Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strid om miljonvinster via skatteparadis

Avancerat skattefusk eller bara ett samarbete med ett bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna? Det är frågan som hovrätten ska ta ställning till när de avkunnar domarna mot svågrarna Jonas Ekeblom och Mikeal Ekeblom den 25 oktober.

2004 fick skattemyndigheten ett tips om att Malmöföretaget Ellenbogen Kapital och dess ägare, svågrarna Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom, undanhöll miljontals kronor i skatt.
En skatterazzia visade att miljonvinster från en rad aktieaffärer som gjordes av Ellenbogen Kapitals personal slussades till ett bolag på Brittiska Jungfruöarna.
Vinsterna kom från aktieaffärer i bolagen Combex, Quibus och Mercan. Aktierna köptes billigt för att inom någon vecka säljas vidare för dubbla priset till inte ont anande småsparare.
I polisförhören medgav svågrarna Ekeblom att de ägde bolaget NM Management & Event Consulting på Brittiska jungfruöarna. Ett bolag som startats av Jonas Ekebloms kusin.
Senare har de förnekat ägandet och hävdat nu att bolaget ägdes av affärsmannen Mikael Elmér som sedan han försattes i personlig konkurs 2004 är bosatt i Schweiz.
Enligt åtalet har svågrarna sammanlagt fuskat bort 1,8 miljoner kronor i obetalda skatter och arbetsgivareavgifter. Under rättegången har det framgått att personalen blandat affärerna i Ellenbogen Kapital och NM-bolaget i samma veckorapporter och ofta använt Ellenbogen Kapitals brevpapper även för NM-bolagets affärer.
Ekobrottsåklagaren Per Hansson menar att NM-bolaget aldrig haft något kontor eller personal utan endast lånat ut sitt bankkonto för att hjälpa Ellenbogen Kapital att undvika skatt.
Svågrarna Ekebloms försvarsadvokater hävdar att de aldrig ägt NM-bolaget och att de pengar som åklagaren nämner aldrig varit deras utan varit lån och delvis lämnats vidare till den påstådda ägaren Mikael Elmér.
Gå till toppen