antenn i en buske istället för på taket för att den inte ska synas. Vilken slags antenn passar bäst då?
Ernst Morawetz, Sölvesborg
Svar: Det är bättre med en antenn på taket, eftersom den ger starkare signal. Annars är risken att signalen blir för svag. När det gäller din analoga parabol så kommer det att fungera precis som nu, d v s det sker ingen förändring i mottagningen av tysk tv via satellit.
Sven-Erik Laingren Teracom
Fråga: Om en takantenn fungerar för att ta emot de digitala frikanalerna finns det då någon risk att antennen behöver bytas ut eller förstärkas om jag istället vill kunna se betalkanaler via en box med kortplats från Boxer?
Lennart Delgård, Malmö
Svar: Den digitala mottagningen är densamma för både de fria- och betalkanalerna, så du behöver inte byta antenn om det fungerar nu för de fria digitala kanalerna.
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Fråga: Jag har en stuga nära Södra Rörum, mellan Höör och Hörby, mitt i skogen. Jag har en vanlig extern antenn och kan titta på Tv1, Tv2 och TV4 med ganska bra bild. Man kan bara se en av danska kanalerna men mycket suddigt och inte ofta.
A: Vilken typ av extern antenn och digital mottagare ska jag köpa för att kunna se de svenska marksända plus de danska kanalerna med tanke på att stugan ligger mitt i skogen?
B: Ska jag först pröva mig fram med den vanliga externa antenn som jag har nu, innan jag köper en?
LGG
Svar: A: Det är nog på gränsen att du kan få in de danska kanalerna på det avståndet. Prata med en auktoriserad installatör för att få bra råd om vad du kan göra. B: Ja, gör det! Har du ganska bra analog mottagning nu så bör det fungera.
Carina Koch, Teracom
Fråga: Vi skaffade boxer-paket och hade bordsantenn. Det funkade bra, men var omständigt så skaffade vi ny rundsökande antenn. Då började problemen. Fick först störningar när tåget körde förbi. Sen fick vi störningar på allt kl. 21-22. Störningar som kommit och gått på alla kanaler. Köpte ny antenn, en som spretar. Det blev absolut inte bättre. Vi har provat nästan allt utan att få bra bild på alla kanaler. Vad gör vi? Snart släcks det analoga nätet. Vem kan vi kontakta? Det känns lite svårt, det här.
Fredrik Brobeck
Svar: Det låter jobbigt och det är bara att beklaga allt bestyr ni hittills haft, men det låter som om ni kanske borde ta kontakt med en auktoriserad antenninstallatör som kan reda ut era problem på plats. Han kan både mäta upp signal och se till att ni får rätt anpassad antenn. Detta kan kosta mellan ca 1500:- - 2000:- för arbete och antenn. När det gäller problemen med boxen så rekommenderar vi boxar som är testade av Teracom. Har du köpt en box som inte är testad så kan detta vara en del i förklaringen. Fynd kan fungera, men det är inte säkert. Om du har en testad box så gå tillbaka till handlaren, konsumentköplagen gäller.
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Fråga: Vi bor i Stora Uppåkra och har bekymmer med den digitala signalstyrkan. Vi tittar endast på de fria kanalerna. Signalstyrkan varierar mycket. Vi har en ny yagiantenn riktad mot Hörby. Vi ligger i ett gränsområde enligt Teracoms täckningskarta. Danska kanalerna får vi endast med bordsantenn riktad mot Danmark. Signalstyrkan varierar också med bordsantennen. Ska vi sätta upp en glitterantenn istället ?
Michael Harris
Svar: En gitterantenn riktad mot Malmö/Jägersro-masten borde vara optimal för er även för att ta emot dansk tv. Glöm inte att ominstallera boxen måndag 15/10, eftersom Teracom gebomför frekvensarbeten under den dagen och ett flertal kanaler byter plats.
Sven-Erik Laingren Teracom
Fråga: Om man redan har skaffat sig en digitalbox och gjort alla inställningar och allting fungerar, kommer då allting att fungera efter 15/10 också eller är det något man måste tänka på? Kommer till exempel någon sändare att släckas ner så att man måste rikta om sin antenn?
Lars Jensen, Östra Fäladen i Lund
Svar: Vissa sändarstationer läggs ned, om du inte har den broscchyr teracom skickat till alla hushåll så kan du hitta informationen på www.teracom.se. De stationer man lägger ned kompenseras dock mer än väl av nya, och i de flesta fall behöver man därför inte rikta om antennen. En ny kanalsökning i boxen måste du dock göra 15/10 eftersom frekvensarbeten under dagen gör att flera kanaler byter plats.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: Jag har skaffat allt jag behöver (har digitalbox och ser bara de fria kanalerna) inför omställningen och antennkillen har varit här och ställt in allting. Men nu hör jag till min förfäran att alla kanaler kommer att försvinna igen den 15/10. Hur gör jag för att få in dem igen? Jag har tidigare kunnat se dansk tv (DR1) analogt med min gamla tv-antenn här bland villorna i Helsingborg. Hur ska jag göra nu: kan jag se dansk tv även i digitalboxen och hur får jag i så fall in det?
Ingeborg Kewenter, Helsingborg
Svar: Efter den 15 oktober måste du göra en ny automatisk kanalsökning på din digitalbox. Du bör kunna få in den danska digitala signalen, vad som behövs är en antenn (UHF, samma typ som mot Sverige) mot Danmark och ett filter som kopplar ihop kablarna med den svenska antennen.
Jonas Nilsson, AudioVideo, Malmö
Boxarna:
Fråga: Jag har en tv med inbyggd box. Kan jag spela in till min videobandspelare från den boxen utan att tv:n är igång?
K Håkansson, Dalby
Svar: Nej, detta är en av begränsningarna i box inbyggd i teven.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Har nu vanlig antenn, analog tv och DVD-inspelare, som används varje dag ungefär 2 timmar för inspelning av SVT eller TV 4. Går vårt tv-tittande att lösa med två enkla digitalmottagare? Har testat tv:n med digitalmottagare och fått perfekt bild på både svenska och tre danska kanaler. Så tv-tittandet är inget problem. Men hur kan man koppla en enkel digitalmottagare till DVD:n och programera in olika kanaler för inspelning under kvällen?
Bengt Nordh
Svar: Det finns lite olika vägar att välja på. Om det “bara” finns behov att kunna spela in SVT och TV4 så finns det en box som omvandlar de tre digitalkanalerna till tre analoga. Då kan du fortsätta använda din befintliga utrustning.
Alternativ två är att du kompletterar med en box med hårddisk som då blir din huvudbox när det gäller inspelning, då kan du även komplettera med Boxers programkort om du vill.
Väljer du en enklare fribox måste du se till att det finns möjlighet att ställa in timer på boxen också, för att sedan ställa in samma timer på dvd-inspelaren, alltså två moment.
Jonas Nilsson Audio Video Malmö
Fråga: Vi har sommarstuga med egen antenn. Vi behöver bara de vanligaste kanalerna. Räcker det med en fribox för marknätet? Vad kostar en sån? Vilken typ är bäst?
Daniel Benkert
Svar: Ja det är en fribox du behöver, med denna kan du bland annat se SVT1, SVT2, TV4, SVT24, Barn & Kunskapskanalen, TV7 Aftonbladet, Voice, TV6, och lokal-teve.
När det gäller märke så kolla gärna på www.boxer.se efter en godkänd box, då vet du att ni får minimalt med fel som kan härstamma från boxen.
Kanske behöver du byta antenn, men prova först, både innan och efter 15/10 då kanalerna får nya frekvenser.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Vi har idag en sju år gammal “tjocktv” som ger utomordentlig bild. Köpte en billig digitalmottagare, Sagem, för något år sedan men den har krånglat mycket. Har också en dvd med inspelningsmöjlighet. Funderar nu på att köpa platt-tv. Men skall man välja plasma eller lcd? Tror vi behöver en något större bildskärm, då synen börjar svikta. Ska man välja en tv med inbyggd digitalmottagare eller är det bättre med en separat digitalmottagare med dubbla tuners. Vi bor på landet med rätt ny tv-antenn.
Anita och Bertil Bengtsson
Svar: När det gäller valet av Plasma eller LCD är det lättast att ni besöker en butik för att se skillnader, men lite enkelt kan man säga att storlekar upp till 40” är LCD och större skärmar är plasma.
Jag tycker teven ska ha inbyggd digitaltuner, det underlättar handhavandet. Vill ni spela in program så komplettera med en digitalbox med hårddisk. Det finns även vissa enstaka tv-apparater med inbyggd hårddisk. Detta underlättar ännu mer, då man endast använder en fjärrkontroll.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Vi har kabel-tv från MKB. Vi har en ganska ny Samsung lcd-tv och köpte i våras en digitalbox HUMAX CX PVR-9200C med hårddisk för att kunna spela in digitala kanaler. När vi tittar digitalt på DK1, eller spelar in något på hårddisken, finns vid utländska filmer ingen text med i bildrutan. Kopplar vi över till analog TV, finns texten med. Vad kan vi göra?
Gudrun Bertram
Svar: Detta är en inställning som man gör i Humaxboxen, när den digitala signalen sänds så sänds bild och textremsan från DR på olika sätt och boxen skall sätta ihop det till en bild. När du ser analoga sändningar så görs detta innan utsändning. Kontakta MKB för information om hur du ställer in din MKB-digital-TV box eller ring Humax call-center 0550-85527.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: För ungefär ett år sen hade Comhem en boxkampanj. Jag nappade förstås direkt fast jag borde begripit att det var helt onödigt, eftersom huset där jag bor har kabel-TV. Så småningom har jag dock fattat att jag med boxen kan abonnera på vissa kanaler.
Ska jag eller kan jag koppla bort boxen, den 15 oktober, eller är det fortfarande så att jag endast med den har möjlighet att göra dessa abonnemang? Om jag struntar i dem kan jag då koppla bort den extra lådan? 
Lisbeth Ochsner, Hässleholm
Svar: Digital-tv-övergången berör bara de tv-tittare som tar emot med en vanlig antenn. Tittar man på kabel-tv, eller tar emot via parabolantenn eller bredbands-tv så berörs man inte alls, utan kan fortsätta titta precis om nu. Det är alltså bara marknätet som omfattas och det innebär att du som kabel-tv-tittare inte behöver göra någonting inför eller i samband med 15/10. Däremot är det ett sändningsuppehåll även för kabeltittare under några timmar måndag 15/10 p g a tekniska arbeten. Senast kl 18 är sändningarna igång igen.
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Fråga: Varför måste man ha en digitalbox till varje TV-apparat man har i hemmet. Varför finns det inte en ”centralbox” som kopplas till antennen som sedan servar hela ens hem och tittande. Bor man i lägenhet eller har kabel-tv har man ju den möjligheten. Att Boxer eller de andra operatörerna inte är intresserade av denna lösning kan man förstå, men tillverkarna av antenner, förstärkare och digitalboxar borde ju vara det.
Mats Lloyd
Svar: Kabel-tv är ett annat mottagningssätt som inte alls omfattas av övergången i marknätet, det handlar alltså inte om en central box på vinden. Däremot så finns det en s k "multibox", en box för mindre flerfamiljsfastigheter t ex, eller om man i sitt hus vill undvika separata boxar till varje tv. En multibox är dock begränsad till omvandling av max tre analoga kanaler. Den kostar ca 3500:- och du kan hitta information på www.multibox.se
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Fråga: Vissa av de enklare boxarna sägs ha en fördröjning av bild och ljud. Hur undviker man det? Är det skillnad på de billigare och de dyrare boxarna i det avseendet?
Läsare i Malmö
Svar: Det är inte bara de enklare boxarna som har en fördröjning i bild och ljud, det är den digitala signalen som skall behandlas innan den visas på TV-rutan. Denna fördröjning kan också märkas när man byter kanal och bilden blir svart mellan kanal 1 och kanal 2, detta är också helt i sin ordning.
Jonas Nilsson, AudioVideo
Fråga: I somras köpte jag en inspelningsbar dvd och nu använder jag både den och min gamla vhs när jag spelar in TV-program, bra att ha båda när det finns flera TV-program samtidigt som jag vill spela in.  Kommer det att fungera efter nedsläckningen också?
I en annonsbilaga till Sydsvenskan stod det nyligen: “En av orsakerna till att hårddiskboxarna får fäste i Sverige så pass snabbt är släckningen av analog TV, som gör att den gamla videobandspelaren blir inaktuell”. Vad menas? Kommer man inte att kunna använda den sen?
Cecilia
Svar: Du kommer att behöva en box till varje teve, vhs, dvd-inspelare. Men du kan också montera en box som omvandlar digitala signaler till analoga och på så viss fortsätta använda din befintliga utrustning. Videon kommer inte bli inaktuell mer än att det behöver kopplas en box till den för att kunna spela in.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Jag har en box i dag där jag tittar på betalkanaler. Gratiskanalerna ser jag än så länge analogt. Vad händer med dem när nätet släcks?
Hans Peters, Malmö
Svar: Det låter som om du tittar på kabel-tv, d v s att du har ett grundutbud och sedan ett extra utbud som sänds digitalt. Om detta är fallet så händer ingeting hos dig den 15/10, eftersom digital-tv-övergången endast berör tv-mottagning via vanlig antenn. De allra flesta kabeloperatörer fortsätter att sända både analogt och digitalt framöver
Stina Sandell, digital-tv-kommissionen
Fråga: Jag har en box för marknätet och det har varit bra bild hela tiden. Ända tills slutet av förra veckan då bilden försämrades. Nu är det vågräta streck över rutan och bilden är suddig och rör sig i vågrörelser. Har det skett någon förändring i sändningen eller vad kan detta bero på?
Göran Niklasson, Staffanstorp
Svar: Det kan bero på atmosfäriska störningar, men det låter mer som problem med boxen. Pröva att ominstallera boxen redan nu för att se om problemen försvinner. Eller gå tillbaka till din handlare och se om det är fel på boxen. De arbeten Teracom genomför med utsändningarna påverkar inte ditt tittande förrän 15/10 då man byter frekvenser för ett flertal kanaler. Den kvällen måste du därför ominstallera boxen och efter dessa arbeten blir sändningarna i Skåne totalt sett bättre och mer stabila.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Antennen:
Fråga: Jag har hjälpt min mor med hennes tv-mottagning utanför Vittsjö. Hon har ny antenn och ny kabel och en box för marknätet. Hon får in TV4 och TV6 och TV7 och lokalkanalen. Men SVT:s kanaler, SVT1 och SVT2 och Barnkanalen till exempel, får vi ingen eller dålig bild på. Kommer det att bli bättre efter 15/10?
Conny Brink
Svar: Detta kommer säkert att bli bättre när ni gör en ny kanalsökning  efter den 15 oktober, då SVT kanalerna kommer att hamna på en bättre frekvens än idag.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Vi har sommarhus i Höör med en bra, men gammal antenn. Vill köpa digitalbox som klarar av att jag tittar på en kanal och spelar in på en annan samtidigt. Prisuppgiften jag fått på en box med två mottagare är cirka 4 000 kr. Finns det verkligen ingen billig sådan? Om jag istället väljer två boxar hur ska jag då göra med kabeldragningen? Antennsladden ska ju gå till två olika ställen. Jag förstår inte heller hur mina scart-kontakter ska räcka till?
Berit Svensson, Malmö
Svar: Det enklaste är att skaffa en digitalbox med dubbla tuner, dessa innehåller nästan alltid även en hårddisk för att kunna spela in ett program medan du tittar på ett. Därför är de lite dyrare. Två digitalboxar skulle jag inte rekommendera: Då lär du få problem med fjärrkontrollerna. Det blir helt enkelt väldigt svårt att använda.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Om jag ansluter mig till bredbands-tv slipper jag använda tv-antennen då? Vore skönt att slippa ha den på taket, eller måste jag skaffa en ny bättre?
Kerstin Lindoff
Svar: För att ta emot tv via bredband behöver du inte ha någon antenn. För att få svar på om det går att lösa ditt antennproblem bör du kontakta en auktoriserad antenninstallatör. Det finns många faktorer som påverkar mottagningen.
Carina Koch, Teracom
Fråga: Jag bor i villa i Limhamn och har parabol för att ta in utländska kanaler. Men jag har också en vanlig antenn på vinden för att kunna se de fria svenska kanalerna. Vad måste jag göra efter 15/10?
Peter, Limhamn
Svar: Du behöver en sk fribox för att kunna se de svenska kanalerna.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Vi har köpt en tv med inbyggd digitalbox, en Samsung, men jag får inte in alla de fria kanalerna. Vi kan ta in SVT1, SVT2, SVT24, Kunskapskanalen, TV4 och TV6. Enligt Boxer ska man ju kunna se även Axess, TV7 och Kanal Lokal men där får vi bara beskedet att det är ingen signal. Tv:n hittar inte heller de danska kanalerna. Vad ska vi göra?
Katrin Hobler, Gässie Villastad
Svar: Det beror säkert på att din antenn inte klarar de högsta frekvenserna då just de kanaler (så när som Danmark) ligger på hög frekvens. När det gäller Danmark måste du ha en antenn riktad mot Danmark samt en eventuell förstärkare för att få in den danska digitala signalen.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Jag har provat flera olika boxar både för parabol och för marknätet. Men hur jag än gör så får jag tidsvis rejäla störningar både på landet och i stan. Min slutsats är att kvaliteten på sändningarna eller boxarna inte är i nivå med vad som utlovats. Hur ska jag bära mig åt för att köpa en box jag kan lita på?
Anders Hagström, Malmö
Svar: Det går inte att ge något exakt svar på varför du har mottagningsproblem utan att veta mer om var du bor och hur signalstyrkan är hos dig. Det generella svaret är dock att störningarna i markmottagning (med vanlig antenn) kan bero på att din antenn är gammal (äldre än 10 år) eller sliten, eller att sladdar och anslutningar till antennen är gamla. Om inte så är fallet kanske du bor i ett område där signalen har svårt att nå fram? T ex i en sänka eller med ett berg som skymmer. Man kan göra en hel del för att förbättra mottagningen med exempelvis antennförstärkare, höja upp antennen, byta sladdar e t c, men i en del fall är helt enkelt mottagningsförhållandena så svåra att man får se över andra alternativ för tv-mottagning. Parabol och satellitmottagning exempelvis. Dina störningar där kan sannolikt bero på väderleken. Om det blåser eller snöar kraftigt så kan signalen störas.
En digital signal är egentligen mer robust än en analog, men när förhållandena är tillräckligt svåra så uppträder just den distinkta skillnaden: analogt försämras bilden gradvis, digitalt försvinner den helt.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: Har ny antenn och parabol med viasat guld abonnemang. Vi har bara en box och kan alltså bara se en kanal åt gången. Skall vi köpa en enkel digital box till alla tv-apparater?
Peter Eyermann
Svar: Varje tv behöver en egen box för att kunna ta emot den digitala signalen. Detta gäller all digital mottagning, oavsett om du tittar via vanlig antenn eller parabol. Ni kan så klart blanda mottagningssättet och komplettera nuvarande satellitmottagning med friboxar för marknätet. En annan variant är ju att kolla vad Viasat kan erbjuda i form av tvillingabonnemang för era övriga tv-apparater. Jag tycker dock att man som utgångspunkt alltid man ska fundera över vilket tv-utbud man är intresserad av och hur mycket man är beredd att betala för det.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: Har i vårt sommarhus i norra Skåne klarat att se kanalerna 1, 2 och 4 med bordsantenn. Förbättrar eller försämrar digitalsändningarna denna möjlighet?
Jerker Hanson
Svar: Om du har en bra mottagning med enbart bordsantenn analogt så är sannolikheten för att det ska räcka även efter övergången stor. Bästa sättet är dock att pröva med att installera en box. Har du bra och stabil bild så räcker din bordsantenn.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Kablarna:
Fråga: Så många gamla tv-apparater det står i garage, gillestugor, husvagnar, tonårsrum och kök då tv inte har scart, bara antenningång som gäller. Så lite info man hittar om dessa boxar. Det är bara om boxen har kortplatsen som gäller. Finns det någon översikt om boxar som fungera där tv saknar scart?
Gunnar
Svar: Det finns ett flertal boxar med sk RF-modulator, men det är tyvärr svårt att hitta någon skriftlig sammanställning över detta.  Den bästa rekommendationen är att fråga sin radio- och tv-handlare om viken typ av box man ska köpa.
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Fråga: Jag har en gammal tv utan scartingång. Hur gör jag då för att titta på digital-tv?
Bert Grahn, Åkarp
Svar: Det finns enstaka boxar som har RF-signal ut som man kopplar via den vanliga antenningången och på så viss kan du söka upp boxen.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Jag har en Boxerbox och en ny tv med inbyggd digitalmottagare. För att se på program via boxen och använda dess fjärrkontroll måste jag ha Ext 1 inställt på tv:n. Slår jag över till exempelvis SVT1 med tv:ns fjärrkontroll blir det helt svart i rutan. Sätter jag sedan på SVT1 med tv:ns fjärrkontroll så fungerar det som det ska. Kopplar jag bort Boxerboxen helt har jag inga problem. Varför är det så här? Jag har korta störningar i min tv-bild som ibland blir helt svart under sändning. Enligt tv:n har jag mycket goda värden på min mottagning. Var sitter felet?
Lars Billström, Kävlinge
Svar: Har du en TV med inbyggd digitalmottagare tycker jag inte du behöver använda en box därutöver om den inte bara används för att kunna spela in ett program på VHS/DVD samtidigt som du tittar på ett annat. Detta fel kan bero på mycket, bland annat kan det vara så att din digitalbox när den är på inte skickar signalen vidare till TVn.
Att det ibland kommer korta störningar kan bero på att din signal innehåller ”fel” i bit-värdet, dvs det som kollar om varje paket som sänds från sändaren kommer fram helt till dig. När tevens digitalmottagare har fått för många ”fel” så gör teven en reset och då blir bilden svart. Jag skulle rekommendera att en antennkille kollar signalen och bit-felen.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: I somras köpte jag en inspelningsbar dvd och nu använder jag både den och min gamla vhs när jag spelar in tv-program. Det är bra att ha båda när det finns flera tv-program samtidigt som jag vill spela in. Kommer det att fungera efter nedsläckningen också?
Cecilia
Svar: Om du spelar in samma program som det du tittar på så fungerar det precis som nu, om du däremot vill spela in ett annat program än det du ser så måste du ha en extra box. Har du fler tv-apparater kan du ju välja att spela in via den ena tv:n och titta på ett annat program på den andra.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: Vi har en TV med inbyggd digitalbox och kan se gratiskanalerna. Min undran är hur det fungerar med videon i fortsättningen. Går det att spela in program eller krävs en box för videon då?
Ingrid Hasselberg
Svar: Om du vill spela in ett annat program än det du tittar på så behöver du en till box eftersom din analoga video behöver en egen box för att inte styras av tv:ns signal.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Danmark:
Fråga: Hur går det med de danska digitala frikanalerna när deras analoga nät släcks? Finns det möjlighet att som svensk köpa ett danskt boxerkort om man vill titta på danska betalkanaler i framtiden?
Pelle Olsson, Lund
Svar: De danska fria kanalerna kan du fortsätta titta på precis som nu eftersom danskarna väljer samma teknik som i Sverige. Abonnemang är dock svårare eftersom det är en rättighetsfråga som är nationell, vilket innebär att du som svensk bara kan teckna svenska abonnemang och vice versa.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: Jag kan titta på danska kanaler via min digitalbox men får ingen textning till de danska programmen. Varför? Vad kan jag göra åt det?
Preben Eyermann, Limhamn
Svar: Det är inte alla boxar som stöder det danska sättet att få undertexter, så jag skulle rekommendera att byta box till en som är godkänd av DR och av Boxer.
Jonas Nilsson, Audio Video Malmö
Fråga: Om jag inte vill skaffa digitalbox, kan jag då fortsätta att se Danmark på befintlig apparat?
C-J Charpentier, Simrishamn
Svar: Ja, de danska sändningarna förändras inte.
Carina Koch, Teracom
Fråga: Vilka möjligheter finns det att abonnera på danska betal-tv-paket?
Ola Hansson, Malmö
Svar: De kanaler som ingår i Boxers utbud, liksom i de andra svenska betal-TV-företagens utbud, har köpt rättigheter som innebär att de får att sälja sig till kunder bosatta i Sverige. Denna geografiska begränsning gäller på alla marknader, det vill säga kanaler som säljs i danska paket har köpt rättigheter för den danska marknaden. Rättigheter, som till exempel rätten att visa en film eller en fotbollsmatch, köps av programbolagen för ett pris som bestäms av vilken geografisk marknad man sänder på samt hur många tittare man når.
Johan Bobert, Boxer
Fråga: Vi bor i Malmö (Kulladal) och ser DR1 (hyfsat) og TV2 (lite suddigt) med vanlig takantenn analogt, men de går inte in med digitalboxen. Hur blir det vid övergången 15/10? Går de danska i kanalerna i svart eller blir mottagningen bättre? Med andre ord: Ska vi skaffa ny antenn om vi vill se vem som mördade Nanna Birk Larsen i Forbrydelsen!?
Michael Minter
Svar: Det händer ingenting med de danska sändningarna utan de fortsätter att vara analoga även efter 15/10.
Carina Koch, Teracom
Fråga: I Barsebäckshamn kan vi analogt se SBS NET och Kanal København. Vad händer med dem? Kommer vi i Skåne att få tillgång till alla Danmarks digital-tv-kanaler? Är digital-tv-utbyggnaden redan idag helt klar på Själlands östkust? Kan vi skaffa danska tilläggsutbudskort? Hur sker då betalning? Kan man ha två kort i boxen, en för Sverige och en för Danmark? Finns det sådana boxar? Kan man lätt byta mellan korten utan att starta om boxen?
Malte Lewan
Svar: Du kan inte abonnera på ett danskt programpaket. Det har med programrättigheter att göra, men det finns inte heller boxar med dubbla CA-moduler (kortläsare). De fria danska kanlerna kan du dock redan idag ta emot, och eftersom man i Danmark väljer samma standard kan du använda samma box. I Danmark har man sedan mars 2006 digitala sändningar på alla sändare. 
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Fråga: Vart skall skåningarna rikta sina antenner för att bäst se dansk digital-TV? Var finns de danska digitalsändarna?
Svar: Det finns sändare i Köpenhamn, Helsingör och på Bornholm. De fria kanalerna från Köpenhamn och Helsingör sänder på kanal 51. Vill du ha ytterligare information så finns det på: www.digi-tv.dk.
Sven-Erik Laingren Teracom
Fråga: Ska man kunna ta emot de danska kanalerna digitalt? Var kan man hitta kanalinformation, inställningar etc för analoga och digitala danska kanaler?
Michael Harris
Svar: Danmark är precis i färd med att starta sin " digital-tv-övergång", men du hittar redan nu relevant information på www.digi-tv.dk. Till exempel vilka kanaler man sänder fritt, hur täckningen ser ut och om danska boxar.
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Fråga: Jag har ett fritidshus i Falsterbo och därmed god mottagning enligt Teracoms hemsida. För att få tillgång till de fria kanalerna skall antennen riktas mot Hörby sändaren. Vad med de fria danska kanalerna, behövs ytterligare en antenn riktad mot Köpenhamn och i så fall hur kopplas denna in?
Göran Möller
Svar: Du bör skaffa en separat antenn för de danska sändningarna, om du vill fortsätta ta emot från Hörby-masten. Det optimala för er är nog dock att rikta antennen mot Malmö/Jägerso-masten, det bör ge starkare signal.
Sven-Erik Laingren Teracom
Fråga: Vi tittar mycket på dansk tv och undrar vad som händer nu när både Danmark och Sverige går över till digitala sändningar.
Karin i Lund
Svar: Danmark ligger lite efter Sverige med sin övergång, men de planlägger att släcka sina analoga sändningar under 2009. Redan idag är man även i Danmark igång med digitala sändningar och man har valt samma standard som i Sverige, MPG2, vilket innebär att samma digital-tv-mottagare fungerar både i Sverige och Danmark.
Stina Sandell Digital-tv-kommisisionen
Fråga: När vi tittar på någon av de danska kanalerna via vår digitalbox så ibland är det inte någon textning på t ex. engelskt program, fungerar inte heller med att aktivera textningen via text-TV. Ändrar jag TV till analogt så är texten där, varför blir det på detta viset?
Joakim Tjerngren
Svar: Man måste ha en box med adekvat programvara, d v s den som hanterar "subtitling". Alla boxar har inte denna funktion, men frågar du din radio- och tv-handlare så ska han kunna upplysa dig om vilka boxar du kan välja mellan.
Stina Sandell, digital-tv-kommssionen
Fråga: I Sydsvenskan har man kunnat läsa att man även skulle få dansk TV1 och TV2 i boxen. Stämmer detta verkligen?
Jaan Peetre
Svar: De danska fria kanaler du har tillgång till digitalt via det danska marknätet är i dagsläget: DR1, DR2, TV2. Gör du en automatisk kanalsökning ska du få in dessa kanaler. Förutsatt att du har en tillräckligt stark signal från Danmark. Hur det danska fria utbudet utvecklas över tid är svårt att svara på, men precis som i Sverige kan man anta att det fria utbudet ökar i takt med att frekvenser frigörs.
Stina Sandell Digital-tv-kommissionen
Gå till toppen